בנק ישראל >> יוקם גוף שיפקח על הצלחתה של הרפורמה

הפיקוח על הבנקים יאפשר חיזוק של הצרכן מול חברות האשראי

 

 
 

בנק ישראל
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
28/12/2015

המפקחת על הבנקים ד"ר חדוה בר הופיעה היום בפורום שוק ההון, של בית ספר רזינר למשפטים במרכז הבינתחומי, ונשאה הרצאה בנושא "הרפורמות בענף הבנקאות והפיננסיים - תנאים להצלחה".

בהרצאתה מנתה ד"ר בר את הרפורמות המתהוות והמוסכמות בין בנק ישראל לאוצר, כמו גם נושאים שהפיקוח על הבנקים מקדם בתחום עידוד התחרות, וקראה לכל השותפים לצאת לדרך ביישומן. בהרצאתה הדגישה את החשיבות הגדולה של ליווי הרפורמות בבניית מערכת פיקוחית הולמת, אשר תפקח על כלל הגופים הפיננסיים שיתהוו בעקבות הרפורמות, תבטיח את ההוגנות כלפי הלקוחות ואת יציבות המשק.

ד"ר בר: "אנו נדרשים לבנות תשתית פיקוחית הולמת שתתאים לעולם הפיננסי המתהווה. תשתית פיקוחית זו צריכה לאפשר צמיחה של שחקנים פיננסיים חדשים; להבטיח שכל הגופים מתנהלים בצורה הולמת והוגנת; ולחזק את העמידות של המשק בפני זעזועים פיננסיים".

ד"ר בר ציינה שעקרונות הפיקוח הנדרש הם פיקוח על כל הגופים הפיננסיים: פיקוח מותאם סיכון בהיבטי יציבות, ופיקוח אחיד בהיבטי צרכנות והוגנות.

"לא נרצה שיקרה בעתיד בישראל מה שקרה במשבר העולמי של 2007-9, בעקבות צעדי הדה רגולציה שבוצעו בעולם טרום המשבר. כך, לא נרצה שמשקי הבית והעסקים ימנפו את עצמם בהלוואות בהיקף מוגזם, או ש"בנקאות הצל" שתיווצר עם התפתחות גופי אשראי חוץ בנקאיים – תיטול סיכונים מוגזמים ש"ידביקו" את כל המשק, ויובילו למשבר שבו האבטלה תעלה והתוצר ייפגע. לכן חובה עלינו ליצור תשתית פיקוחית כוללת והולמת".

על-פי גישת בנק ישראל, הפיקוח על גופים שפועלים בתחומי האשראי והפיקדונות צריך להתחלק ל"שלוש מדרגות" פיקוחיות: 

  1. בנקים, מגייסי פיקדונות, שיפוקחו באופן שמרני על-ידי הפיקוח על הבנקים, בדומה למצב היום.

  2. גופי אשראי ותשלומים בעלי חשיבות מערכתית, שאינם מגייסי פיקדונות, אשר יפוקחו במתווה מקל מזה של בנקים בהיבטי יציבות, על-ידי הפיקוח על הבנקים. בין גופים אלה יהיו גופים שיגייסו אג"ח בהיקפים גדולים ויתנו הלוואות.

  3. גופי אשראי ותשלומים קטנים, שאינם בעלי חשיבות מערכתית, שיפוקחו באופן מקל בהיבטי יציבות אך תוך הבטחת זכויות הצרכנים באופן דומה לגופים ברמות הפיקוח האחרות, על-ידי רגולטור ייעודי, במתווה שבנתה ועדת בריס.
המפקחת הדגישה כי הפיקוח על הבנקים  כבר יוצר את המדרגה הפיקוחית המקלה יותר בבנק ישראל, ופרסם היום הוראות שמקלות על חברות כרטיסי אשראי וסולקים. ההקלות נוגעות בראש ובראשונה להורדת דרישות ההון לחברות כרטיסי אשראי, לרמה נמוכה מזו של בנקים, ולהורדה משמעותית של דרישות ההון לסולקים, בהתאם למתווה האירופאי (Payment system directive). 


הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
div>
x