למרות תסיסה בכלכלה הגלובלית בחודשים הראשונים של 2025, בעקבות המכסים, ארה"ב ממשיכה להחזיק בתואר "מוקד ההון הפרטי הגדול בעולם". בארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות, חיים היום למעלה מ-6 מיליון בעלי הון, השווים מיליון דולר ומעלה. במקביל, המדינה מחזיקה ב־34% מהעושר הנזיל הגלובלי וב־37% מאוכלוסיית המיליונרים העולמית, זאת על פי הדו"ח של הנלי ושות' (Henley & Partners), הפירמה הגדולה בעולם לבניית תכניות תושבות או אזרחות, מבוססות השקעה, המנהלת 2 נציגויות בישראל, בערים: תל אביב וירושלים. הדו"ח נכתב בשיתוף חברת המודיעין הפיננסי New World Wealth.
הדומיננטיות הכלכלית של ארה"ב ניכרת בכל דרגות העושר: 36% מבעלי ההון השווים מעל 100 מיליון דולר ו־33% מהמיליארדרים בעולם מתגוררים בארה"ב.
לצד זאת, למרות שארה"ב עדיין נחשבת ליעד מבוקש עבור מהגרי הון מרחבי העולם, יותר ויותר בעלי הון אמריקאים, פונים לאפיקי תושבות ואזרחות חלופיים מעבר לים. נכון לרבעון הראשון של 2025, אזרחי המדינה אחראים ליותר מ־30% מכלל הבקשות להגירה באמצעות השקעה שהוגשו דרך הנלי ושות' – כמעט כפול מהסך המצטבר של 5 הלאומים הבאים בתור, ביניהם: טורקיה, הודו ובריטניה.
לדברי דניאל שמיילין, מנהל הנציגות הישראלית של Henley & Partners: "אנחנו רואים רמה חדשה של תחכום בניהול נכסים בקרב עשירי ארה"ב. חיפוש אחר תושבות ואזרחות חלופיות אינו גחמה חולפת – אלא מסמלת מגמה של ניהול סיכונים חכם. הגירה באמצעות השקעה מאפשרת תוכנית גיבוי אסטרטגית: היא מחזקת את היציבות, מרחיבה את ההזדמנויות ושומרת על המורשת".
פרופ' פיטר ג'יי. ספירו מאוניברסיטת טמפל, כותב בדו"ח כי "כשכהונתו השנייה של טראמפ נפתחת באי-ודאות היסטורית, יותר אמריקאים מבינים שאזרחות אמריקאית כבר אינה ערובה מספקת. הדרכון האמריקאי אמנם עדיין יקר ערך, אך יותר ויותר אמריקאים רוצים גם תוכנית גיבוי. אזרחות כפולה, שבעבר נחשבה למותרות – הופכת לחלום האמריקאי החדש".
עשור של שגשוג מול סכנות גיאו-פוליטיות
במהלך העשור האחרון, ארה"ב הובילה את צמיחת העושר העולמית. בין 2014 ל־2024, מספר המיליונרים במדינה צמח ב־78% – שיעור הגבוה מהצמיחה בסין (74%), שמגיעה אחריה בדירוג, ובפער עצום מול מדינות אחרות. כיום, מתוך עשרת המדינות העשירות בעולם (W10), ארה"ב מובילה עם כ־6,041,600 מיליונרים, 10,800 בעלי הון השווים מעל ל-100 מיליון דולר ויותר מ־850 מיליארדרים. סין במקום השני – אך בפער משמעותי: 827,900 מיליונרים, 2,250 בעלי הון השווים מעל ל-100 מיליון דולר וכ־280 מיליארדרים.
מדינות אחרות בקבוצת W10, מציגות תמונה פחות מרשימה: גרמניה עם עלייה של 10% בלבד בעשור, יפן עם 5%, ובריטניה אפילו מציגה ירידה של 9% – סימן לדעיכה כלכלית ו"בריחת מיליונרים". אוסטרליה (30%), שווייץ (28%), קנדה (26%) ואיטליה (20%) מציגות ביצועים טובים יותר, אך רחוקים מהיקפי הצמיחה של ארה"ב.
ד"ר טים קלאטה, שותף ב-Grant Thornton China ומרצה ב־NYU שנגחאי, מזהיר כי "משקיעים בעלי הון גבוה חייבים לגלות עירנות ויכולת הסתגלות. מלחמת הסחר בין סין לארה"ב רחוקה מלהסתיים – והיא עשויה להשפיע עמוקות על החלטות השקעה, הקצאת נכסים ושמירה על הון בטווח הארוך".
הערים העשירות בארה"ב
הדו"ח מתאר את הדומיננטיות של מרכזי ההון שכיכבו גם בשנים האחרונות בארה"ב – לצד עלייתן של ערים חדשות. ניו יורק מובילה עם 384,500 מיליונרים, 818 סנטי-מיליונרים ו־66 מיליארדרים. אחריה, אזור מפרץ סן פרנסיסקו (כולל סיליקון ואלי) עם 342,400 מיליונרים, 756 בעלי הון השווים מעל ל-100 מיליון דולר ומספרי שיא של 82 מיליארדרים. במקביל, אזור זה רשם את שיעור הצמיחה הגבוה ביותר בעשור – 98%.
לוס אנג'לס, מדורגת שלישית עם 220,600 מיליונרים וצמיחה של 35%, ואחריה שיקגו, יוסטון ודאלאס – שמובילות בפרויקטים ובצמיחה. דאלאס רשמה עלייה של 85%, יוסטון 75%, ומיאמי ואוסטין בולטים עם קפיצה של 94% ו־90% בהתאמה.
דייויד קיי. יאנג, נשיא הוועדה לפיתוח כלכלי של CED, מדגיש כי "למרות השינויים בעולם, יציבות פוליטית, שלטון החוק, הדולר האמריקאי ותרבות החדשנות – ממקמים את ארה"ב כסביבה מועדפת להשקעה ועסקים."
סקוטסדייל, אריזונה - מובילה את בום ההון האמריקאי
סקוטסדייל, אריזונה, רשמה את שיעור הצמיחה הגבוה ביותר במספר המיליונרים – עלייה של 125% בעשור, בעיקר בזכות תחום ההייטק. ווסט פאלם ביץ' אחריה עם 112%. זהו ביטוי לשינויים דמוגרפיים וכלכליים שמעצבים מחדש את מפת ההון בארה"ב.
לדברי אנדרו אמוילס מ־New World Wealth: "ארה"ב היא המובילה הבלתי מעורערת בתחומי הטכנולוגיה: תוכנה, שבבים, רשתות, AI. כתוצאה מכך, יזמים טכנולוגיים רבים מהעולם בוחרים להעתיק את פעילותם לארה"ב – במיוחד לערים כמו טמפה, סולט לייק סיטי, דנבר וסנטה פה."
בשנת 2024, ארה"ב קלטה נטו כ־3,800 בעלי הון גבוה (כולל 95 בעלי הון השווים 100 מיליון דולר ומעלה ו־10 מיליארדרים) – רבים מהם מייסדים, מנכ"לים ומשקיעים. מדינות כמו פלורידה וטקסס מושכות אליהם את בעלי ההון בזכות מיסוי נוח, וקליפורניה ממשיכה למשוך טאלנטים בתחום הטכנולוגיה.
עידן חדש של תיקי אזרחויות ותושבות בינלאומיות
בין הרבעון הראשון של 2024 ל־2025, חלה עלייה של 183% בפניות מצד אזרחי ארה"ב, לגבי תושבות ואזרחות חלופיות. במקביל, גם בין הרבעון האחרון של 2024 לראשון של 2025, חלה עלייה של 39%.
שמיילין מוסיף: "אמריקאים בעלי הון, חושבים הרבה יותר רחוק ומעבר רק להשגת "דרכון נוסף"– הם בונים תיקי אזרחות ותושבות בינלאומיות מגוונים, שמספקים הגנה, גמישות וניידות גלובלית. לא תמיד מדובר ברילוקיישן בפועל – אלא בתכנון אסטרטגי לעתיד."
לדברי ג'ייקוב שפירו, ראש מחקר גיאו־פוליטי ומאקרו ב־Bespoke Group: "השווקים מגיבים בהתאם למגמות עתידיות. בפעם הראשונה מזה דור, משקיעים בוחנים ברצינות הזדמנויות מחוץ לארה"ב. מי שרוצה להקדים את העולם – צריך להשקיע בעתיד, לא בעבר".
אירופה נותרה יעד מועדף – עם תוכניות תושבות ביוון, איטליה, לטביה, מלטה, פורטוגל ושווייץ, לצד אזרחויות בקריביים, טורקיה ונאורו. קוסטה ריקה, פנמה וניו זילנד מציעות גם הן תוכניות שונות ומגוונות.
ויזת הזהב של טראמפ והתחייה של EB-5
בעוד בעלי הון אמריקאים בוחנים אופציות מחוץ לארה"ב, היא עצמה מושכת הון זר דרך תוכניות תושבות תמורות השקעות, כמו EB-5 – שהכניסו למדינה, לראשונה מאז 1990, השקעות זרות בהיקף של מעל 55 מיליארד דולר ויצרה כ־1.4 מיליון משרות.
בין 2019 ל־2024 חלה עלייה של 325% בפניות ל־EB-5, וב־2025 נרשמה עלייה של 57% לעומת התקופה המקבילה אשתקד – ו־168% לעומת הרבעון הקודם. מדובר כיום בתוכנית הרביעית הכי מבוקשת בקרב משקיעים.
המומנטום הזה התחזק בעקבות הכרזתו של טראמפ על יוזמת ה־“Gold Card” – מסלול מהיר לאזרחות אמריקאית תמורת השקעה או תרומה של 5 מיליון דולר. היוזמה, שעדיין בתכנון, משקפת את המחויבות הגוברת של ארה"ב לתחום הגירה באמצעות השקעה.
לדברי הכלכלן הראשי של הנלי ושות', ז'אן פול פאברי: "הפרדוקס לכאורה – של בעלי הון אמריקאים הבוחנים הגירה החוצה, בעוד משקיעים זרים נוהרים לארה"ב – חושף מציאות כלכלית עמוקה הרבה יותר: ארה"ב נותרת המקום הטוב ביותר בעולם ליצירת עושר, גם אם לא כולם נשארים בה".