נְגִישׁוּת

גודל טקסט

גדול קטן רגיל

ניגודיות גבוהה במיוחד

הפעל רגיל

גופן קריא

הפעל רגיל

טקסט מודגש

הדגש רגיל

הדגשת קישורים

הפעל בטל
דווח

יוליוס בר: האם ארה"ב תנצל את הזינוק בזהב כדי לממן את החוב?

 

 
האם ארהב תנצל את הזינוק בזהב כדי לממן את החוב? / קרדיט: אילוסטרציה – AIהאם ארהב תנצל את הזינוק בזהב כדי לממן את החוב? / קרדיט: אילוסטרציה – AI
 

כלכלני יוליוס בר
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
27/08/2026

האזנה לכתבה
0:00 / 3:18

האם ארה"ב תנצל את הזינוק בזהב כדי לממן את החוב?

אפונסו בורז'ס, מחקר הכנסה קבועה, קרסטן מנקה, ראש תחום מחקר הדור הבא, יוליוס בר

משרד האוצר האמריקאי יכול להפוך למקור מימון את הפער בין הערך בספרים של עתודות הזהב שלו, העומד על 11 מיליארד דולר, לבין שווי השוק שלהן, העומד על כ-1.2 טריליון דולר, ובכך להשיג מימון נוסף מבלי להנפיק חוב חדש. הנפקה נמוכה יותר עשויה להיראות כתומכת באג"ח ממשלת ארה"ב, אך החששות מפני דומיננטיות פיסקלית צפויים להעלות את פרמיית הטווח, במיוחד באג"ח ממשלתיות ארוכות טווח, ולחזק את הסחר בשחיקת ערך המטבע. התגובה בשוק הזהב צפויה להיות חיובית מאוד, שכן פעולת משרד האוצר תחזיר את הנרטיב של שחיקת ערך הדולר. החששות לגבי החוב ונטל הריבית של ארה"ב יתגברו, ויחלחלו גם לשוק הכסף.

רעיון מימון לא שגרתי נוסף מצד משרד האוצר זכה לתשומת לב מסוימת: הערכה מחדש של עתודות הזהב של ממשלת ארה"ב ושימוש ברווח כדי להשיג מימון מהפדרל ריזרב. הזהב של משרד האוצר, המוערך לפי מחיר היסטורי של 42 דולר לאונקיה, רשום בשווי של כ-11 מיליארד דולר – 1% בלבד משווי השוק שלו, העומד על 1.2 טריליון דולר במחירים הנוכחיים.

פער השווי יכול באופן תיאורטי להפוך למקור מימון, ובכך לאפשר למשרד האוצר גישה למימון נוסף באמצעות הפד. מבחינה פרוצדורלית, הקונגרס יצטרך להעלות את מחיר הזהב הקבוע בחוק כדי לממש את רווח השווי הזה, מה שיאפשר לאחר מכן למשרד האוצר להנפיק תעודות זהב נוספות לפד ולקבל אשראי מקביל בחשבון הכללי של משרד האוצר. למעשה, הפד יזכה את חשבון משרד האוצר, ובכך יגדיל את יתרת המזומנים מבלי להגדיל את הנפקת החוב.

וכדי להבהיר לחלוטין, לא יהיה צורך למכור זהב כלשהו. עם זאת, במאזן המאוחד, הממשלה לא תהיה עשירה יותר. היא כבר מחזיקה בעתודת הזהב הזו. העסקה פשוט תמיר חלק מרווח השווי שלה להתחייבויות חדשות שנוצרו על ידי הבנק המרכזי.

אנו חושדים שהנדסה פיננסית כזו תחזק את הסחר בשחיקת ערך המטבע. האירוניה המעגלית היא שהממשלה תשתמש במחיר זהב שנופח בשל החששות לגבי הדולר כדי ליצור עוד דולרים, מה שבתורו צפוי להעמיק את סימני השאלה לגבי מעמדו של הדולר כמטבע רזרבה.

עבור אג"ח ממשלת ארה"ב, הירידה המיידית בהיצע עשויה להיראות כתומכת. הנפקה נמוכה יותר עשויה לספק תמיכה מסוימת בטווח הקצר, אך האיתות שמדיניות זו משדרת צפוי להיות בעל השפעה מתמשכת יותר.

המהלך הזה עלול להעלות את פרמיית הטווח ולחזק את הסחר בשחיקת ערך המטבע, באמצעות טשטוש נוסף של הגבול בין מדיניות פיסקלית למדיניות מוניטרית (בעוד שהגירעון המבני נותר ללא שינוי).

התגובה בשוק הזהב צפויה להיות חיובית מאוד, שכן פעולת משרד האוצר תחזיר את הנרטיב של שחיקת ערך הדולר. החששות לגבי החוב ונטל הריבית של ארה"ב יתגברו, ויחלחלו גם לשוק הכסף.

x