נְגִישׁוּת

גודל טקסט

גדול קטן רגיל

ניגודיות גבוהה במיוחד

הפעל רגיל

גופן קריא

הפעל רגיל

טקסט מודגש

הדגש רגיל

הדגשת קישורים

הפעל בטל
דווח

עדכון קובץ שאלות ותשובות בנושא דיווח על מגזרי פעילות פיקוחיים

 

 
 

אור סופר-סגן מפקח על הבנקים
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
20/07/2015

 מצורפים שינויים מוצעים לקובץ שאלות ותשובות בנושא דיווח על מגזרי פעילות פיקוחיים.
השינויים מעדכנים את הקובץ הקיים מיום 3.11.2014 (מספר 128S3131, הס-368). לצורך נוחות לא צרפנו שאלות ותשובות שלא מוצע בהם שינוי.
2. להלן השינויים שנכללו בקובץ זה:
  • שאלה 15 בוטלה.

  • שאלה 18 עודכנה.

  • נוספו שאלות 22 עד 27.
3. שינויים אלה יחולו ממועד תחילת ההוראה. 

לאיזה מגזר פעילות פיקוחי יש לסווג יחיד שאין לו כלל פעילות עסקית, שיש לו חבות שסווגה לענף משק "בינוי ונדל"ן – בינוי" בשל השתתפותו בקבוצת רכישה. תשובה:
...
שאלה 22:

יחיד שאין לו כלל פעילות עסקית והחבות שלו סווגה לענף משק "בינוי ונדל"ן – בינוי" רק בשל השתתפותו בקבוצת רכישה יסווג למגזר פעילות "בנקאות פרטית" או למגזר פעילות "משקי בית" בהתאם למאפייניו. החבות הנובעת מההשתתפות בקבוצת הרכישה, המסווגת בענף "בינוי ונדל"ן – בינוי", והתוצאות בגין חבות זו, לא יסווגו בביאור על מגזרי פעילות פיקוחיים בטור "הלוואות לדיור". מובהר כי גישה זו תיושם גם בהתייחס לדיווח על סיכון אשראי לפי ענפי משק וגם בדיווח על סוגי מפקידים בביאור על פיקדונות הציבור, כדלקמן:

סיכון אשראי לפי ענפי משק – החבות של היחיד כאמור הנובעת מההשתתפות בקבוצת רכישה תסווג בענף "בינוי ונדל"ן- בינוי" וחבות אחרת של היחיד תסווג בענף "אנשים פרטיים".פיקדונות הציבור – פיקדון של יחיד כאמור יסווג בפיקדונות של אנשים פרטיים. כיצד נדרש לסווג לקוחות עסקיים אשר מחזורי ההכנסות שלהם לדעת התאגיד הבנקאי אינם מייצגים את היקף הפעילות שלהם, כגון: חברות בנייה של נכסים מניבים או פרויקטים של קבלנים הנמצאים בשלבי הבנייה, חברות מו"פ או חברות סטרטאפ.

תשובה: כאשר לדעת התאגיד הבנקאי מחזור ההכנסות של לקוח עסקי אינו מייצג את היקף הפעילות שלו,עליו לתעד את הגורמים לעמדה זו. במקרה זה התאגיד הבנקאי רשאי לסווג את הלקוח העסקי לפי האמור להלן:

כאשר סך החבות של הלקוח העסקי שווה או גדולה מ- 100 מיליון ₪ ניתן לסווג אותו למגזר עסקים גדולים.

כאשר סך החובות שלו מתחת ל-100 מיליון ש"ח התאגיד הבנקאי רשאי לסווג אותו למגזר הפעילות הפיקוחי הרלבנטי לפי מספר העובדים בעסק, או לפי סך הנכסים במאזן של העסק,בהתאם למפורט להלן:

  • עסק זעיר – עסק עם פחות מ- 10 עובדים או סך נכסים במאזן עד 10 מיליון ש"ח

  • עסק קטן – עסק שמספר העובדים שלו גדול או שווה ל- 10 וקטן מ- 50 או סך נכסים במאזן גדול או שווה ל-10 מיליון ש"ח וקטן מ- 50 מיליון ש"ח.

  • עסק בינוני – עסק שמספר העובדים שלו גדול או שווה ל- 50 וקטן מ- 250 או סך נכסים במאזן גדול או שווה ל-50 מיליון ש"ח וקטן מ- 215 מיליון ש"ח.

  • עסק גדול – עסק שמספר העובדים שלו גדול או שווה ל- 250 או סך נכסים במאזן גדול או שווה ל-215 מיליון ש"ח. אם נתונים אלה אינם זמינים, יש לסווג לפי מחזור ההכנסות.


שאלה 23: התאגיד הבנקאי מתקשה להשיג מידע על מחזור ההכנסות של לקוחות עסקיים שאין להם אובליגו אצלו, או שיש להם אובליגו קטן יחסית. כיצד נדרש לסווג לקוחות אלה?

תשובה: כאשר לתאגיד בנקאי אין מידע לגבי מחזור ההכנסות של לקוח עסקי, אשר אין לו חבות כלפי התאגיד הבנקאי (לרבות מסגרת אשראי וכו'), התאגיד הבנקאי רשאי לסווג אותו למגזר הפעילות 


הפיקוחי הרלבנטי לפי מספר העובדים בעסק, או לפי סך הנכסים במאזן של העסק, כמפורט בשאלה 22 לעיל.

במידה וגם מידע זה אינו זמין לתאגיד הבנקאי, הוא רשאי לסווג את הלקוח לפי סך הנכסים הפיננסיים של הלקוח בבנק (לרבות פיקדונות כספיים, תיקי ניירות ערך ונכסים כספיים אחרים).סיווג זה יעשה לפי הפירוט שצוין לעיל, כאשר במקום סך הנכסים במאזן הסיווג יעשה לפי סך הנכסים הפיננסיים לאחר הכפלתם במקדם של למען הסר ספק מובהר שהאמור לעיל לא יחול לגבי לקוח עסקי שיש לו חבות כלפי התאגיד הבנקאי. לגבי לקוח כזה על התאגיד הבנקאי לקבל את המידע הנדרש ולסווג את הלקוח בהתאם לנדרש בהוראה.

הוראת מעבר – למרות האמור לעיל, בשנת 2016, תאגיד בנקאי רשאי ליישם את האמור לעיל גם על לקוח עסקי שיש לו חבות עד סך של 20 אלפי ש"ח לתאגיד הבנקאי.

שאלה 24: כיצד יש לסווג יתרות ותוצאות של חברות כרטיסי אשראי בנות בדוחות המאוחדים של התאגיד הבנקאי?

תשובה: כאשר לחברת כרטיסי האשראי אין מידע לגבי מחזור ההכנסות של לקוח עסקי, ואין לה את המידע על הלקוח שתואר בשאלה 23 לעיל, היא רשאית לסווג את הלקוח לפי הפירוט שנקבע בהוראות, כאשר במקום מחזור ההכנסות החברה תשתמש במחזור הסליקה של הלקוח בחברה,לאחר הכפלתו במקדם של 2.

שאלה 25: האם יש לחשב את מחזור הפעילות של לקוח על בסיס סולו או מאוחד? 

תשובה: ככלל, יש לחשב את מחזור הפעילות על בסיס דוחות כספיים מאוחדים של הלקוח.

שאלה 26: כיצד מתבצעת החלוקה למגזרי פעילות של פעילות בחו"ל? 

תשובה: החלוקה תתבצע באופן זהה לאופן החלוקה של הפעילות בישראל. כלומר, בביאור על מגזרי

הפעילות- פעילות חו"ל, יש לכלול ב"אנשים פרטיים" את משקי בית ואת הבנקאות פרטית.ב"פעילות עסקית" יש לכלול עסקים קטנים וזעירים, עסקים בינוניים ועסקים גדולים. במגזר "אחר" יש לכלול את יתר הפעילויות בחו"ל שלא הוקצו ל"אנשים פרטיים" ול"פעילות עסקית".

שאלה 27: האם יש לכלול בתת המגזר 'אחר' של מגזר הניהול הפיננסי את הפעילויות הבאות:
  1. פעילות ייעוץ פנסיוני או פעילות ייעוץ בניירות ערך.

  2. סינדיקציה של הלוואות.

  3. פעילות מכירת סיכון אשראי.

תשובה:

1. פעילות ייעוץ פנסיוני ופעילות ייעוץ בניירות ערך תשויך למגזר הפעילות שאליו משויך הלקוח שקיבל את הייעוץ.

2. מתן הלוואה בסינדיקציה תשויך למגזרי הפעילות באופן הבא:

2.1. אם בנק נותן שירות עבור עסקת הסינדיקציה- יש לכלול את חלקו של הבנק בהלוואה שניתנה בסינדיקציה, ואת התוצאות בגין חלק זה, במגזר הפעילות שאליו משויך הלקוח. הכנסות שירות נטו שהבנק מקבל עבור השירות להלוואה שניתנה במסגרת הסינדיקציה במגזר ניהול פיננסי, במסגרת הטור "אחר".

2.2. אם הבנק לא נותן שירות עבור עסקת הסינדיקציה- יש לכלול את חלקו של הבנק בהלוואה שניתנה בסינדיקציה, ואת התוצאות בגין חלק זה, במגזר הפעילות שאליו משויך הלקוח.

3. מכירת סיכון אשראי תשויך למגזרי הפעילות באופן הבא:

3.1. יתרת סיכון האשראי שנשמר בידי התאגיד הבנקאי לאחר המכירה, והתוצאות בגין חלק זה (למשל הכנסות מריבית נטו) יכללו במגזר שאליו משויך הלקוח שקיבל את ההלוואה.

3.2. הרווח (הפסד) בגין המכירה – יש לכלול במגזר "ניהול פיננסי" במסגרת "אחר".

3.3. הכנסות שירות נטו בגין סיכון האשראי שנמכר אשר התאגיד הבנקאי ממשיך לתת עבורו שירות – יש לכלול במגזר ניהול פיננסי במסגרת הטור "אחר".
 

הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
x