05/11/2014
ועדת הכספים דורשת מהאוצר לשנות את הדפוס של הצגת התקציב לכנסת, כך שיכלול בתוכו ניתוח מגמות של מספר שנים אחורה ותכניות עתידיות לגבי סעיפיו הגדולים; תקציבי משרדי הממשלה ורשויות השלטון. כך עלה בדיון שקיימה היום (ד') ועדת הכספים, ביוזמת חברת הכנסת, מיכל בירן (העבודה). בירן נימקה את הבקשה: "בתור נציגי הציבור, חברי ועדת הכספים חייבים שיהיו בידיהם הכלים שיאפשרו להם לבחון באפקטיביות את תקציב המדינה. האופן שבו התקציב מוצג לכנסת מגביל את יכולתם של חברי הכנסת לפקח עליו בצורה אמיתית ואפקטיבית". לבקשתה, אליה הצטרפו יתר חברי הוועדה, על האוצר להציג נתונים ביחס לחמש שנים שלפני התקציב הרלוונטי, ביחס לכל סעיף תקציבי מ- 30 מיליון ₪ ומעלה. יו"ר ועדת הכספים, ח"כ ניסן סלומינסקי (הבית היהודי) הביע תמיכה בדרישת השינוי של חברי הכנסת.
בפתח הדיון קבלה בירן על היעדרותם של ראש אגף התקציבים, אמיר לוי, והממונה על מדיניות המאקרו באוצר, יעל מבורך, מהדיון וסיפרה, כי פנייתה ללוי בעניין הצגת מגמות עבר של התקציב, לא נענתה. "אני יודעת שלא היתה כל בעיה טכנית להשיב לי על-כך, אך טרם נתקבלה תגובה בעניין" ציינה. "הצגת סעיף תקציבי: "300 מיליון ₪ לתחבורה ציבורית" למשל, לא אומרת דבר כשזה מנותק מהקשר של שנים עברו ותכניות עתיד. האם מדובר בהגדלה של התקציב ושינוי מגמה המעיד על הגברת ההשקעה בתחום, או להיפך, את זה לא ניתן לדעת. לשם-כך, עלינו כחברי כנסת לקבל את כל הנתונים של החומש האחרון לפחות" הבהירה בירן והדגישה, כי "אין לי ולחברי עניין 'להציק' לאוצר על כל דבר ודבר אלא רק על תקציבים משמעותיים על-מנת שנוכל לבצע כראוי את תפקידנו".
רכז מיקרו באגף תקציבים באוצר, יוגב גרדוס, הנציג היחיד של האוצר בדיון, אמר: "ב- 2013 מימשנו תכנית עבודה שלקחה שנתיים החל מ- 2011, "חריש עמוק" בסעיפי התקציב. שינוי חיובי במבנה התקציב, וכמו בכל שינוי יש גם חסרונות, שיש קושי בהשוואות היסטוריות ברזולוציות נמוכות, אך ברמת הרזולוציות הגבוהות ניתן לעשות השוואות. כל הנתונים נמצאים באינטרנט והם חשופים לציבור. אנחנו עובדים על נוהל מול ועדת הכספים בעקבות הבג"צ שהגישה חברת הכנסת סתיו שפיר. הטענות שעלו נגדנו, על-כך שעם הבקשות התקציביות אנחנו לא מגישים מידע היסטורי, אך החל מהשנאה הבאה ננסה להציג החל מ- 2013, קרי 3 שנים של שינויים בפרספקטיבה היסטורית. אנחנו לא מנסים להסתיר מידע, אך גם לא יכולים להציג כל חתך שחברי הכנסת".
ח"כ בירן הביעה הסתייגות מדבריו של גרדוס ואמרה, כי "זו שערורייה שנציג האוצר אומר שהוא לא יכול לספק נתונים ואינו יכול לדעת מה היה לפני חמש שנים לגבי סעיפי התקציב".
ח"כ סתיו שפיר (העבודה) הצטרפה לבקשה ואמרה: "אחרי שבג"צ הורה לנו (לשפיר ולנציגי אגף התקציבים (א"'ק) להיפגש למו"מ, הובטח לי שאקבל את טיוטת הנוהל של האוצר להעברות תקציביות, אך טרם קיבלתי אותו. אני דורשת לקבל אותו מיידית, זה הובטח לי כבר לפני שלושה חודשים. האתר של משרד האוצר שהוא אתר ממשלתי עם סיומת GOV.IL לא מנוהל ע"י משרד האוצר אלא ע"י העמותה ליידע ציבורי' שתלויה בהעברת נתונים מהאוצר, שלא טרח להקים אתר משלו. לא יתכן שעמותה שעובדת על בסיס התנדבות מצליחה לעשות זאת ולא משרד האוצר הגדול על כל אגפיו. זה שחברי הכנסת יושבים פה ב- 2014 ולא יכולים לקבל את המידע, זה אבסורד. אפשר לחסוך הרבה כסף במקום לשכור את שירותיהם של חברות ייעוץ חיצוניות, עורכי דין ורואי חשבון חיצוניים ע"י הצלבת נתונים משנים עברו ובכלל את כל נתוני התקציב".
יו"ר ועדת הכספים, ח"כ ניסן סלומינסקי (הבית היהודי) הצטרף אף הוא לבקשה ופנה לנציג האוצר: "אני דורש שהוועדה תקבל סקירת מגמות גם על התקציב כולו וגם על ההעברות התקציביות במהלך השנה. שנתיים –שלוש כבר ניתן לראות מגמות. אנחנו מצפים שכל שר יעבוד לפי תכנית חומש ולכן חשוב לנו לדעת מה קורה בפועל בכל אחד מסעיפי התקציב הראשיים. בעקבות השינוי שביצע האוצר, ניתן בהחלט לספק לנו תמונת מצב שלוש שנים אחורה שזה כבר טוב".
ח"כ אראל מרגלית (העבודה) תמך בדרישה והוסיף, כי "הצגת מגמות זה הדבר הנכון לעשות וכך נהוג גם במגזר העסקי בכל החברות הגדולות ועל-כן מתבקש שכך יהיה גם לגבי תקציב המדינה, על-מנת שחברי הכנסת והציבור יוכלו לדעת מה הכיוון אותו מתווים המנהיגים הכלכליים של המדינה".
הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן – בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניניים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.

חהכ ניסן סלומינסקי, יור ועדת הכספים


