הנדון: בקשה להימנעות מנקיטה בהליכים, בעניין חריגה מהשיעור המירבי המותר לשווי איגרת חוב המוחזקת בקרן/נות מתוך השווי הרשום למסחר של אגרת החוב, הנובעת מהסדר חוב
בשם מרשתי, אילים קרנות נאמנות בע"מ (להלן: "מנהל הקרן"), הריני לפנות לקבלת אשור מקדמי לכך, שרשות ניירות ערך (להלן: "הרשות") לא תנקוט בצעדי אכיפה, כאשר נוצרת חריגה מהשיעור המרבי המותר להחזקת אג"ח סדרה ד' שהונפקה על ידי חברת מפעלים פטרוכימיים בישראל בע"מ (להלן לפי העניין: "האג"ח" ו- "החברה") מתוך השווי הרשום שלה למסחר, עפ"י תקנות 6(א1) ו- 6(ב1) לתקנות השקעות משותפות בנאמנות (נכסים שמותר לקנות ולהחזיק בקרן ושיעוריהם המרביים), התשנ"ה-1994 (להלן: "תקנות הנכסים"), כאשר השווי הרשום למסחר של האג"ח הופחת בשל המרת חלק מהאג"ח לני"ע אחרים בהתאם לתנאי הסדר חוב של החברה.
בקשתנו זו הינה בכפוף לתנאים שיפורטו להלן בהרחבה, אשר דומים בעיקרם לתנאים שנקבעו ע"י הרשות, במענה לבקשה אחרת להימנעות מנקיטה בהליכים מיום 25.08.2011, וזאת בשל הדמיון הרב 1 לעניין רכישה עצמית של אג"ח (להלן: "רולינג לגבי רכישה עצמית") במאפייני הסוגיה שנדונה ברולינג האמור למאפייני המקרה עסקינן, והכל כפי שיפורט להלן:
רקע
1. תקנה 6(א1) לתקנות הנכסים קובעת, כי שווי אגרת חוב המחוזקת בקרן לא יעלה על 10% מהשווי הרשום למסחר של אותה אגרת חוב. תקנה 6(ב1) לתקנות הנכסים קובעת, כי שווי אגרת חוב המוחזקת בקרנות שבניהולו של אותו מנהל לא יעלה על 25% מהשווי הרשום למסחר של אותה אגרת חוב (להלן: "השיעורים המותרים").
2. הסדר החוב –
א. ביחס לאג"חים שהונפקו ע"י החברה, אושר ע"י בית המשפט הסדר חוב, שביחס אליו דיווחה החברה ביום 30.05.2015 כי תנאיו המתלים התקיימו (להלן: "הסדר החוב") ובכך הפך למעשה ההסדר לסופי. הסדר החוב אפשר למחזיקי האג"ח לבחור בין שתי חלופות – הראשונה "חלופת הדחייה", שעיקריה הינם כי מחזיקי האג"ח ימשיכו להחזיק באג"ח המקורי והשנייה "חלופת היציאה" שעיקריה הינם כי האג"ח יומר לני"ע אחרים חלף האחזקה באג"ח המקורי, כך ששוויו של האג"ח המומר ימחק מהשווי הרשום למסחר. הסדר החוב התבצע בפועל ביום 30.06.2015.
ב. בהתאם לתנאי הסדר החוב, כל אחד ממחזיקי האג"ח נדרש לבחור באחת משתי החלופות שלעיל. מנהל הקרן, אשר מחזיק כאמור בקרנות שבניהולו באג"ח בחר בחלופת הדחייה, שכן להערכתו טובת בעלי היחידות היתה להמשיך ולהחזיק באג"ח ולא להמירו לניירות ערך אחרים.יובהר, כי טרם המרת חלק מהאג"ח לני"ע אחרים בשל ההסדר, עמד מנהל הקרן בדרישות הדין לעניין השיעורים המותרים.
ג. החברה פרסמה את שיעורי ההמרה (שיעור האג"ח שביחס אליו בחרו המחזיקים בחלופת (להלן: 2 היציאה ומשכך הוא יומר לני"ע אחרים ושוויו ימחק מהמסחר) ביום 23.06.2015 "הדיווח על המרת האג"ח"). רק כאשר נחשף מנהל הקרן לפרטי הדיווח על המרת האג"ח,התברר לו כי החלק הארי של מחזיקי האג"ח בחרו בחלופת היציאה, כך שהשווי הרשום למסחרשל האג"ח צפוי להצטמצם משמעותית ודראסטית עם התקיימות ההסדר וביצוע ההמרה בפועל,וליתר דיוק יובהר, כי השווי הרשום של סדרת האג"ח טרם המרת חלקו לניירות ערך אחרים היה כ- 79.8 מליון ע.נ. ולאחר ביצוע ההמרה בפועל (ביום 30.06.2015) הצטמצם שוויו הרשוםלמסחר לכ- 32.5 מליון ע.נ.!.
ד. הפחתת השווי הרשום למסחר כאמור גרמה למנהל הקרן לחרוג מהשיעורים המותרים, אך יודגש, כי טרם הדיווח על המרת האג"ח, לא היו בידי מנהל הקרן אינדיקציות כלשהן ביחס לשיעור מחזיקי האג"ח אשר בחר בחלופה השניה ומשכך לא יכול היה לצפות את הצמצום הדראסטי שחל בשווי הרשום למסחר של האג"ח בעקבות ההסדר.
3. הרולינג לגבי רכישה עצמית –
א. ביום 25.08.2011 נענה סגל הרשות לבקשה לפיה לא ימליץ על נקיטת צעדי אכיפה בשל חריגה מהשיעורים המותרים, שנגרמה בשל העובדה שהחברה שהנפיקה את האג"ח רכשה את האג"ח מהמחזיקים (להלן: "רכישה עצמית") והכל בכפוף לתנאים שנקבעו בבקשה כאמור.
ב. הרולינג לגבי רכישה עצמית התבסס, בין היתר, על רולינג דומה לעניין זה שהוגש ע"י איגוד מנהלי קרנות הנאמנות. בנוסף ובהמשך בוצעו פניות נוספות ע"י איגוד מנהלי הקרנות לחידוש
התוקף של רולינגים כאמור, כאשר תשובת הרשות האחרונה לעניין זה התפרסמה ביום .21.10.2012
ג. יצויין, כי מאפייני המקרים שנדונו ברולינגים כאמור דומים בעיקרם למקרה עסקינן, שהרי גם במקרה הנדון, ההפחתה בשווי הרשום למסחר של האג"ח וכתוצאה מכך החריגה מהשיעורים המותרים, אינם נובעים מפעולה אקטיבית של מנהל הקרן המחזיק באג"ח. מנהל הקרן הינו פאסיבי לחלוטין ופעולות אחרות שאינן תלויות בו (רכישה עצמית של החברה המנפיקה ובחירה באופציה של המרת האג"ח ע"י מחזיקים אחרים כחלק מהסדר החוב של החברה המנפיקה, לפי העניין) הן אלו שהובילו לחריגות שבגינן הוגשו הבקשות לרשות. יתרה מכך, גם במקרים שנדונו ברולינגים שלעיל וגם במקרה זה מדובר על תקופות שבהן מצבי השוק המיוחדים יצרו צורך
בפניות לרשות - תקופות של משברים כלכליים ותופעה של רכישות עצמאיות ע"י החברות המנפיקות בעבר ותופעת הסדרי החוב בתקופה הנוכחית. כמובן שגם ברולינגים שלעיל וגם בבקשה זו, טובת בעלי היחידות היתה ותהיה, כי מנהלי הקרנות לא יאלצו למכור את האג"חים בסד זמנים קצר מידי אשר יוביל למכירת האג"חים במחירים נמוכים משוויים הכלכלי.
ד. בשל הדמיון בין המקרים כמפורט לעיל, גם התנאים שיפורטו להלן לצורך קבלת רולינג זה ככל שיאושר ע"י הרשות, יהיו דומים בעיקרם לתנאי הרולינג לגבי הרכישה העצמית. נימוקים לבקשה
4. מנהל הקרן נקלע לסיטואציה בעל כורחו מבלי שיכול היה לצפותה– כפי שהובהר בהרחבה להלן, מנהל הקרן נקלע לחריגות מהשיעורים המותרים באופן פאסיבי, מבלי שהגדיל באופן ייזום את שווי האג"ח המוחזק בקרנות שבניהולו. החריגות כאמור נוצרו בשל הסדר החוב של החברה המנפיקה והעובדה שחלק גדול ממחזיקי האג"ח בחרו באופצייה של המרת האג"ח בניירות ערך אחרים. בנוסף, חשוב לחזור ולהדגיש, כי מנהל הקרן לא יכול היה לצפות את השיעור הגדול של המחזיקים שבחר באופציית ההמרה, ומשכך לא יכול היה להיערך למצב זה מבעוד מועד וטרם הדיווח על המרת האג"ח.
בנקודה זו חשוב להדגיש, כי הרשות כבר קבעה מנגנונים ייעודיים להתמודדות עם חריגות מהוראות הדין שנוצרות באופן פאסיבי ולא בשל פעולות רכישה אקטיביות של מנהלי הקרנות. כך בדוגמא של הרכישה העצמית של האג"ח ע"י החברה המנפיקה כפי שפורט לעיל, וכן במקרים רבים אחרים כגון ביחס לירידת דירוג של אג"ח שכבר מוחזק בקרן בהתאם להוראה לעניין אג"ח שאינו בדירוג השקעה, כן ביחס לחשיפה מנייתית בניגוד למדיניות השקעות ו/או חשיפה לנכס לא סחיר שנוצרות בשל הסדרי אג"ח, חשיפה מט"חית בניגוד למדיניות השקעות שנוצרת בשל קבלת דיבידנד מט"חי בעין וכיו"ב. לאור האמור, מנהל הקרן סבור, כי גם במקרה דנן ניתן וראוי לנקוט בגישה דומה, כך שיקבעו תנאים יעודיים שיפורטו להלן למכירת האג"ח וריפוי החריגות.
5. "מכירה כפויה" (בשל מגבלות הדין) מובילה לפעולה לא כלכלית שפוגעת בבעלי היחידות – כפי שצויין לעיל, מנהל הקרן בחר באופצייה שנקבעה בהסדר לפיה הוא ימשיך ויחזיק באג"ח. בחירה כאמור, נעשתה לתפיסתו של מנהל הקרן לטובת בעלי היחידות, שכן להערכתו של מנהל הקרן, ניתן יהיה בעתיד למקסם
את הרווח בגין החזקת האג"ח. ככל שבקשה זו לא תענה בחיוב ע"י הרשות, אשי שבשל מגבלות הדין יאלץ למעשה מנהל הקרן למכור חלק גדול מהאג"ח בפרק זמן קצר מאד, פעולה אשר צפוייה "להצניח את מחיר האג"ח בשוק", להתבצע בשווי נמוך בהרבה מהשווי הכלכלי של האג"ח ובכך לפגוע במישרין בבעלי היחידות בקרנות שבניהול מנהל הקרן ובעקיפין ביתר המחזיקים באג"ח.
הבקשה
6. בשל כל הנימוקים שלעיל מתבקשת הרשות שלא לנקוט בצעדי אכיפה כנגד מנהל הקרן בגין חריגה מהשיעורים המותרים עפ"י תקנות 6(א1) ו- 6(ב1) לתקנות הנכסים, ביחס להחזקת האג"ח בקרנות שבניהולו, ובכפוף לעמידה בתנאים שיפורטו להלן.(במאמר מוסגר יצויין, כי התנאים זהים במהותם לתנאים שנקבעו ברולינג לגבי רכישה עצמית, למעט ביחס לשיעורים הקבועים בסעיפים א' ו- ב' להלן, שביחס אליהם נדרש לבצע התאמות מכיוון שבמקרה דנן, בשל שיעור ההחזקות של מנהל הקרן באג"ח מתוך השווי הרשום למסחר בעקבות ההסדר, הצמדות לשיעורים נמוכים יותר כפי שנקבעו ברולינג לגבי הרכישה העצמית תהיה לא אפקטיבית, תרוקן מתוכן את בקשתנו זו, ותדרוש ממנהל הקרן הלכה למעשה, למכור חלק גדול מהאג"ח המוחזק בקרנות שבניהולו באופן מיידי).
להלן התנאים:
א. שווי האג"ח המוחזק בקרן, לא יעלה על עשרים וחמישה אחוזים מהשווי הרשום למסחר של האג"ח.
ב. שווי האג"ח המוחזק בקרנות שבניהולו של מנהל קרן, לא יעלה על חמישים אחוזים מהשווי הרשום למסחר של האג"ח.
ג. החריגה מן השיעורים המותרים נוצרה באופן פסיבי, עקב קיטון בשווי הרשום למסחר, בעקבות ההסדר, ומרגע שנוצרה וכל עוד היא מתקיימת - מנהל הקרן לא ינקוט בכל פעולה העשויה להביא להגדלת החריגה, לרבות רכישה נוספת של אג"ח מאותה סידרה.
ד. שווי האג"ח המוחזק בקרן לא יעלה על חמישה אחוזים מהשווי הנקי של נכסי הקרן.
ה. דירקטוריון מנהל הקרן, יקבל את כל הנתונים הדרושים לעניין החריגה הנוצרת, ידון בהן, ויקבל החלטה באם למנהל הקרן תותרנה חריגות כאמור ואם בפועל הן נדרשות.
ו. נאמן הקרן יוודא כי ההחלטה התקבלה עפ"י האמור, ויאשר כי מנהל הקרן פעל כנדרש.
ז. מנהל הקרן ידווח בדיווח פומבי על השינוי בשיעור האג"ח המוחזק בקרן מן השווי הרשום למסחר כתוצאה מההסדר (בטופס ק- 123), ויפרט את כל הנסיבות הדרושות לעניין זה, לרבות אישור ההחזקה ע"י הדירקטוריון והנאמן, שווי האג"ח המוחזק ושיעורו משווי נכסי הקרן וכיו"ב.
ח. החריגות תתוקנה בתוך 45 ימי חישוב מחירים מיום שהחלו.
עורך דין גיא בן ארי
הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.