נְגִישׁוּת

גודל טקסט

גדול קטן רגיל

ניגודיות גבוהה במיוחד

הפעל רגיל

גופן קריא

הפעל רגיל

טקסט מודגש

הדגש רגיל

הדגשת קישורים

הפעל בטל
דווח

מהו גובה דמי הניהול באירופה? על פי מחקר השוואתי חדש דמי הניהול בחסכונות ארוכי טווח - 1.09%

יורם מנחם, יו"ר איגוד קופות הגמל: "הדיון הציבורי בהורדת דמי הניהול חשוב ונכון, אבל הוא חייב להיעשות מתוך אחריות לציבור החוסכים ועל בסיס עובדתי ומקצועי. זאת, על מנת שלא לפגוע פגיעה חסרת אחריות בחיסכון ארוך טווח, שהוא אחד ממרכיבי החוסן הלאומי של ישראל"

 

 
יורם מנחםיורם מנחם
 

Funder Online
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
30/01/2012

מחקר השוואתי שערכה חברת המידע והמחקר הבינלאומי - אדקיט מצביע על נתונים מעניינים הנוגעים לניהול כספי החסכונות במדינות אירופה. על פי תוצאות המחקר, סך דמי הניהול והעמלות לניהול כספי חסכונות ארוכי טווח עומד בממוצע על 1.09%, מתוכו 0.98% ניגבים כדמי ניהול והשאר כעמלות חובה שונות, בעיקר בגין הפקדות (כלומר עמלה הנגבית כאחוז מסכום כל הפקדה באופן חד-פעמי בנוסף לדמי ניהול סף החסכונות). בשנת 2011 עמד ממוצע דמי הניהול בענף הגמל בישראל על שיעור של 0.84%, כאשר בנטרול הקופות הענפיות עמד השיעור על 1.05%.

במחקר נבחנו מספר מדינות מרכזיות באזור מערב וצפון אירופה: גרמניה, בריטניה, צרפת, איטליה, בלגיה ודנמרק. בכל מדינה נבחנו כ-6 קרנות הדומות במאפייניהן לקופות גמל: קרנות וולונטאריות המנוהלות על ידי גופים פרטיים (ולא על ידי המדינה), מתמחות בחסכונות ארוכי טווח במסלול כללי (30%-15% מניות), פופולריות המזכות בהטבות מס. סה"כ נכללים במחקר נתונים של עשרות קרנות עם סך כולל של עשרות מיליארדי אירו נכסים מנוהלים. נתוני כל קרן תועדו כפי שהם מופיעים במידע שמפיצים מנהלי הקרנות באופן פומבי.

להלן טבלת השוואה מסכמת לדמי הניהול במדינות אירופה :

מתוך מחקר אדקיט ינואר 2012

בנוסף, נסקרו מחקרים שנערכו על ידי ארגונים בינלאומיים בדבר עלויות מערכות הפנסיה הפרטיות במדינות שונות. על פי מחקר של חברת IOPS - International Organization of Pension Supervisors ישראל דורגה במקום ה- 5 המכובד מתוך 21 מדינות שנבדקו במחקר בנתון יחס העלות (Charge Ratio) המכמת את אחוז העלות הכללית של ניהול החיסכון מתוך חיסכון שמשכו 40 שנים ותשואה שנתית ממוצעת Equivalent Fee  - העלות שנתית ממוצעת לניהול החיסכון כאחוזים מתוך סך הקרן.

יורם מנחם, יו"ר איגוד קופות הגמל, אמר היום: "הדיון הציבורי בהורדת דמי הניהול חשוב ונכון, אבל הוא חייב להיעשות מתוך אחריות לציבור החוסכים ועל בסיס עובדתי ומקצועי. זאת, על מנת להבטיח כי לא תהיה פגיעה חסרת אחריות בחיסכון ארוך טווח, שהוא אחד ממרכיבי החוסן הלאומי של ישראל. כל פגיעה שאינה מידתית בדמי הניהול תביא לערעור יציבות הגופים המנהלים את כספי החיסכון, צמצום התחרות בשוק ופגיעה ישירה באיכות הניהול של כספי החיסכון והשירות ללקוחות."

לטענת איגוד קופות הגמל הורדת דמי הניהול המרבים במתווה שקבע האוצר (1.50% כעת ולאחר שנתיים 1.20% + 5% דמי ניהול על הפקדות) צריכה להיעשות במקביל לחיזוק מוצר הגמל על ידי השבת המסלול ההוני לצד רובד קצבתי ראשוני. זאת - במטרה לבלום את הירידה בהיקף החיסכון הפנסיוני ולהשיב אזרחים רבים למעגל החיסכון ארוך הטווח. באיגוד מציינים שני איומים מרכזיים על הענף במידה והפחתת דמי הניהול תיעשה בצורה שאינה מידתית:

• איום על יציבות - יציבות הגופים והלימות ההון שלהם צפויים להיפגע משמעותית בשל רישום הפסדים גדולים ומיידיים בהיקף של מאות מיליוני שקלים שידרשו בשל צורך במחיקת חלק ניכר מההשקעות שבוצעו עם רכישת קופות הגמל מהבנקים וכן בשל קיטון משמעותי בהכנסות. 

• איום על תחרות - כיום מאופיין שוק הגמל בתחרותיות ובניידות גבוהה: חמשת השחקנים הגדולים בגמל מהווים פחות ממחצית השוק (זאת לעומת שיעור של כ- 95% משוק הפנסיה הנשלט ע"י 4 שחקנים ובו כמעט ולא קיימת ניידות). הפגיעה הקשה בחברות תוביל ליציאת שחקנים בינוניים קטנים לצד הליך קונסולידציה חד.

מעבר לכך, קביעת דמי ניהול ברמה נמוכה מידי מטילה ספק ממשי לגבי יכולתן של החברות לקיים ולממן את ההשקעה האדירה בתשתיות ועמידה בסטנדרט הרגולטורי שנקבע. 

בנצ'מרק עלות דמי הניהול במדינות אירופה המתקדמות והגדולות והשוואתן לישראל

 צרפת

ממוצע דמי הניהול בקרנות שנדגמו- 0.65% , הערך נמוך יחסית אך לצורך חישוב סך העמלות יש להתחשב בעמלת ההפקדה הממוצעת- 3.28% ובעמלות נוספות שישנן ברוב הקרנות.

איטליה

 

ממוצע דמי הניהול בקרנות שנדגמו- 0.89%. באיטליה אופי הקרנות כולל עמלות נוספות מגוונות הנקובות בסכום קבוע, לכן העלות מחושבת על פי עלות שנתית ממוצעת לפי שנות השקעה.

עלות שנתית ממוצעת לפי שנים:

2 שנים- 1.49%
5 שנים- 1.04%
10 שנים- 0.91%
35 שנים- 0.84%

בלגיה

ממוצע דמי הניהול בקרנות שנדגמו- 0.93%

ממוצע סך העמלות- 1.18%

ממוצע עמלות ההפקדה 2.88%

דנמרק

ממוצע דמי הניהול בקרנות שנדגמו- 1.04%

עמלות ההפקדה נעות בטווח 2%-7% ומגדילות את סך העלויות ללקוחמעבר לדמי הניהול
המוסד הפיננסי.

בריטניה

ממוצע דמי הניהול בקרנות שנדגמו- 1.15%

ממוצע סך העלויות – 1.31%

גרמניה

ממוצע סך העלויות בקרנות שנדגמו – 1.26%

בגרמניה השימוש במערכת הפנסיה הפרטית איננו נפוץ עקב מערכת הפנסיה הממשלתית המקיפה.

מחקרים רלוונטיים

עלות שנתית (Equivalent Fee) על פני 40 שנים, 2008 כאחוז מסך הקרן

                                                                       

ישראל מדורגת במקום ה 5- מתוך 21 מדינות

 

דמי ניהול כאחוז מסך הנכסים, 2007


הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או  או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.

x