נְגִישׁוּת

גודל טקסט

גדול קטן רגיל

ניגודיות גבוהה במיוחד

הפעל רגיל

גופן קריא

הפעל רגיל

טקסט מודגש

הדגש רגיל

הדגשת קישורים

הפעל בטל
דווח

דעה: היואן הדיגיטלי: הנשק החדש של סין במלחמת המטבעות העולמית

 

 
היואן הדיגיטלי / תמונה: Dreamstimeהיואן הדיגיטלי / תמונה: Dreamstime
 

קובי שמואלי
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
27/10/2025

נו, למה זה לא מפתיע? סין מעלה הילוך במלחמת הסחר והמטבעות, והיא בוחרת להרחיב אותה גם לזירה של המטבעות הדיגיטליים. זה באמת היה כל כך צפוי שנשמע על עוד מהלכים "מרתקים" המתרחשים בסין.  סין, שכבר מזמן אינה מסתפקת בלשחק מאחורי הקלעים, עוברת להתקפה חזיתית, והפעם דרך אחד הכלים החזקים ביותר שלה: היואן הדיגיטלי. 

וכמובן, אי אפשר שלא לציין ואפילו בציניות מסוימת כמה מרשים לראות מדינה שמתייחסת לכלכלה הגלובלית כמו ללוח שחמט. סין לא רק זזה במהירות ובתוקפנות, היא גם חושבת כמה מהלכים קדימה, וצריך להודות שהאסטרטגיה שלה עובדת היטב בזירה הגלובלית.

חשוב לחדד משהו שקשור לשחמט, כי זה בדיוק מה שקורה כאן. ההבדל הקריטי בין שחקן טוב לשחקן טוב מאוד, ואפילו רב אומן, נעוץ ביכולת לראות מספר מהלכים קדימה. שחקן טוב יודע להגיב למהלכים שבוצעו, ולבצע מהלכים חכמים, אבל שחמטאי רב אומן רואה הרבה יותר צעדים קדימה. הוא מתכנן לא רק את המהלך הבא, אלא גם את ההשלכות רחבות ההיקף שלו. סין מוכיחה שהיא לא שחקן טוב בלבד, אלא שחקן שחושב רחוק מאוד קדימה, וזה מה שמעורר דאגה בקרב המתחרות הגדולות שלה.

היואן הדיגיטלי הוא לא סתם חדשנות פיננסית, אלא נשק אסטרטגי במלחמת המטבעות העולמית. סין שמבינה היטב את התלות ההיסטורית של העולם בדולר האמריקאי מבהירה שהיא מכוונת לשנות את חוקי המשחק. היואן הדיגיטלי מבחינתה הוא כלי מרכזי לקידום חזון כלכלי עצמאי שייתן פייט למערכת ההגמונית האמריקאית.

עם זאת המציאות הנוכחית מציבה אתגרים משלה. נכון לעכשיו היואן הדיגיטלי נותר בעיקר מוגבל לשימוש בהעברות כספים ובניסויים מסוימים בתוך גבולות סין. הציבור הסיני טרם אימץ את השימוש ביואן הדיגיטלי כחלק בלתי נפרד מחיי היום יום, והשלב הבא, בוודאי במובן הבינלאומי, ידרוש גם יצירת אמון רחב בהרבה.

אבל פה נעוצה הבעיה עבור העולם המערבי, האם הוא ערוך להתמודדות? כל עיכוב בפעולה מצד הכלכלות הגדולות רק מעניק לסין את היתרון לתקוע יתד עמוק בשווקים הגלובליים. אם היואן הדיגיטלי ינצח במאבק הזה זו לא תהיה הפתעה אלא בעיקר שיעור כואב על החשיבות שבהסתכלות כמה מהלכים קדימה.
 


קובי שמואלי, צילום: iNori
 

הכותב משמש כמנכ"ל חברת האשראי החוץ בנקאית iNori אשר מייצגת בישראל את תאגיד הפינטק היפני Soramitsu

x