נְגִישׁוּת

גודל טקסט

גדול קטן רגיל

ניגודיות גבוהה במיוחד

הפעל רגיל

גופן קריא

הפעל רגיל

טקסט מודגש

הדגש רגיל

הדגשת קישורים

הפעל בטל
דווח

המפקח על הפנסיה לא מפקח יותר

אם יוחל החוק להסרת הבירוקרטיה - התמורות בשוק הפנסיוני יואצו.

 

 
 

יצחק אברהם
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
24/10/2011

קרן פנסיה, בשונה מביטוח מנהלים, מבוססת על תקנון דינמי שניתן לשינוי בכל עת על ידי החברה המנהלת אותה. זאת כדי למנוע מהקרן להיכנס למצב של גירעון אקטוארי ומתוך מחשבה על החובות וההכנסות הצפויים בעתיד.

בתי המשפט חזרו והדגישו כי הנוסח הקובע של תקנון קרן פנסיה הוא זה הנוהג במועד פרישת העמית לפנסיה, או חלילה בעת תאונה או פטירה. נימוקי בית המשפט התבססו על כך שממועד הצטרפות העמית ועד לפרישתו עובר זמן רב, שחלות בו תמורות בשוק ההון, במצב הדמוגרפי ובתוחלת החיים, המשק עובר שינויים תעסוקתיים ועוד. תמורות אלה מאלצות את החברה המנהלת לשנות מעת לעת את תקנון קרן הפנסיה ולהתאימו למציאות החיים המשתנה.

עריכת שינויים בתקנון מותנית בקבלת אישורו של אגף שוק ההון, שהוא הגורם המפקח על החברות המנהלות. אישור ניתן רק לאחר שהמפקח משתכנע כי השינוי המבוקש עומד בכל דרישות הרגולציה ולא יוביל את הקרן לגירעון אקטוארי. התארכות הדיונים גורמת לא אחת לעיכובים באישור התקנון, לעתים עד כדי כך, שהשינויים שהתקבלו כבר אינם רלוונטיים.

עד 95' העניקו כל קרנות פנסיה לעמיתים כיסויים דומים למדי. כיום ניתן למצוא מגוון רחב של קרנות פנסיה, כגון קרנות ותיקות גירעוניות וקרנות ותיקות מאוזנות, קרנות חדשות מקיפות וקרנות כלליות. במרבית הקרנות החדשות עומד לרשות העמית מבחר רחב של כיסויים ביטוחיים, ומבחר רחב עוד יותר של מסלולי השקעה. אם לא די בכל אלה, כבר בתקופה הקרובה ייכנסו לתוקף רפורמות שיאפשרו מיזוג בין קופות מאותו הסוג, ביטול מסלול ההשקעות הכללי ומעבר למסלול השקעות מותאם-גיל (המודל החכ"ם), מסלולי השקעות מובהקים ועוד. כל המורכבות והגיוון הללו צריכים לקבל ביטוי באופן מפורט בתקנון קרן הפנסיה.

על כן מבקש כעת הרגולטור להעביר את האחריות על אישור השינויים בתקנון לחברות המנהלות. באחרונה פורסם תזכיר חוק המציע להסיר את החסם הביורוקרטי בשינוי תקנון של קרן פנסיה. על פי ההצעה, החברות המנהלות יסתפקו בהודעה לרגולטור 30 ימי עסקים מראש, ללא חובה לקבל ממנו הכשר פוזיטיבי. אם יוחל החוק, אין ספק שהתמורות הצפויות בשוק הפנסיוני יואצו. מוצרים פנסיוניים יהיו מתוחכמים ומשוכללים יותר, ובעיקר מותאמים יותר לצורכי העמיתים והפנסיונרים. נותר אפוא לקוות שהחברות המנהלות יידעו לנצל את האפשרויות הגלומות בשינוי כללי המשחק ויצליחו לבצע את השינויים הנדרשים באופן מושכל ובקצב הנכון.

הכותב הוא מומחה ביטוח, פנסיה וגמל במשרד גרוס, קלינהנדלר, חודק, הלוי, גרינברג ושות`

פורסם לראשונה ב- TheMarker


הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או  או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.

x