היום כל אחד יודע שוורן באפט הוא הכוכב מספר 1 בעולם ההשקעות וגם האיש העשיר בעולם. בכל שנה באפט מקיים מכרז על הזכות לאכול איתו ארוחת ערב ולקבל ממנו עצות עסקיות.
בסוף השבוע נודע כי השנה עלות ארוחת הערב עם באפט תעלה מעל ל 2 מיליון דולר לזאו דאניאנג, המנהל את קרן Pureheart China Growth בשנזן. גלייד, ארגון צדקה שעוזר לעניים בסאן פרנסיסקו שערך את המכירה הפומבית, יקבל את כל הרווחים ממנה. מדובר בארוחת הצהריים התשיעית עם וורן באפט שמכר ארגון גלייד, ובפעם הרביעית ברציפות שהמכירה שוברת שיא. ב-2007 נמכרה אותה ארוחה בכ-650 אלף דולר.
את החלום לפגוש את באפט גנזתי כבר לפני שנתיים כשהמכרז על ארוחה עימו נסגר על 350 אלף דולר בלבד. אבל בספטמבר 2007 הגיע מר באפט ושותפו רב השנים צ`ארלי מאנגר לארץ והחלטתי שאני לא מוותר. ואכן לאחר מאמצים הצלחתי להשיג אישור מיוחד המאפשר לי ללוות את האגדה ושותפו לכל אורך סיורם בתפן שבגליל ובקוקטייל היוקרתי שבמלון קינג דיויד.
באפט על אף היותו האיש השני בעושרו בעולם היה לבבי פתוח ומאיר פנים כמו סבא טוב לב, הוא התייחס לכל אחד כאילו היה ידידו מזה שנים. היום אין לי ספק, באפט הוא לא רק האיש הכי חכם בהשקעות אלא גם איש העסקים הכי נחמד שאני מכיר. השהות הקצרה במחיצת באפט ושותפו הוסיפה לי כאילו למדתי עוד שנה שלמה באוניברסיטה הטובה בעולם. התודות עבור הביקור החשוב הזה מגיעות כולן למשפחת ורטהיימר ובמיוחד לאיתן שיצר את הקשר עם באפט.
לפניכם תמצית הביקור ב 37 משפטים חכמים במיוחד:
1. שלושת הכללים החשובים ביותר בהשקעות הן: א. לא להפסיד ב. לא לשכוח את כלל א` ג. לזכור טוב את כלל ב`.
2. מה צריך לעשות כדי להיות מיליארדר: "להתחיל בגיל צעיר להשקיע בתבונה ולחיות הרבה זמן".
3. בחן המון השקעות שונות וקנה מעט – אבל הרבה מהן! ערך רב נצבר בניירות ערך מעטים בלבד. נזרקים אלייך המון כדורים ואתה (בשונה משחקן טניס) צריך לפגוע רק באחד-אבל חזק!
4. נייר ערך טוב לא זורקים. השקע לשנים רבות. ישנם מעט השקעות טובות באמת ואם אתה כבר מחזיק בהם בשביל מה למכור.
5. בחן השקעות שאתה מבין בהם. השקעות שאינך מבין בהן אל תקנה.
6. אל תחשוב שתדע לזהות את כיוון השוק-זה בלתי אפשרי לאורך זמן. נסה להעריך מה תעשה החברה. חברות טובות עם הנהלה טובה ידעו להתמודד עם משברים.
7. פתח גמישות מנטאלית לעבור בין השקעות שונות.
8. אם אתה לא מבין בבחינת ניירות ערך קנה מדדים.
9. הימנע מהשקעה הבאה רק בגלל שיש לך כסף. הנזילות גורמת לטעיות בגלל הצורך "לעשות משהו...".
10. מאה אחוז בעלות על הביזנס נותנת את היתרון של היכולת להחליט מה עושים עם הרווחים.
11. מעט רעיונות טובים יהפכו אותך למיליונר. אם יהיו לך 10 רעיונות תוכל לוותר על 5 מהם.
12. בחר מנהלים אמינים, חכמים ונמרצים. אם התכונה הראשונה לא קיימת שתי האחרות יהרגו אותך.
13. עבוד רק עם אנשים שאתה אוהב. לעבוד עם אנשים שאתה לא אוהב זה כמו להתחתן בגלל כסף (רעיון רע באופן כללי ובטח כשאתה כבר ממילא עשיר).
14. צריך רעיונות גדולים מאוד כדי להשפיע על סכום כל כך גדול של כסף. יקום ההשקעות הפוטנציאליות מתכווץ ככל שתיק ההשקעות גדל.
15. תשאיר לילדך מספיק כסף, כדי שיחושו שהם יכולים לעשות כל דבר, אבל לא יותר מידי כסף, כדי שלא יחשבו שהם יכולים לא לעשות כלום.
16. אל תאמין למי שאומר ששוקי ההון רציונאליים...אם הם רציונאליים אז איך זה שאני כל כך עשיר...
17. כל מה שצריך כדי להשקיע זה לבחור מניות טובות בזמנים טובים ולהמשיך להחזיק בהן כל זמן שהן ממשיכות לייצג חברות טובות.
18. אם העסק מראה ביצועים טובים, המניה בסופו של דבר תלך אחריו.
19. ציירו עיגול סביב העסקים שאתם מבינים ואחר כך תמחקו את אלה שלא עומדים בקריטריונים של ערך, הנהלה טובה וחשיפה מוגבלת לתקופות קשות.
20. בעסק בעייתי, ברגע שבעיה אחת נפתרת, בעיה אחרת צצה- אף פעם אין רק מקק אחד במטבח.
21. מסיבה שאינה מובנת אנשים שואבים את הטיפים שלהם מהתנודות במחירים יותר מאשר מהערכים. המחיר הוא מה שאתם משלמים. הערך הוא מה שאתם מקבלים.
22. תקנו רק מניות שתהיו מרוצים שאתם מחזיקים גם אם השוק ייסגר לעשר שנים.
23. לא מסוכן לקנות מניות בחלק ממה שהם שווים.
24. רוב האנשים מתעניינים במניות כשכל השאר מתעניינים בהן. הזמן להתחיל להתעניין הוא כשאף אחד לא מתעניין.
25. אי אפשר לקנות את מה שפופולארי ולהצליח.
26. להחזיק עסקים מגוונים המייצרים מזומנים.
27. הדו"חות אינם מציגים את התמונה המלאה.
28. השלכות חשבונאיות לא ישפיעו על החלטות השקעה.
29. לא למנף-עדיף לדחות הזדמנויות למימון באמצעות חוב.
30. האינטרס של בעלי המניות מעל הכל.
31. כוונות נאצלות נמדדות מול רווחיות.
32. אל תסכן כסף שחשוב לך על מנת להרוויח כסף שלא חשוב לך.
33. לא מנפיקים בזול. תזהר.
34.יש להקפיד על כנות בדיווחים.
35. לא לדבר על רעיונות טובים.
36. הצלחה בשוק ההון לא מחייבת I.Q.. גבוה במיוחד. מה שנדרש, מעבר לאינטליגנציה ממוצעת, הוא קור-רוח ומשמעת כדי לשלוט בדחפים הפנימיים שמכניסים את המשקיעים לצרות.
37. בדקו מהי יציבותו של העסק. הדבר החשוב ביותר בעיני הוא הבירור מהו גודלה של תעלת המגן המקיפה את העסק . מה שאני אוהב, כמובן הוא טירה גדולה ותעלת מגן גדולה עם דגי פירניה ותנינים.
בהצלחה
הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או או שיווק השקעות – בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש בראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.

וורן באפט ואודי אלוני


