אורחים יקרים,
כתמיד, אני שמח להיות פה. הנוכחות שלנו בכנסים של לשכת סוכני ביטוח איננה במקרה. אנחנו כאן כי אנחנו מאמינים שחשוב לשמור על קשר ישיר עם הסוכנים, מעבר לשיח הרציף שיש לנו עם נציגי הלשכה, ועל כן אני מודה לכם על ההזמנה. זו הזדמנות גם לציין את יחסי העבודה עם נשיא הלשכה, אודי כץ, שבקרוב יפרוש. יש לנו הרבה מאוד ויכוחים. אודי מייצג את עמדותיכם בנחישות ובעקשנות. אבל, הדברים נעשים תמיד בצורה מכובדת, מתוך קשב ורצון למצוא פתרונות שיענו על צרכי הסוכנים, כמובן בכפוף למגבלות שאנחנו נתונים להם. חשוב לי לשבח את הדרך המכובדת שהוא מייצג אתכם ולאחל לכולנו המשך עבודה משותפת מוצלחת.
לפני כחודש פרסמנו נייר עמדה בו הזמנו את הציבור להשתתף בדיון בנושא שוק קצבאות עתידי. הנייר מציג סוגיות הנוגעות למימוש זכויות בפרישה. כרקע לדיון, צירפנו מחקר בנושא, שהוא פרי שיתוף פעולה פורה בין מחלקת הפנסיה באגף שוק ההון לבין מכון מילקן. מטרת נייר העמדה היא לעודד חשיבה ולהתניע דיון על משמעות התארכות תוחלת החיים לבני הגיל השלישי. השינויים האלו מציבים אתגרים מקצועיים חדשים גם לכם, סוכני הביטוח. סוכן, שמכיר היטב את הלקוחות שלו ומלווה אותם בצמתים החשובים ביותר בחייהם, לא יוכל להסתפק בהמלצה בשלב החיסכון, אלא יידרש גם לוודא שלקוחותיו יפרשו עם המוצר המתאים להם ביותר. אני מזמין כל אחד ואחת מכם להשתתף בדיון חשוב זה. כמי שפוגשים את הלקוחות ומכירים את הצרכים שלהם, יש לכם הרבה מה לתרום לדיון ולהיערכות.
נוכח אתגרים חדשים לפניהם עומדים סוכני הביטוח, פרסם אגף שוק ההון לפני כארבע חודשים חוזר שמפרט כללים למתן שירות נאות על ידי בעלי רישיון. החוזר הוא משלים את חוזר השירות לגופים מוסדיים, שאותו גופים מוסדיים כבר מיישמים ברצינות. מטרת חוזר השירות החדש היא קודם כל לייצר מודעות אצל לקוחות לשירותים המגוונים שאתם יודעים להעניק להם. כך, למשל, נקבע בחוזר כי על בעל רישיון לפרסם אמנת שירות, שתתייחס לזמינות, לסיוע במימוש זכויות ועוד, וכל זאת בדגש על המקצועיות שלכם. זו הזדמנות לברך את לשכת סוכני ביטוח ואת העומד בראשה, אודי כץ, שסייעה בניסוח העקרונות ואף אימצה אותם לאמנת השירות שלה. אני סבור כי שירות מצוין הוא בראש ובראשונה אינטרס של הסוכנים, ככלי השיווק הטוב ביותר שלכם. זה, כמובן, גם אינטרס עליון של הלשכה, משום ששירות אחראי לתדמית סוכני הביטוח בעיני לקוחותיהם.
כדי לאפשר שירות אמין ויעיל, אנחנו ממשיכים לקדם במלוא המרץ את הקמת המסלקה הפנסיונית. כפי שאמרתי בעבר, חזון אגף שוק ההון הוא להגיע לשוק ביטוח דיגיטלי לחלוטין. המסלקה תסייע ביישום החזון בכך שתגביר את זמינות המידע לכולם, ובכלל זה לסוכני ביטוח, ותייעל את פעולת השוק, לרווחת כולם. המסלקה תעלה לאוויר בקיץ זה, בשלבים. השלב הראשון והמידי מכוון אליכם: בשלב זה ייסלק מידע בין בעלי רישיונות לגופים מוסדיים. סוכני ביטוח לא יחויבו להתחבר למסלקה, אך החל מ- 2016 תדרשו לפעול או באמצעות המסלקה או באמצעים ממוכנים אחרים, כחלק מהעברת השוק לתפעול דיגיטלי מלא.
בגלל חשיבות הפרויקט לקידום שוק חיסכון פנסיוני יעיל וחדשני, אנשי האגף מלווים וילוו את הפרויקט באופן צמוד, הן בהוראות לשוק כיצד לפעול והן בעבודה צמודה עם מפעילת המסלקה, חברת סוויפטנס. לפני כחודש בדקנו את הערכות גופים מוסדיים לעבוד עם הרשומה הפנסיונית האחידה ואת עמידתם באבני הדרך הראשונים שפרסמה חברת סוויפטנס. נוכחנו לדעת כי רוב הגופים פועלים במרץ להתממשקות עם המסלקה. יחד עם זאת, חלק מהגופים עדיין לא ערוכים כראוי, והם נדרשים להקצות מלוא משאבים לצמצום פערים מידי. אנו מתכוונים להמשיך לעקוב מקרוב על תהליך ההתחברות למסלקה. אבל זו לא רק אחריות שלנו. לאחרונה, ביקשנו אישור מפורש של מנכ"לי הגופים ומנהלי מערכות המידע לעמידה באבני הדרך להתחברות. הדרישה משקפת את הצפייה שלנו כי הדרגים הבכירים ביותר בגופים יהיו מעורבים ובקיאים בפרטי התקדמות הפרויקט.
ברצוני לנצל במה זו כדי לעדכן לגבי התקדמות תהליכי הסדרה אותם הצגנו לפני כשנתיים במסגרת התכנית להגברת התחרות בשוק החיסכון הפנסיוני. בנושא טיפול בתמריצים של מערך ההפצה דיברתי רבות בעבר, והדגשתי שאין לנו כוונה להפחית את עמלות סוכני הביטוח, משום שלתפיסתנו, לסוכני ביטוח יש תפקיד חשוב בהפצת מוצרי ביטוח ופנסיה. המטרה שלנו היא להביא למבנה תגמול מאוזן יותר. לאחר שפרסמנו שלוש טיוטות ולאחר דיון מקיף וארוך עם לשכת סוכני הביטוח, הגענו להסכמות, ואנחנו מתכוונים להביא את התקנות לאישור ועדת הכספים בשבועות הקרובים. כמו כן, בכוונתנו להביא לכנסת לאישור את תיקון חוק הייעוץ והשיווק הפנסיוני, כדי לאפשר לעובדים לבחור את המתווכים הפנסיוניים אותם הם מעדיפים. זה לא סוד כי, בימים אלו אנחנו בוחנים את פעילות סוכנויות ההסדרים, שמצד אחד נותנות שירותים למעסיקים ומצד שני משווקות מוצרי חיסכון פנסיוני לעובדי המעסיקים. אנחנו מוטרדים מכפל התפקידים ומהפוטנציאל לניגוד עניינים.
נושא נוסף שעל סדר היום באגף, הוא היקף פעילות האכיפה והביקורת, הן על גופים מוסדיים והן על סוכנויות ביטוח. אנו רואים בהסדרה ובאכיפה פעולות תלויות ומשלימות. בהקשר זה, חשוב לי להדגיש דברים שאמרתי בעבר: ביקורות הן אמצעי בלבד. המטרה היא הבטחת התנהלות תקינה ושיפור הרמה המקצועית של כל השחקנים. התנהלות תקינה ונכונה של סוכנים תתבטא, בראש ובראשונה, בהקפדה על הוראות הדין, במקצועיות ובנהלי עבודה ראויים. זו הדרך שאנחנו בוחנים הן גופים מוסדיים והן סוכנויות, לטובת השוק כולו.
לסיום אני מאחל כנס פורה, מקצועי ומוצלח לכולנו!
הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי וביןבהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.




