"כאשר נבחר ציבור כפוף לפקיד בכיר ככל שיהיה ישנה פגיעה בשלטון החוק"

איילת שקד: סמכויות היועץ המשפטי מהוות פגיעה בדמוקרטיה ובשלטון החוק

 

 
איילת שקד שרת המשפטיםאיילת שקד שרת המשפטים
 

עידו אסייג
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
08/10/2015

"אני בוחנת את יישום יכולתה של הממשלה לפעול על פי שיקול דעתה, וכי החלטת הממשלה היא זו שתוצג בפני בית המשפט", אמרה חברת הכנסת ושרת המשפטים איילת שקד ציינה בכנס סמכויות היועץ המשפטי בפורום קהלת, וציינה כי מצב בו ליועמ"ש שמורה זכות המילה האחרונה מהווה "פגיעה בשלטון החוק".

"אני סבורה שכולנו שותפים בהערכה והוקרה למערכת המשפט בישראל. כמי שזכתה להיכנס למשרד שרת המשפטים לפני חודשים ספורים אני מודה לכם", אמרה שקד שפתחה בדברי ברכה לממשלה. "זה לא סוד שהדיון לגבי סמכויות היועץ המשפטי מעסיק אותי לאורך כל כהונתי הפוליטית, וביתר שאט מאז שהתחלתי את כהונתי כשרת משפטים. נדמה שאין כמעט נושאים שעל סדר יומה של הממשלה שלא מייצרים ממשקים עם יועצים משפטיים"

"השאלה שבה אני מבקשת לעסוק כאן היא למי שמורה זכות המילה האחרונה. לדעתי הפרקטיקה הקיימת כאן בישראל מפרה את האיזון בין הממשלה ומערך הייעוץ המשפטי"

"היועץ המשפטי הוא אבן בניין חשובה בשירותה מדינה אך לצערי במקרים רבים בשנים האחרונות אנו עדים למצב שבו שיקול הדעת של הפקיד מחליף את שיקול הדעת של מקבל ההחלטות"

"כמי שזוכה לאמון העם באמצעות הכנסת לממשלה צריך להישמר מרחב שיקול הדעת בהפעלת סמכויותיה", אמרה שקד וציטטה את שופט בית המשפט העליון אהרון ברק שהתייחס למעבר שלו מתפקיד היועמ"ש לתפקיד שופט עליון "'תפקיד היועץ חשוב לעין ארוך מתפקיד שופט בבית המשפט העליון, כשופט אתה אחד מ-11 ואתה בתפקיד של ביקורת ולא של קבלת החלטות. כיועץ אתה יחיד, ותפקידך הוא לא ביקורת, אלא קבלת החלטות. שהייתי יועץ קראו לי מנכ"ל המדינה, שהייתי שופט'"

לטענתה של שקד התפיסה לפיה זכות המילה האחרונה היא של היועץ הרואה בעצמו מקבל החלטות סותרת את המשטר הדמוקרטי. "כאשר נבחר ציבור כפוף לפקיד בכיר ככל שיהיה ישנה פגיעה בשלטון החוק", אמרה שקד וציטטה ממחקר משווה של דוקטור אביעד בקשי מפורום קהלת, בו נמצא כי סמכויותיו של היועץ המשפטי לממשלה בישראל חריגות ביחס למשטרים דמוקרטיים אחרים בעולם.

שקד: אין סמכות ללא אחריות

בנוסף ציינה שקד, "עד כה הוקמו בישראל שתי ועדות לבחינת סמכויותיו של היועץ המשפטי לממשלה אגרנט ושמגר, שתיהן הכריעו כי המילה האחרונה צריכה להיות של הממשלה"

"תפקיד היועץ המשפטי לממשלה צריך להיעשות מתוך נאמנות לעמדת הממשלה ולחוק. כפי שאמר יצחק רבין, אין מתן סמכות ללא אחריות. הממשלה היא זו שנושאת באחריות, כיום ישנה הפרדה בין בעל הסמכות לבין מי שנושא באחריות. כאשר יועץ משפטי מורה לממשלה לעשות פעולה או להמנע ממנה, הוא לא שיישא בתוצאות אלו"

"כפי שכבר אמרתי ישראל היא מדינת חוק, ובתי המשפט יודעים לתת צווים המחייבים את הממשלה. המחוקק אשר הסמיך את הממשלה לפעול, מעולם לא נתן ליועץ המשפטי את הזכות הזאת"

"אני בוחנת את יישום יכולתה של הממשלה לפעול על פי שיקול דעתה, וכי החלטת הממשלה היא זו שתוצג בפני בית המשפט. המצב הנוכחי פוגע במשילות ומקדש את הבירוקרטיה והסחבת"





הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
x