ארז כהן, לשעבר יו"ר לשכת שמאי המקרקעין אומר כי דוח משרד השיכון המסכם את המחצית הראשונה שך 2013 מצביע על חומרת המצב. כהן מדגיש כי נתוני הדוח מצביעים בבירור על כך שגם במקרה הטוב לא יהיו השנה יותר מכ35-40 אלף התחלות בנייה, חלקן הגדול כלל לא באיזור הביקוש. נתון זה, סותר בתכלית את הצהרות שרי השיכון בשנים האחרונות, לפיהן התחלות הבנייה יגיעו לכ-70-80 אלף יחידות דיור לשנה. לדברי כהן, נתון זה חמור במיוחד, מכיוון שרק 37 אחוזים מהתחלות הבנייה במחצית הראשונה של 2013 היו במחוזות תל אביב והמרכז שבהם מתמקדים עיקר הביקושים לנדל"ן. יתרה מכך: אחוז הדירות שהחלה בנייתן באיזור הביקוש אף ירד לעומת אשתקד 2012.
מבדיקה שערך משרד שמאות המקרקעין "זאב כהן- ארז כהן" מתברר כי בקצב התחלות הבנייה הנוכחי עולה המחסור בדיור בכ-20,000 יחידות דיור לשנה. במילים אחרות, מדגיש כהן, בסוף 2013 המחסור בדיור ירקיע לכ-120 אלף יחידות דיור. לדבריו, זהו "קו אדום" קריטי.
הפתרונות אותם מציע כהן הינם , הקמת מסלול עוקף מנהל בראשות ראש הממשלה, שידאג להגברה מידית של התחלות הבנייה. יישום מיידי של הרפורמה בחוק התכנון והבניה וקיצור הליכים. והכנת תוכניות ענק של פינוי בינוי באיזור הביקוש העשויות לספק כ200-250 אלף יחידות דיור חדשות נוספות במהלך העשור הקרוב.
אי יישום פעולות אלה, מזהיר כהן, יגרום להמשך השתוללות המחירים כלפי מעלה וחלוקת מדינת ישראל בין אלה ש"יש להם דירה" לבין אלה ש"אין להם דירה".
לינק להודעה של משרד השיכון - https://www.moch.gov.il/meyda_statisti/heitsa_shuk_hadiyur/Pages/hathalot_beniyya.aspx
הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי וביןבהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.

ארז כהן


