רני נויבואר, סגנית הממונה על שוק ההון, נשאה היום דברים בכנס איגוד מנהלי הפמילי אופיס שנערך במלון ורט בירושלים, ופרשה שורה של מהלכים שרשות שוק ההון מקדמת בתחומי החיסכון הפנסיוני, השירות לציבור, המסלקה הפנסיונית והפיקוח על בעלי הרישיון.
בדבריה הצביעה נויבואר על עלייה משמעותית בהתעניינות הציבור בחיסכון, בביטוח ובפנסיה, לצד צורך הולך וגובר להנגיש לציבור מידע וכלים שיאפשרו לו לקבל החלטות טובות יותר. במקביל היא הבהירה כי הרשות מתכוונת להחריף את המאבק בגורמים הפועלים ללא רישיון ובחברות המעורבות במשיכות בעייתיות של כספי חיסכון, ואף ציינה כי בתקופה האחרונה הוטל עיצום כספי של מיליוני שקלים על סוכנות בשל הפרות בתחום.
נויבואר התייחסה גם לעתיד מערך הייעוץ הפנסיוני ולצורך לבחון מחדש את האופן שבו מתבצע תהליך הייעוץ ואת מודל התגמול של בעלי הרישיון, כך שהייעוץ יהיה מדויק יותר לצורכי הלקוח ויצומצמו ניגודי עניינים.
עיקרי דבריה של רני נויבואר
הציבור מתעניין יותר בפנסיה ובחיסכון - ברשות מזהים עלייה חדה ברצון של הציבור להבין את עולם החיסכון הפנסיוני והביטוח. נויבואר ציינה עלייה של כ-1,000% בהיקף החיפושים אחר מידע בתחומים אלה.
שדרוג המסלקה הפנסיונית - הרשות נמצאת בישורת האחרונה של מכרז לבחירת מפעיל חדש למסלקה הפנסיונית. המטרה היא לעבור לתשתית מתקדמת ומהירה יותר ולהרחיב את השירותים שהיא מאפשרת.
המסלקה עשויה להפוך מכלי מידע גם לכלי לביצוע פעולות - לפי החזון שהציגה נויבואר, בעתיד ניתן יהיה לבצע באמצעות המסלקה גם פעולות נוספות, ובהן תהליכי הצטרפות למוצרי חיסכון, ולא רק לקבל מידע.
הנגשת מידע לציבור - הרשות מבקשת להמשיך ולשפר את הכלים הקיימים, ובהם "הר הכסף", "הר הביטוח" והמסלקה הפנסיונית, ולהפוך אותם לנגישים ופשוטים יותר עבור החוסכים ובעלי הרישיון.
מלחמה בחברות ללא רישיון ובהונאות בתחום החיסכון - נויבואר הזהירה מפני חברות המציגות לציבור מצגים בנוגע לכספים וחסכונות ופועלות ללא רישיון. לדבריה, מדובר בתופעה שהרשות אינה מוכנה להשלים איתה.
בדיקות מחמירות יותר לפני משיכת כספים - בעקבות זיופי מסמכים פרסמה הרשות הבהרה המחייבת את הגופים המוסדיים לבדוק את תקינות בקשות המשיכה והמסמכים שעליהם הן מבוססות. מניין הימים לביצוע המשיכה מתחיל רק לאחר השלמת הבדיקה.
אזהרה ללקוחות לפני משיכות גדולות - גופים מוסדיים נדרשים ליידע עמיתים בדבר ההשלכות של משיכה מוקדמת של כספים, כאשר מדובר במשיכות של יותר מ-50 אלף שקל.
עיצומים ושלילת רישיונות - נויבואר ציינה כי רק לאחרונה הוטל על סוכנות מסוימת עיצום כספי בהיקף של מיליוני שקלים בשל הפרות הקשורות למשיכת כספי חיסכון. לדבריה, האכיפה כוללת גם אפשרות לשלילת רישיונות.
בחינה מחדש של תהליך הייעוץ - הרשות בוחנת כיצד צריך להיראות תהליך הייעוץ בעולם מורכב המשלב פנסיה, ביטוח, חיסכון ומיסוי. הכיוון הוא פחות הצפת מידע ויותר מיקוד במידע הרלוונטי לצורכי הלקוח.
מידע רב מדי עלול דווקא לפגוע בקבלת החלטות - נויבואר התייחסה למחקרים מתחום הכלכלה ההתנהגותית ולכך שעודף מידע עשוי להכביד על החוסך. הרשות רוצה שהתהליך יתמקד בצרכים, בקשיים ובנקודות ההחלטה המרכזיות של הלקוח.
בחינת מודל התגמול של בעלי הרישיון - לדבריה, התגמול צריך להיות בהלימה לאינטרס של הלקוח, לעודד תחרות ובמקביל לצמצם ניגודי עניינים ולהבטיח ייעוץ אובייקטיבי ככל האפשר.
המספר הגדול: 3.5 טריליון שקל
נויבואר חשפה כי היקף חסכונות הציבור הגיע לכ-3.5 טריליון שקל, מתוכם כ-1.6 טריליון שקל בפנסיה. בשנת 2025 הופקדו כ-91 מיליארד שקל, עלייה של כ-10% לעומת 2024.
לצד הצמיחה הצביעה נויבואר על חמישה אתגרים מרכזיים: שוק עבודה המתאפיין בתקופות העסקה קצרות ופגיעה אפשרית ברציפות החיסכון, העלייה בתוחלת החיים ובהוצאות הרפואיות, אוריינות פיננסית נמוכה ביחס למורכבות המוצרים, משברים דוגמת הקורונה והמלחמה שפוגעים ביכולת לחסוך לטווח ארוך, וכן הקושי של הציבור לחשוב עשרות שנים קדימה כאשר החיסכון הפנסיוני מחייב ראייה ארוכת טווח.
בסיום דבריה העבירה נויבואר מסר ישיר לבעלי הרישיון: הרשות תמשיך לבנות את התשתיות ולקבוע את כללי המשחק, אך האחריות להפוך אותם לייעוץ מדויק, אובייקטיבי ומותאם ללקוח מוטלת במידה רבה על בעלי הרישיון עצמם. היא הזכירה בין היתר את חובת הפגישה התקופתית ואת מסמך ההנמקה ככלים שנועדו לחזק את הקשר עם הלקוח ולהציג בפניו באופן ברור את החלופות והשיקולים.

רני נויבואר, מנהלת חטיבת חטא ברשות שוק ההון, צילום: עמי ארליך


