ד"ר רינה דגני, מנכ"ל גיאוקרטוגרפיה: בהתייחס לתכנית כחלון: העלאת המיסוי על דירות להשקעה לא תקטין את הביקושים לדירות אלו !!
דגני מתייחסת הבוקר לתכנית כחלון בנושא העלאת המיסוי על דירות להשקעה, ואומרת כי השוק הישראלי זקוק למשקיעים ליציבות כלכלית. כמו כן, לדבריה, המשקיעים קונים לרוב דירות שמחירן נמוך יחסית , לרוב במחיר של פחות ממיליון וחצי ש"ח, כאשר המיסוי החדש יכול להגיע עד 30 אלף שח יותר מהיום.
האם 30 אלף יעצרו את הרוכשים ?
לדעת ד"ר דגני "ממש לא !!". השוק של משקיעים לא יירד, לא ישוחררו יחידות דיור נוספות, משום שסכום זה לא ירתיע את המשקיעים הקונים דירות לטווח רחוק. ולכן על שר האוצר לראות בהם גורם חיובי ולא את אויב העם.
ארז כהן לשעבר יו"ר לשכת שמאי המקרקעין: " שוק הדיור נמצא על סף פיצוץ, כאשר המחירים בשמיים. מרוב ייאוש אנשים לוקחים משכנתאות עצומות, והחשש הוא שאם הריבית תעלה, בסופו של דבר אלפי משקי בית לא יוכלו לעמוד בהחזר. כהן מוסיף כי צריך באופן דחוף לטפל בבעיית היצע הדירות, חסרות כ- 100 אלף דירות ויותר בשוק. לא לנסות ולשחק על הביקושים ולמסות משקיעים, משום שזה רק מכניס את השוק לסחרור מחירים ולאי יציבות. מה שיקרה בסוף הוא שהמשקיעים יברחו מהשוק, יהיו פחות דירות להשכרה ומחירי השכירות יעלו. לדבריו שילוב של מחסור בדיור, מחירים בשמיים ומשכנתאות ענק רק יגדילו את המשבר בענף הדיור וצריך לטפל בבעיית המחסור ובהיצע - ויפה שעה אחת קודם.
לדברי אמיר רוזנבלום, בעלי עידן ש.נ.י ויועץ מומחה בתחום ניהול ואחזקת מבנים, גזרת כחלון תפגע לא רק ברכישת דירות יוקרה בקרב תושבי חוץ, אלא תביא למלכודת של "אין דירות להשכרה". רוזנבלום אומר כי עלול להיווצר פקק שיעצור את הפעילות העסקית של קבלנים וזה רק ירע את המצב הכלכלי. לדוגמה: בשכונת פלורנטין בתל-אביב רוב רוכשי הדירות להשקעה הם תושבי חוץ או ישראלים שקונים בקב' רכישה דירות קטנות של 50-70 מ"ר ב- 2-2.5 מיליון. ברגע שהיטלי ההשבחה יקפיצו את המחירים כך שמחירי הדירות לא יהיו כדאיים כלכלית, המשקיעים יחפשו אלטרנטיבה טובה ואטרקטיבית במדינות אחרות. זהו מצב שבו כולם מפסידים- המדינה והעירייה מאבדות נתח חשוב בהכנסות, הקבלנים והשוכרים שמחפשים לגור בדירה במחיר שפוי והגון. רוזנבלום מדגיש כי אם כחלון רוצה לעשות שינוי עליו לעשות תכנית אב לדיור בר-השגה בו העירייה תבנה ותשכיר דירות קטנות במחירים מסובסדים.