-
בורסות אירופה צפויות לעלות ב-10%-20% ויותר
-
הריבית בארץ לא צפויה לעלות ב-2016
-
מחיר הנפט צפוי להגיע ל-60 דולר לחבית במהלך השנה
-
שער הדולר-שקל צפוי לעמוד על 4 שקלים לדולר בסוף השנה.
-
הכלכלה הישראלית: הצמיחה צפויה להסתכם בכ-3.1%; הייצוא צפוי להתאושש ולעלות בכ-6.6%; האינפלציה תעלה ב-1.1% הגרעון התקציבי יגדל ל-2.7% ; שיעור האבטלה יעמוד על כ-5.1%
-
הזדמנות השקעה בשוק הסיני - תמחור המניות זול מאוד. פוטנציאל לתשואות, בהודו ובמקסיקו. בברזיל הימור על הדחה של הנשיאה גוזר הימור על שוק המניות.
-
סקטורים: בארה"ב - הזדמנויות במניות הפיננסים והטכנולוגיה, סקטור האנרגיה שם ישנה כיוון עם היפוך מגמה במחיר הנפט. בישראל - מומלצת חשיפה לסקטור הבינוי והתשתיות, לסקטור הנדל"ן למגורים ולמדד התל דיב.
-
הרתיחה בשוק הנדל"ן למגורים בארה"ב צפויה להימשך בשנה הקרובה
"מחירי הדיור צפויים להמשיך לעלות בשנת 2016, אך בקצב מתון יותר של 3%-4%, וייתכן שעליות המחירים יימשכו גם בשנת 2017". כך מעריך בית ההשקעות אקסלנס.
מחלקת המחקר והאסטרטגיה, בראשות הכלכלן הראשי יניב חברון, פרסמה היום תחזיות למה שצפוי בשנה הקרובה במשק הישראלי והעולמי, בשוקי המניות, בשוק המט"ח, במחירי הנפט, בתחום מדיניות הריבית של בנק ישראל ועוד.
להערכת אקסלנס, "קיימים גורמים התומכים בהמשך עליית המחירים בשנתיים הקרובות וכאלו התומכים בירידתם. עם זאת, כאשר אנו בוחנים את שני המרכיבים על כף המאזניים, אין ספק שהמשקל נוטה לכיוון הגורמים שתומכים בהמשך העלייה. מחירי הדירות ימשיכו לעלות, אלא אם הממשלה תצליח להוציא לפועל מכרזים של כ-60 אלף יחידות דיור למשתכן ויותר בשנה הקרובה, אולם אנו מאוד סקפטיים לגבי אפשרות של אפילו מחצית מכמות זו. ניתן להבין את הלך הרוח הסקפטי משהו ברחוב הישראלי לגבי הצלחת התוכניות הגרנדיוזיות של הממשלה ושל משרד האוצר להורדת מחירי הדיור. אם הציבור היה מאמין לממשלה, המחירים היו יורדים כבר היום, אבל אנחנו עדיין רחוקים מנקודה זו. נראה שהגידול בהיצע לא יצליח להשיג את העלייה הטבעית במספר משקי הבית ולסגור את פער הביקוש שנצבר מהשנים הקודמות. גם רמת הריבית צפויה להישאר נמוכה ולשמר את רמת המחירים הגבוהה. עם זאת, נראה כי הביקוש לדירות מצד המשקיעים אכן יופחת מעט".
מניות: פוטנציאל גדול בשוקי המניות באירופה ובסין
באקסלנס מעריכים כי שוקי המניות בישראל ובארה"ב צפויים לעלות בכ-8%-10%.
"מכפיל הרווח הנוכחי של ת"א 25 עומד בממוצע ב-5-6 השנים האחרונות, כאשר הצפי שנה קדימה לעלייה של יותר מ-10% ברווחיות של החברות במדד. בנוסף, סקטורים בעלי המשקל הגבוה בת"א 100 נסחרים בחסר, כגון סקטור הבנקאות והביטוח. דולר גבוה ושיפור בסחר העולמי בהחלט עשוי לעזור ליצואניות במדד". באקסלנס ממליצים על חשיפה לסקטור הבינוי והתשתיות, לסקטור הנדל"ן למגורים ולמדד התל דיב. "חברות הייזום ממשיכות לקצור את פירות הביקושים הגואים בענף. במבט לטווח קצר, בולטת חברת הנדל"ן י.ח דמרי. החשיפה לחברות מוטות דיבידנדים עשויה להצמיח ערך גבוה. חלופה להשקעה במדד זה היא פיזור של חברות בתחום טכנולוגיות המידע (IT) הנסחרות בבורסה המקומית. החברות הללו עוסקות באחד מהתחומים היציבים ביותר בישראל".
ביחס לשוק המניות האמריקאי אומרים באקסלנס כי "מדד המניות האמריקאי יכול להשיג תשואה של 8%-10% בשנה הקרובה. בשוק האג"ח האמריקני אנו לא צופים שינוי דרמטי בתשואת האג"ח ל-10 שנים, שעשויות להגיע לרמות של %2.5 במהלך השנה, אולי קצת יותר". ביחס לסקטורים מומלצים ולא מומלצים בארה"ב מציינים באקסלנס את "ענף הפיננסים, שצפוי ליהנות בין היתר מעלייה בריבית הפד ומהמשך התחממות שוק הדיור. מניות הטכנולוגיה ממשיכות להיות אטרקטיביות. הסכנה בסקטור זה נובעת מהמשך התחזקות בדולר, שכן 60% מהמכירות בענף הן מחוץ לארה"ב. מנגד, סקטור האנרגיה ימשיך להיפגע מהמחירים הנמוכים, אך כמובן שכאשר המגמה במחירי האנרגיה תתהפך, כפי שאנחנו צופים, גם הסקטור ירוויח. סקטור ה'חומרים', בפרט חברות הכימיקלים, ימשיך לסבול ממחירי האנרגיה הנמוכים". באקסלנס רואים גם פוטנציאל בשוק הדיור האמריקאי. "הרתיחה בשוק הנדל"ן למגורים בארה"ב תימשך בשנה הקרובה".
כלכלני אקסלנס אופטימיים עוד יותר ביחס לבורסות באירופה, שעשויות להערכתם לספק "תשואה פנומנלית" ולעלות ב- 10%-20%. "האירו החלש, הפשרה של שוק האשראי וההתייצבות בסין צפויים לתמוך בהמשך התאוששות באירופה. להערכתנו, המכפיל ההיסטורי של מדד הדאקס הגרמני בסוף 2016 יוכל לעמוד בקלות בסביבה של 16 (מכפיל המגלם תשואה תיאורטית של כ-6%), מה שגוזר עלייה במחיר של המדד של יותר מ-20%. מדד היורוסטוקס צפוי לעלות להערכתנו ב-15-20%".
באקסלנס מסייגים כי "אנחנו אומנם מאוד אופטימיים לגבי שוק המניות האירופי, אולם ברגע שהנפט יחזור להתחזק בעולם, אנחנו נהיה הראשונים להפחית חשיפה לאירופה".
באקסלנס מזהים הזדמנות השקעה גם בסין, ש"מתייצבת ותמחור המניות בה נראה זול מאוד". הם מסמנים מספר שווקים מתעוררים, כגון הודו ומקסיקו. "בשנתיים האחרונות, מספר שווקים מתעוררים הצליחו להתאזן אל מול החולשה והירידה במחירי הסחורות. קריסת הנפט פגעה באיזון זה בצורה משמעותית, בעיקר עבור היצואניות הגדולות של אנרגיה והיא ממשיכה לאיים על חלק מהשווקים המתעוררים. עם זאת, אנחנו מעריכים כי גרוע ממה שכבר ראינו השנה בברזיל ובשנתיים האחרונות ברוסיה - לא יהיה, הרבה בזכות התייצבות מחירי הנפט ברמות גבוהות יותר. בהודו, אחרי שנה מעורבת וביצועים שליליים בשוק המניות, נראה כי 2016 תהיה שנה טובה יותר (רפורמות). הדובדבן שבקצפת צפויה להיות מקסיקו (רפורמות), שנראית מבטיחה במבט ל-2016. שימו לב כי צפויה התאוששות, אך עדיין השווקים המתעוררים יצמחו מתחת לקו המגמה".
מט"ח: הדולר-אירו בדרך ל-1:1
באקסלנס מעריכים עוד כי "העלאת הריבית בארה"ב מתקרבת בצעדי ענק, מה שלהערכתנו יתמוך בהתחזקותו של הדולר ובעלייתו לסביבה של 4 שקלים לדולר. התחזקותו של הדולר צפויה להביא גם להתחזקות היואן הסיני אל מול השקל וזאת מתוקף היותו של המטבע הסיני מקובע ברצועה אל מול הדולר. האירו ימשיך להיות חלש, לפחות במחצית הראשונה של השנה. עליית ריבית בארה"ב ונתונים טובים שם במחצית הראשונה של השנה בהחלט עשויים להוביל את הצמד הדולר-אירו לרמה של 1:1. עם זאת, שיפור באינפלציה באירופה במחצית השנייה יחזק את האירו מחדש".
ביחס למחיר הנפט מעריכים באקסלנס כי "מחיר הנפט לא יצליח לשמור על רמתו הנמוכה, ולו רק בשל צמצום ההשקעות וביטול פרויקטים וזאת בשל אי הכדאיות הכלכלית שיוצר המחיר הנמוך ליצרניות הנפט, מה שיוביל בסופו של דבר לצמצום בהיצע הנפט (צפי לפגיעה בהיצע) ולכן לעליית מחירו של 'הזהב השחור' לרמה של עד 60 דולר במהלך השנה".
הכלכלה הישראלית: בנק ישראל לא יעלה את הריבית בשנה הבאה
באקסלנס מעריכים עוד כי "ריבית בנק ישראל תעלה כנראה רק ב-2017. "גם בהנחה שהפד יכריז על העלאת ריבית, בבנק ישראל יתקשו להעלות את הריבית ולהשיג את יעדי האינפלציה והצמיחה, בייחוד לאור העובדה שנכון להיום, לא נראה שהריבית בגוש האירו צפויה לעלות עד שלהי 2017".
באקסלנס צופים כי האינפלציה בשנה הבאה תסתכם בכ-1.1%, בהנחה של התאוששות מסוימת במחירי הנפט. "תחזית האינפלציה לקראת השנה הקרובה גוזרת כמובן את המלצתנו המרכזית בשוק האג"ח - קנו צמודים!". הצמיחה צפויה להסתכם בכ-3.1% ושיעור האבטלה יעמוד על כ-5.1%. לאחר שנה קשה לייצוא, צופים באקסלנס התאוששות של הייצוא ב-2016: "להערכתנו, היצוא המקומי יציג ב-2016 ביצועים טובים יותר מאלו בהם חזינו השנה. בשנת 2016 צופים ב-OECD כי הסחר העולמי יצליח להציג שיפור, מה שלהערכתנו צפוי לתמוך גם בשיפור ביצוא המקומי. אנו מעריכים כי היצוא (ללא יהלומים והזנק) יגדל בכ-6.6%". הצריכה הפרטית צפויה גם היא לצמוח בכ- 3.3%. באקסלנס מסייגים ואומרים כי "הסלמה במצב הביטחוני בהחלט תשנה כלפי מטה את התחזית, אך בנטרולו, הסביבה הכלכלית צפויה להמשיך ולתמוך בגידול בצריכה הפרטית וכפועל יוצא גם ביבוא". הגרעון התקציבי צפוי לגדול ולהסתכם בכ-2.7%.
אודות אקסלנס:
אקסלנס, בניהולו של עוזי דנינו, הוקם ב-1992 והוא מבתי ההשקעות הגדולים והמובילים בישראל ובעל מגוון המוצרים הרחב ביותר בשוק. בית ההשקעות מנהל כ-82.9 מיליארד שקל (נכון לסוף הרבעון השלישי של השנה). בקרנות נאמנות, קופות גמל וקרנות השתלמות, תעודות סל (קסם) וניהול תיקים, וכן מספק שירותי חיתום, ייעוץ משכנתאות ואופציות לעובדים.
הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.