נְגִישׁוּת

גודל טקסט

גדול קטן רגיל

ניגודיות גבוהה במיוחד

הפעל רגיל

גופן קריא

הפעל רגיל

טקסט מודגש

הדגש רגיל

הדגשת קישורים

הפעל בטל
דווח

מדדים למתקדמים: האם מהפכת המחשוב הקוונטי נמצאת בנקודת פריצה או בבועה?

 

 
האם מהפכת המחשוב הקוונטי נמצאת בנקודת פריצה או בבועה? / תמונה: Dreamstimeהאם מהפכת המחשוב הקוונטי נמצאת בנקודת פריצה או בבועה? / תמונה: Dreamstime
 

צוות המחקר, אינדקס-VettaFi
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
26/01/2026

האם שנת 2026 תהיה השנה שבה המחשוב הקוונטי יהפוך מהבטחה טכנולוגית רחוקה למציאות כלכלית שתשנה את העולם? בעוד שהבינה המלאכותית (AI) ריכזה את מרבית תשומת הלב בשלוש השנים האחרונות, נתוני המסחר של שנת 2025 חושפים כי דווקא המניות ה"טהורות" בתחום הקוונטי תפסו את ההובלה. עם זינוקים של מאות ואלפי אחוזים במניות מסוימות, משקיעים רבים שואלים את עצמם: האם מדובר בשינוי פרדיגמה או בניפוח של בועה טכנולוגית חדשה?

וול סטריט אופטימית, אך ההיסטוריה מזהירה

ניתוח של בתי השקעות מובילים בוול סטריט מצביע על פוטנציאל עליות משמעותי בחברות הממוקדות במחשוב קוונטי (Pure-Play). אנליסטים מחברות כמו B. Riley Securities ו-Needham הציבו מחירי יעד המייצגים אפסייד של 113% עד 264% לשנת 2026 עבור חברות כמו IonQ, Rigetti Computing ו-D-Wave Quantum. האופטימיות נשענת על מעבר ממחקר אקדמי ליישומים מסחריים וביטחוניים, כפי שניתן לראות בחוזים שנחתמו לאחרונה עם משרד האנרגיה האמריקאי ומעבדת המחקר של חיל האוויר.

עם זאת, לצד התחזיות הוורודות, קיימים אתגרים משמעותיים. מבחינה היסטורית, טכנולוגיות משבשות (כמו האינטרנט לפני שלושה עשורים) דורשות זמן הבשלה ארוך. כיום, רבות מהחברות בתחום עדיין רושמות הפסדים תפעוליים וקצב שריפת מזומנים גבוה. בנוסף, מכפילי המכירות (P/S) הגיעו לרמות חריגות, מה שמעורר חשש מפני תיקון חד. סיכון נוסף נובע מענקיות הטכנולוגיה, ה-"Magnificent Seven", המפנות משאבי עתק לפיתוח יחידות עיבוד קוונטיות משלהן, מה שעלול לאיים על נתח השוק של החברות הקטנות והמתמחות.

הפתרון המתודי: חשיפה רחבה ל-Ecosystem הקוונטי

לאור המורכבות והתנודתיות הגבוהה של החברות הטהורות, השאלה עבור המשקיע היא כיצד להיחשף לתחום בצורה שתייצג נאמנה את התעשייה כולה (Ecosystem). המתודולוגיה של מדד Quantum Computing Ecosystem iNDEX נבנתה מתוך הבנה שחשיפה מדויקת מחייבת שילוב בין שני עולמות:

1. קבוצת ה-Pure-Play (מינימום 50% ממשקל המדד): חברות שפעילותן המרכזית היא מחשוב קוונטי. חברות אלו מזוהות באמצעות ניתוח הכנסות ומיפוי ענפי ברמה הגבוהה ביותר, ומקבלות משקל לפי שווי השוק שלהן.

2. קבוצת ה-EcoSystem (עד 50% ממשקל המדד): חברות טכנולוגיה מבוססות (כמו ענקיות הענן והשבבים) המפנות משאבים משמעותיים למחקר ופיתוח קוונטי. חברות אלו מעניקות עוגן של יציבות ומשאבים פיננסיים לתעשייה המתפתחת.

כדי להבטיח איכות ומתן משקל מתאים למניות הקוואנטום במדד, פיתחנו את שיטת דירוג Quantum Activity Rank, הדירוג בוחן ארבעה קריטריונים: סוג הפעילות (חומרה/תוכנה), היקף ההשקעה והתשתית, מובילות טכנולוגית מוכחת והתקדמות עסקית בשטח.

דוגמאות בשטח

בצד ה-Pure-Play, המדד כולל חברות שרוב ליבת פעילותן מוקדשת לטכנולוגיה קוונטית:

IonQ: מובילה בטכנולוגיית "יונים כלואים" (Trapped Ions) ונגישה דרך כל ספקי הענן הגדולים.

D-Wave: חלוצה בפתרון בעיות אופטימיזציה מורכבות באמצעות שיטת ה-Quantum Annealing.

Rigetti: חברת Full-Stack המפתחת ומייצרת שבבים קוונטיים מבוססי מוליכי-על.

במסגרת הדירוג של החברות ה- EcoSystem, בולטות במיוחד חברת IBM, המציגה מפת דרכים טכנולוגית מרשימה לצד ניהול קהילת ה-Qiskit, וחברת Google, שהשיגה פריצות דרך משמעותיות בתחום ה-Quantum AI עם שבבים ייעודיים.

לסיכום

תעשיית המחשוב הקוונטי עשויה ליצור ערך כלכלי גלובלי של מאות מיליארדי דולרים בעשורים הקרובים ולחולל שינויים כלכליים בדומה למהפכת הבינה המלאכותית. עם זאת, הדרך לשם עוד ארוכה. שימוש במתודולוגיה המשלבת בין החברות החלוצות בתחום, לבין החברות המבססות את התשתית הטכנולוגית של תעשיית הקוואנטום (Ecosystem), מאפשר חשיפה מפוזרת ומקצועית יותר למגזר הצומח.

לפרטים נוספים והמתודולוגיה המלאה חפשו את המדד באתר "אינדקס".


הערת אזהרה: תוכן זה מיועד למטרות אינפורמטיביות בלבד, ואינו נועד להוות ייעוץ השקעות, המלצה, שידול או חוות דעת. אינדקס עושה שימוש בכלי מחקר ועיבודי בינה מלאכותית. אינדקס מחקר ופיתוח מדדים בע"מ אינה אחראית לדיוק המידע או לשלמותו, והשימוש בו הוא על אחריות המשתמש הבלעדית. אין לראות במידע זה תחליף למסמכים הרשמיים של החברה. המידע לעיל אינו מהווה הצעה לרכישת יחידות בקרנות נאמנות, רכישת יחידות תעשה עפ“י תשקיף ודו“חות מיידיים שבתוקף בלבד. מתן המידע אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתוניו או בצרכיו של כל אדם.

x