1.מניות – שומרים על חשיפה בכפוף להנחה שהתנודתיות תמשיך ללוות את השווקים
הגורם המרכזי לירידות של השבוע החולף בארה"ב היה להערכתנו התוצאות הכספיות של החברות. אנו בשלהי עונת הדו"חות לאחר ש-461 חברות ממדד S&P500 פרסמו תוצאות והתמונה כבר די ברורה: ההכנסות גדלו פחות מהתחזיות של אנליסטים, שגם כך היו מונמכות – זו תופעה שלא ראינו כבר הרבה מאוד זמן. הרווח למניה היה גבוה ב-4.5% מהתחזיות, אבל הרווח האבסולוטי הכולל ירד בכמעט 4% ובמבט רחב יותר, בשנתיים האחרונות כמעט לא היה גידול ברווחי חברות S&P500. שיעור ההפתעות השליליות היה גבוה יחסית, כאשר 22% מהחברות פספסו וגם זה יחסית גבוה מבחינה היסטורית.
בנוסף לכל אלה, בשבוע האחרון המשיך הדולר להתחזק ובעצם נמצא בשיא של כמעט 13 שנה מול סל המטבעות העולמי. העובדה הזו מעלה חששות לעתיד בנוגע לכושר התחרות של החברות האמריקאיות, שגם כך ראינו חלק לא מבוטל מהן מעידות בדו"חות הכספיים ובהסתכלות קדימה כי הדולר החזק הוא מרכיב בעייתי אצלן. זה בלט במיוחד בקרב חברות היצוא.
מי בכל זאת בלט לחיוב? סקטור הטכנולוגיה (למרות הדו"חות המאכזבים של סיסקו בשבוע האחרון) סיפק בעיקר הפתעות חיוביות. גם סקטור הפארמה בלט לחיוב וגם במוצרי הצריכה היו הפתעות טובות. מגזרי התעשייה והבנקים בלטו לשלילה וכמובן האנרגיה שהיה צפוי.
באירופה עונת הדו"חות מאכזבת יותר, כאשר נראה כי החולשה של היורו עדיין לא מצליחה להיות מתורגמת לשיפור ברווחים. ביפן, שוק המניות הבולט ביותר של השנה האחרונה, רווחיות החברות משתפרת. באירופה ויפן השווקים נתמכים בהערכות כי הבנקים המרכזיים יידרשו בקרוב להכריע בעד הגדלה של ההרחבה המוניטארית.
בשוק המקומי, ראינו היום תגובה לקריסת העסקה לרכישת פריגו על ידי מיילן. לאור הארביטראז' במניות פריגו המניה ירדה היום בחדות בעוד שמיילן עלתה. השבוע אמורה הבורסה להכריע מה יהיה משקלה של מיילן במדדים וההערכות הן כי הוא עשוי להיות כ-4%, וזאת על סמך התוכנית של הבורסה להרחבת המדדים (הפיכת ת"א 25 לת"א 35).
להישאר נמוכות וכך גם התשואות באפיק האג"ח, האלטרנטיבה של המניות תמשיך להיות אטרקטיבית, אך גם כאן הציפיות אינן גבוהות. לפיכך אנו ממשיכים לשמור על משקל קרוב למלא בחשיפה למניות. מי שמאמין שהשווקים ימשיכו במגמה החיובית צריך לשקול גיוון גדול יותר של החלק החו"לי. מי שפחות מאמין במגמה חיובית חזקה צריך לשמור על משקל גדול יותר לארה"ב – סטיית התקן שלה נמוכה יותר ובעת ירידות או ביצועים חלשים היא מתנהגת טוב יותר.
2. קונצרני – המרווחים מעל אג"ח ממשלתי מצדיקים השקעה
האפיק הקונצרני נחלש בשבוע האחרון, בעיקר בגלל הירידות בדירוגים הנמוכים (High Yield), על רקע החולשה במחירי הנפט וגם בשל הירידות בשווקים המתעוררים. בעוד שנראה כי פוטנציאל רווחי ההון בממשלתי מוגבל בשלב זה, נראה כי באג"ח הקונצרני, במיוחד בדירוגים הנמוכים, יש פוטנציאל רווח נאה.
בשוק המקומי דווקא האג"חים בדירוגים הנמוכים מתנהגים באופן סביר. בשבוע האחרון התל בונד תשואות תפקד לא רע. המרווחים בתל בונדים (20, 40, 60) הם 1.5%-1.9%, בעוד שבתל בונד תשואות המרווח קרוב יותר ל-5%. מבחינה היסטורית, אלה מרווחים שממשיכים לשמור על האפיק הקונצרני כמעניין להשקעה. באפיק זה תומכת גם העובדה שחברות לא נתקלות בקושי כלשהו לגייס וכן העובדה שתופעת הורדת הדירוגים נבלמה (למעט בדירוגים המאוד נמוכים).
היום (א') הושק מדד תל בונד תשואות השקלי החדש של הבורסה. התשואה הגלומה במדד היא 4.9% והמרווח מעל אג"ח ממשלתי הוא כ-4%, כמעט כפול מהמרווח במדד תל בונד שקלי. במדד החדש 24 סדרות אג"ח, כולל אלה של חברות הנדל"ן האמריקאיות.
3.תיק השקעות – מבנה עם מח"מ בינוני תוך הקפדה על פיזור אפיקי
בעוד שהנתונים בכלכלת ארה"ב ממשיכים להיות מעורבים (דוחות כספיים פושרים, אינפלציה נמוכה גם של היצרן והצרכן), בולטת העובדה שהאבטלה בשפל וניכרת מגמה חיובית של עלייה בשכר (היא אמנם נובעת גם מהעלאת שכר המינימום אבל גם בגלל שאנחנו כמעט באבטלה חיכוכית). בשנה הקרובה התחזית לעליית השכר היא הגבוהה ביותר מאז המשבר הכלכלי ב-2008 -2009. לכן, כל אלה, לפחות נכון לעכשיו, לא מורידים ציפיות לעליית ריבית ומשאירות את הדולר בשיא של 13 שנה.
לאור התנהגות השווקים הזו וגם על רקע חוסר הבהירות עם פתיחת המסחר בעולם מחר בעקבות הפיגועים בפאריס, המסקנה היא שהארכת מח"מ בעיתוי הנוכחי אינה מומלצת ולהערכתנו גם לא כדאי למהר לקצר עוד יותר את המח"מ. לפיכך, אנו ממשיכים להמליץ על תיק השקעות במח"מ בינוני שעדיין מוטה יותר לאפיק השקלי, אך יש בו גם חשיפה לצמודים. בהנחה שהאירועים בפאריס הם אירוע נקודתי, הרי שהניסיון מלמד שההשפעה שלהם , אם תתרחש, תהיה קצרה וייתכן ותתוקן במהירות.
הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.