גז טבעי: המחירים באירופה יורדים מתחת ל־30 אירו
נורברט ריקר, ראש תחום כלכלה ומחקר דור העתיד, יוליוס בר
מחירי הגז הטבעי באירופה ירדו סוף סוף מתחת לרף 30 האירו- רף שנצפה מקרוב במשך חודשים. אף שהשיחות המתמשכות על סיום המלחמה באוקראינה אולי תרמו לשינוי מסוים בתחושת השוק, רוב הכוחות המשפיעים מגיעים ממקומות אחרים. נראה שהיצע הגז מעבר לים הולך וגדל, ותחזית הטווח הקצר מצביעה על מזג אוויר מתון ורווי רוחות. כך או כך, סדרי השוק שלפני המלחמה נעלמו לבלי שוב, וזרימות הגז בצינורות מרוסיה לאירופה כמעט בוודאות לא יחזרו- גם במקרה של הסכם שלום. התמונה הגדולה נותרה כפי שהיא: העודפים המסתמנים בשוק יצטרכו למצוא קונים, ואירופה היא אחת הנהנות המרכזיות מכך.
מחירי הגז הטבעי באירופה ירדו אתמול מתחת ל־30 אירו- הרמה הנמוכה ביותר מאז מאי אשתקד. אף שהשיחות לסיום המלחמה באוקראינה עשויות לשפר במעט את הלך הרוח, נראה שהכוחות המשפיעים מגיעים ממקומות אחרים. המחירים ירדו בהדרגה בשבועות ובחודשים האחרונים. אף שרמות המלאים נמצאות סביב הממוצע ונמוכות מהשיאים של השנים הקודמות, השוק מוצא נחמה בכך שהיצע הגז טבעי נוזלי (LNG) העולמי גדל בהתמדה. עם כניסתם לפעולה של מתקני מפתח בצפון אמריקה במהלך השבועות הקרובים, מצב ההיצע צפוי להשתפר עוד יותר דווקא בעונת השיא של הביקוש בחורף בחצי הכדור הצפוני.
באסיה, יבואי הגז של סין מחו״ל תקועים לכל היותר ברמתם הנוכחית, בעוד שיפן צפויה להפחית עוד יותר את יבואיה בעקבות ההחלטה להפעיל מחדש את תחנת הכוח הגרעינית הגדולה במדינה. בנוסף, תחזית הטווח הקצר מצביעה על מזג אוויר מתון בחלקים נרחבים של אירופה עד תחילת דצמבר- דבר שעשוי לצמצם את הביקוש לגז לצורך חימום וייצור חשמל.
יתרה מכך, לאחר כמעט שנה של קשיים, נראה שתחנת הכוח הגרעינית החדשה של צרפת סוף סוף מגבירה את היקף פעילותה ומספקת חשמל לרשת בצורה עקבית יותר. בנוגע למלחמה באוקראינה, הערכתנו היא שתסריט של קיפאון בלחימה (“קונפליקט קפוא”) סביר יותר מהסכם שלום מלא, שכן הפערים בדרישות הצדדים עדיין גדולים מדי. גם אם המשא ומתן יצליח, אירופה לא תחזור לסדרי השוק שלפני המלחמה: הודות להתרחבות המבנית של היצע ה־LNG, אירופה כבר ביססה לעצמה יבואי גז אמינים ובעלי כדאיות כלכלית דומה.
למעשה, הנרטיב שלפיו לרוסיה היה יתרון מהותי בגז מול אירופה, ובפרט מול גרמניה- אינו זוכה לגיבוי מהותי בנתונים של מרבית העשור האחרון. זרימות הגז בצינורות מרוסיה לאירופה, דרך הים הבלטי ומזרח אירופה, כמעט בוודאות לא יחזרו. הרגעת הלחימה עשויה אמנם לתמוך בייצור הגז המקומי של אוקראינה, אך מדובר בתוספת שולית לשיווי המשקל של השוק האירופי.
התמונה הגדולה נותרה בעינה: העודפים המסתמנים ייאלצו למצוא קונים, ובתהליך זה שוק הגז עשוי לפתח דינמיקות חדשות, לא מוכרות, שטרם נבחנו. אנו ממשיכים להחזיק בעמדה זהירה כלפי שוק הגז הטבעי האירופי. ייתכן שאירופה תהפוך לאחת הנהנות המרכזיות מהירידה במחירים, ובפרט בשל ההשפעה המגבירה שיש לגז הטבעי על הכלכלה דרך שוק החשמל.

היסטוריה במחירי הגז / תמונה: Dreamstime


