נְגִישׁוּת

גודל טקסט

גדול קטן רגיל

ניגודיות גבוהה במיוחד

הפעל רגיל

גופן קריא

הפעל רגיל

טקסט מודגש

הדגש רגיל

הדגשת קישורים

הפעל בטל
דווח

המלחמה טלטלה את השווקים, אבל ה־AI החזיר את המשקיעים

מלחמה אחת במזה"ת הצליחה לזעזע את השווקים, אבל נראה שכוח חזק יותר החזיר את המשקיעים דיי מהר: הבינה המלאכותית

 

 
המלחמה טלטלה את השווקים, אבל ה־AI  החזיר את המשקיעים / קרדיט: אילוסטרציה – AIהמלחמה טלטלה את השווקים, אבל ה־AI החזיר את המשקיעים / קרדיט: אילוסטרציה – AI
 

עמית י.
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
13/05/2026

בשבועות האחרונים, זמן קצר לאחר התקיפות של ארה״ב וישראל באיראן והחשש מהסלמה אזורית רחבה, השווקים בעולם נכנסו לטלטלה חדה. מחירי הנפט זינקו, המשקיעים ברחו לנכסים בטוחים, והחשש מאינפלציה חזר לכותרות. אבל ההתאוששות הגיעה במהירות מפתיעה שוב בזכות מהפכת הבינה המלאכותית.

לפי נתוני השווקים, החברות הגדולות בעולם הוסיפו יחד יותר מ־5.4 טריליון דולר לשווי שלהן מאז שפרצה המלחמה שזו עלייה של כ־4.2%. מי שהוביל את הקאמבק היו בעיקר מניות הטכנולוגיה, ובמיוחד יצרניות השבבים, שזינקו בכ־26% מאז תחילת הלחימה.

הכוח המניע היה בינה מלאכותית

הסיבה המרכזית לכך היא שהמשקיעים מתחילים לראות בבינה מלאכותית לא רק טרנד טכנולוגי, אלא מנוע צמיחה יציב יחסית גם בתקופות של אי־ודאות גיאופוליטית. בזמן שמחירי האנרגיה קופצים והסחר בעולם נפגע, ענקיות הטכנולוגיה ממשיכות להציג הכנסות חזקות, רווחיות גבוהה והבטחות להשקעות עצומות במיחשוב ובתשתיות בינה מלאכותית.

אחת הדוגמאות הבולטות היא אנבידיה, שהפכה לסמל של גל הבינה המלאכותית. החברה חווה ביקוש אדיר למעבדי AI למרכזי נתונים, כאשר ההכנסו שלה בשנת הכספים 2026 הגיעו לכ־215.9 מיליארד דולר, שזה זינוק של כ־65% לעומת השנה הקודמת. בנוסף, שוק ההון ממשיך להמר שהביקוש לשבבים שלה רק ילך ויגדל, בעיקר בגלל ההוצאות העצומות של חברות הטכנולוגיה הגדולות על תשתיות בינה מלאכותית.

גם אלפבית מושכת עניין עצום. החברה מתקרבת לשווי שוק של כמעט 4.7 טריליון דולר לאחר צמיחה חזקה במיוחד בפעילות הענן שלה Google Cloud שגדלה ביותר מ־60% ברבעון האחרון. אז  המשקיעים רואים בכך הוכחה לכך שהבינה המלאכותית כבר מייצרת הכנסות אמיתיות ולא רק חלומות עתידיים.

מאחורי ההתלהבות הזו עומד גם נתון מטורף נוסף: כידוע, ארבע ענקיות הטכנולוגיה הגדולות אמזון, מיקרוסופט, גוגל ומטא צפויות להשקיע השנה יחד יותר מ־700 מיליארד דולר בתשתיות בינה מלאכותית, מרכזי נתונים ושבבים.  מדובר באחד מגלי ההשקעות הגדולים ביותר בהיסטוריה של תעשיית הטכנולוגיה.

המשמעות היא שכמעט כל שרשרת האספקה של עולם הבינה המלאכותית מפיקה תועלת מהבום הזה: יצרניות שבבים, חברות זיכרונות, חברות סיבים אופטיים, ספקיות חשמל, חברות קירור למרכזי נתונים ואפילו יצרניות ציוד תעשייתי.
 


ימי מסחר להתאוששות מהנקודה הנמוכה ביותר לאחר קריסה. מדד MSCI העולמי/ מקור FT.


אבל למרות העליות החדות במדדים, לא כולם נהנים מהמצב

המלחמה והעלייה במחירי הנפט ממשיכות להכביד על מגזרים מסורתיים יותר. חברות צריכה, יוקרה, רכב וכרייה סופגות פגיעה בגלל עלויות ייצור גבוהות יותר, שיבושים בשרשראות אספקה וצרכנים שמתחילים לצמצם הוצאות.

גם האינפלציה חוזרת להטריד את המשקיעים. מחירי הנפט טיפסו מעל 100$ לחבית בתקופות מסוימות בעקבות החשש לשיבושים במעבר הנפט דרך מצר הורמוז שהוא אחד מצירי האנרגיה החשובים בעולם. זה אומר שעלויות ההובלה, הייצור והאנרגיה עלולות להמשיך לעלות ולהפעיל לחץ על הכלכלה העולמית.

לכן, לצד האופטימיות סביב הבינה המלאכותית, יש גם קולות שמזהירים מבועה אפשרית. חלק מהאנליסטים טוענים שהשוק יותר מידי תלוי במספר קטן של מניות טכנולוגיה גדולות, בזמן ששאר הסקטורים מתקשים לעמוד בקצב.

אגב, המשקיע מייקל ברי, שהתפרסם בזכות חיזוי משבר 2008, אף הזהיר לאחרונה שההתלהבות ממניות AI מזכירה לו תקופות בועה היסטוריות כמו בועת הדוט־קום ואם זה לא מספיק, הוא גם מזהיר שהנאסד"ק בדרך לתיקון חד אחרי עלייה “פרבולית” שלדבריו דחפה את מניות הטכנולוגיה לרמות שווי לא בריאות. למעקב...

ובכל זאת, נכון לעכשיו, נראה שהמשקיעים מעדיפים להתמקד בצמיחה של עולם הבינה המלאכותית יותר מאשר במתיחות הגיאופוליטית. אפילו בשיחות המשקיעים של החברות הגדולות, ה־AI  הוזכר הרבה יותר מהמלחמה במזרח התיכון. לפי נתוני השוק, כמעט שני שלישים מהחברות הגדולות הזכירו AI  בדוחות הרבעוניים שלהן שזה בערך פי שניים ממספר החברות שהתייחסו לעימות באזור.

בסופו של דבר, השוק מעביר איתות דיי ברור. המשקיעים מאמינים שהמהפכה הטכנולוגית גדולה יותר מהפחדים הגיאופוליטיים. השאלה הגדולה היא כמה זמן האמונה הזו תחזיק, במיוחד אם מחירי האנרגיה ימשיכו לעלות, האינפלציה תתחזק, או שהמלחמה תתרחב שוב.

אין בכתוב כל המלצה לביצוע פעולה כלשהי, כולל רכישה/קנייה/החזקה של ניירות הערך המוזכרים בכתבה וכמו כן, הכותב אינו מחזיק בניירות הערך המוזכרים בכתבה. התוכן אינו מהווה תחליף לייעוץ השקעות המותאם לנתונים ולצרכים האישיים.

 

לידיעת הקוראים:

הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן.

במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.

אנחנו עושים מאמצים גדולים לאתר בעלי זכויות בצילומים, סרטונים, גרפים, או כל חומר מתפרסם אחר. יצירות שבעל זכות היוצרים בהן אינו ידוע, לא אותר, או לא הושג נעשה לפי סעיף 27 (תיקון מס' 5) תשע"ט 2019 ל"חוק זכויות יוצרים". אם זיהיתם צילום, סרטון, גרף, ואתם חושבים שאתם בעלי הזכויות עליהם, יש לפנות ל [email protected] בכל מקרה והתוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך, מצאת שגיאה בכתבה או מאמר, או נתקלת בפרסומת לא ראויה? אנא דווח/י לנו לאימייל [email protected]

x