מנכ"ל מודלים כלכליים, ד"ר יעקב שיינין, בברכה כלכלית לשנה החדשה >> על הדבש ועל העוקץ!

יעקב שיינין ורחל שיינין ממודלים על השנה שחלפה ועל זו שתהיה

 

 
דר יעקב שיינין מנכל מודלים כלכלייםדר יעקב שיינין מנכל מודלים כלכליים
 

ד"ר יעקב שיינין
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
10/09/2015


על הדבש

בשנה שחלפה המשכנו לגדול - אנו כבר מעל 8.5 מיליון תושבים,יותר מאשר שוויץ וכמעט כמו שבדיה. חזקים צבאית , מפותחים כלכלית (חלק מה-OECD) , ועם תוחלת חיים מהגבוהות בעולם.אנחנו מעצמת "הי-טק", ולאחרונה גם מעצמת גז. אין לנו אינפלציה,יש עודף גדול במאזן התשלומים ו אפילו החוב הלאומי שלנו נמוך יחסית, רק 68% תוצר. במרתפי בנק ישראל מצויים כ-90 מיליארדי דולרים, סכום אדיר שמשמש כ"כרית ביטחון" ליום סגריר . העולם עדיין רואה אותנו , כלכלית ,כ"צוק איתן" . הדירוג העולמי  שלנו גבוה, A+, לעומת ספרד ואיטליה, למשל, המדורגות רק BBB, או שכנתינו הגדולה מצרים, שמדורגת B. נותנים היום אשראי לעולם ושולחים לשם אפילו את כספי הפנסייה שלנו, אם כי כדאי , לדעתנו , לנתב אותם גם לעידוד הצמיחה בארץ.

אין כיום מדינות שכנות המאיימות עלינו אסטרטגית. ישראל מעצמה אזורית בלתי מעורערת, אולם זה עולה לנו 4.5% תוצר (ולאמריקאים עוד מעל 3 מיליארדי $ ). זה נטל גדול, אך הוא נמוך בחצי ביחס לנטל שלפני 20 שנה. צריך לאפשר לצה"ל לשמור על הפער האיכותי ולאפשר לו למגן טוב יותר את חיילינו אנחנו יכולים להרשות זאת לעצמנו. במקביל, חובה עלינו להבטיח התייעלות משמעותית של מערכת הביטחון , אך בלי להעניש אותה , כי צה"ל זה אנחנו, ולא נמנע מעצמנו נמר"ים, מרכבות, סוללות כיפת ברזל, אימונים, תנאי שירות ושכר נאותים למשרתי החובה. אנו חזקים מספיק כדי שנוכל ליזום תהליך הסדר עם הפלשתינים ולהציע להם לדוגמא, "עזה תחילה", שיקום כולל של רצועת עזה: מגורים, תעשייה, תשתיות, חשמל והתפלה, ואפילו נמל ים (עם פיקוח בינלאומי) תמורת הסדר של אי אלימות.

ועל העוקץ

מנגד, הלישכה המרכזית לסטטיסטיקה הודיעה שהמשק בהאטה של ממש, ולהערכתנו נצמח השנה רק ב-2.3%. אנו במודלים מתריעים בשער, כבר יותר משנתיים , שהמשק נכנס להאטה חמורה. התעשייה הישראלית והייצוא בקיפאון והשקל עדיין חזק מדי ומדכא את הייצור המקומי. לכאורה מפליא , ששיעור האבטלה הוא רק 5.3% ,  אך הוא נמוך כי , החרדים והערביות אינם עדיין ממש חלק מכוח העבודה כן לו אינם מוגדרים כמובטלים. בנוסף, גם עובדים ב משרה חלקית , שלא מרצון , מוגדרים כמועסקים ולא כמובטלים . כיוון שרווחיות החברות במשק נמוכה, וכיוון שלא מעודדים השקעות בענפי המשק (להוציא את אינטל), לא מפתיע שיש מחסור חמור בהשקעות ריאליות.

התוצאה - טכנולוגיה מיושנת, פריון נמוך ושכר נמוך. בינתיים, יש עודפי מטבע חוץ גדולים, מהגז, ממכירת דירות לתושבי חו"ל, מכלכלה שחורה, מעודף הייצוא לפלשתינים ובעיקר מירידה חדה בקניות מוצרי השקעה מייבוא. אולם זה לא יימשך לעד ולכן יש הכרח לשנות כיוון ולהחזיר את התעשייה והייצוא לצמיחה. המשק הישראלי יודע לעשות את זה, וכדאי שזה יעשה עכשיו.

על התקציב ועל הצמיחה

תקציב המדינה צריך להיות התכנית הכלכלית של המדינה. אנו בפתחה של שנת 2016, עם עודפי הכנסות ממסים. המע"מ ר חוזר ל- 17% ומס חברות ל- 25% . אולם הפחתה זו אינה מחליפה תכנית כלכלית אגרסיבית , שתוציא את המשק מההאטה הנמשכת כבר 4 שנים. לצערנו התקציב שהוגש אינו יכול להאיץ את הפעילות במשק. הגירעון בתקציב המדינה סביר ביותר – 2.7 מהתוצר. לדעתנו, ניתן והכרחי להגדיל זמנית את הגירעון וליעד את כל הגידול בגירעון להשקעות בהגדלת כושר הייצור של התעשייה, הן המתקדמת והן המסורתית, כמו גם בתשתיות הלאומיות, שעדיין מפגרות. באמצעות הגדלה מסיבית של השקעות ריאליות יתאפשר לדור הצעיר לייצר יותר ובשכר גבוה יותר. התוצר הגבוה יותר יאפשר גם להחזיר חובות וגם לעלות ברמת החיים. מנגד, אם נמנע מהגדלת החוב כדי לא להפיל על הדור הצעיר נטל נוסף, לכאורה, נגרע ממנו את האפשרות לפרנסה ראויה ולרמת חיים סבירה, ונפגע בעתידו. ללא תוספת השקעות מסיבית של 40 מיליארד ₪ לשנה על הקיים לא , יהיו במשק מספיק מקומות עבודה, לא יהיה פריון, השכר ימשיך לדשדש ואי השוויון יגדל. לכן אנו תומכים באלטרנטיבה של אי הקטנת החוב היום, בתנאי שכל ההפרש יושקע בענפי המשק ובתשתיות. רק כך נצליח להעלות את הפריון, את השכר (במיוחד לעשירונים החלשים) ולהקטין בכך את אי השוויון.

במקביל, חובה לנטרל את מוקד הריכוזיות הגדול ביותר בישראל -

רשות מקרקעי ישראל. זהו מונופול בבעלות המדינה, השולט על יותר מ -90% מהקרקעות במדינה. המונופול הזה לא מפשיר מספיק קרקעות לבניה, תוך שהוא מספק אוסף תירוצים לכך. אילו היה חוק  יסוד המחייב את הממשלה להפשיר כל שנה 50 אלף יחידות קרקע לדיור, במכרזים ללא מחיר מינימום, באזורי הביקוש לפי התפלגות האוכלוסייה, הייתה נפתרת בעיית מחירי הדיור מיד. להערכתנו מחירי הדירות היו יורדים בכ-30%, וזאת מבלי לפגוע ביציבות הבנקים ועם הרבה יותר " צדק חלוקתי". אם ישווקו כבר עכשיו 50,000 יחידות קרקע לבניה מיידית ( תוך אימוץ התהליך לפיו פעל אריאל שרון בזמן גל העלייה מרוסיה), ניתן יהיה להתחיל לבנות, כבר ב-2016 , יותר מ-60 אלף יחידות דיור.בדרך זו ניתן יהיה להוציא את המשק מהקיפאון הכלכלי כבר בשנה הקרובה. במקביל ניתן להאיץ, ולא להאט, את ההשקעות בתשתיות הלאומיות של ישראל – בכבישים, במחלפים, ברכבת התחתית בת"א ובהסבת רכבת ישראל לחשמל. חלק גדול מהמקורות יכול להיות חוץ תקציבי, כך שגם הגירעון לא יגדל משמעותית. האוצר ובנק ישראל צריכים להפנים שההאטה המתמשכת הינה עובדה ואם לא נפעל עכשיו באגרסיביות להאיץ את הצמיחה, נתקע עוד שנה בצמיחה של2.3%, כאשר אפשר להאיץ ל- 4% צמיחה.

בברכת שנה טובה, וצמיחה עכשיו !!

יעקב שיינין , רחל שיינין וכל צוות "מודלים"

הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
x