השורה התחתונה של החלטת הפד והאירועים בשווקים שלאחר מכן היא כנראה שהפד נכשל (שוב) בהעברת המסרים שלו למשקיעים. בסך הכל ילן רצתה לומר "חכו שנייה, בואו רק נוודא שהאירועים בסין לא משפיעים עלינו ואז נעלה ריבית בדצמבר" אבל השווקים שמעו "סין, סין, סין, הריבית לא תעלה לעולם". אמנם, הודעת הפד (וכך גם ילן במסיבת העיתונאים) ציינה כי "ההתפתחויות הגלובאליות האחרונות עלולות לפגוע בפעילות הכלכלית" אבל עצם הכנסת המשפט הנ"ל להודעה, לאחר שבמשך השבועות האחרונים הפד טרח לחזור שוב ושוב על כך שלהערכתו אין לאירועים אלו השפעה, היא שהטרידה את מנוחת השוק. בתגובה, התשואה על אג"ח לשנתיים ירדה את הירידה החדה ביותר מאז 2009 (13 נ"ב), התשואה ל-10 שנים ירדה גם היא ב-14 נ"ב ומדדי המניות ירדו בשיעורים חדים. אם רק ילן הייתה קוראת את המייל שלנו מיום ראשון בו רשמנו "על אף שהקונצנזוס הוא להעלאה רק בדצמבר, אם הפד יבחר להותיר את הריבית על כנה בספטמבר ייתכן והשווקים יגיבו באכזבה מסוימת. כדי למנוע זאת הפד יצטרך לנסח היטב את כוונותיו, הן בהודעה והן במסיבת העיתונאים שלאחר מכן" דברים היו נראים אחרת.
התרחישים קדימה:
- תרחיש מרכזי: הנתונים בארה"ב ימשיכו להיות חיוביים ויתנו לפד מספיק בטחון להעריך שהאירועים בשווקים לא משפיעים באופן מהותי על הכלכלה הריאלית. בתרחיש כזה הפד ירצה להעלות את הריבית בדצמבר. להערכתנו, תגובת השווקים ביומיים האחרונים אף יחזקו את ידיה של ילן שכן היא בעיקר מלמדת על כך שהשווקים מעוניינים יותר מכל באיזושהי ודאות. אם בעבר אי העלאת ריבית הייתה גוררת עליות בשוקי המניות הרי שכעת אי העלאה מייצרת בעיקר חששות מתרחיש "יפני" ולכן גוררת ירידות. בתרחיש כזה התשואות בשוק האג"ח ילחצו חזרה כלפי מעלה והמניות יקבלו רוח גבית מביטחון הפד ביציבות הכלכלה האמריקאית.
- תרחיש אלטרנטיבי: ברור שאף אחד לא יכול להבטיח לילן שעד סוף השנה הכוכבים יסתדרו בדיוק כפי שהיא רוצה. הבעיות בסין לא צפויות להיעלם, רוסיה וברזיל מתחרות על תואר מלכת הכיעור של כלכלות ה-BRIC, באירופה אנו לפני בחירות ביוון וספרד ומשבר הפליטים לא ממש מוסיף לוודאות הפוליטית. במילים אחרות, גם אם הכלכלה האמריקאית תמשיך להתנהג כמו אי בודד, הפד עשוי לקבל שוב רגליים קרות ולנסות למשוך עוד זמן. בתרחיש כזה, אמון המשקיעים ביכולת הפד להעלות את הריבית מתישהו יפגע, תשואות האג"ח עשויות עוד לרדת מעט ושוקי המניות ירדו.
אסטרטגיית השקעה:
החלטת הפד היתה צפויה ולכן לא שינתה את התחזיות הכלכליות שלנו. עם זאת, התנהלות הפד כן מביאה אותנו להעריך שההסתברות לתרחיש האלטרנטיבי המוצג מעלה גדלה. לכן, בהסתכלות לטווח קצר, לרשימת הסיכונים הגלובאליים אפשר להוסיף גם את סיכון "הפד מפחד". בשל כך, יש להערכתנו בהחלט מקום להקטין את רכיבי הסיכון בתיקים, אם על ידי טיוב של תיק המניות או אם על ידי הקטנה של משקלן בתיק. מנגד, הארכת מח"מ נראית לנו פחות אטרקטיבית משתי סיבות עיקריות. ראשית, שיפועי העקומים נמוכים ולא מפצים על הסיכון (שהוא, כאמור, עדיין התרחיש המרכזי) ושנית, גם בתרחיש האלטרנטיבי התנודתיות באפיק האג"ח תמשיך להיות גבוהה מדי ביחס לתשואה וביחס למה שהיינו רוצים לראות בחלק ה"סולידי" של תיק ההשקעות. מה שכן, לאור כל הפחתות המיסים ושאר המתנות לחג משר האוצר הביאו לירידה חדה בציפיות האינפלציה שהתגלגלה גם לטווחים הארוכים של העקומים. ירידה זו מייצרת להערכתנו עדיפות קלה לרכיב הצמוד על פני הרכיב השקלי (45%:55%).
אורי גרינפלד, כלכלן ואסטרטג ראשי בפסגות,
הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.