תחום שהתפתח מאוד בשלוש שנים האחרונות הוא תחום ההשקעות הירוקות, זאת בהתאם לטרנד העולמי ההולך וגובר הן בהשקפה ובגישה של חלקים גדלים של האוכלוסייה והן בגישתם של מנהלי ההשקעות.
ההתפתחות המואצת היא בעיקר עקב מצוקה וחשש למחסור במשאבים, זיהום האויר ההולך וגובר ותהליך ההתחממות הגלובאלי.
גם הבורסה בתל אביב לא נשארה הרחק מאחור והיום קיימות בשוק ההון הישראלי כ-12 קרנות נאמנות המתמחות בתחום הירוק וכן שתי תעודות סל העוקבות אחר מדדים וחברות המתעסקות באנרגיה חלופית.
הקרנות הירוקות מסווגות תחת הקטגוריה מניות בחו"ל ותת הקטגוריה ענפים בחו"ל והן משקיעות לפחות כ-50% מנכסיהן בחברות המתמחות בכל אחת מתחומי ההשקעה הספציפיים של הקרן, בהם גם תחומי המים, אנרגיה חלופית ועוד.
הקרן הירוקה הראשונה שיצאה לאוויר העולם בשוק הישראלי היא הקרן הירוקה של בית ההשקעות אלטשולר שחם שהושקעה בתחילת שנת 2005 במהלך תקשורתי מקושר היטב.
אלטשולר שחם שבאמתחתו כבר קרן ירוקה נוספת בארץ הרחיב בחודש האחרון את הפעילות שלו ופתח קרן נאמנות ירוקה בברזיל בשילוב עם בית השקעות מקומי.
קרנות הנאמנות הירוקות מנהלות סכום של כ-477 מליון ₪, זאת כאשר הירוקה של אלטשולר מוכיחה שמהלך הכניסה לשוק היה מוצדק מנהלת את מרבית הסכום, 332 מיליון ₪ ואחריה מיטב אנרגיה ירוקה המנהלת כ-45 מיליון ₪.
התשואות בקרנות הנאמנות הירוקות השנה לא מרשימות במיוחד, כמו בשאר הקרנות המתמחות בהשקעה במניות, הטובה מכולן מתחילת השנה היא אקסלנס מים שירדה 4.26% ואחריה פריזמה פקן aqua שירדה ב-8.29%. הגרועה בקטגוריה היא אקסלנס אנרגיה אלטרנטיבית שירדה ב-31.32% מאז תחילת השנה.
דווקא במהלך חודש אוגוסט תוצאות הקרנות הירוקות היו טובות יותר והמצטיינת החודשית היא הירוקה של מגדל שעלתה בשיעור של 7.89% במהלך חודש אוגוסט, נתון שמציב אותה במקום השישי בין הקרנות הטובות בבורסה בתל אביב במהלך החודש האחרון.
יש לציין כי ההשוואה בין הקרנות אינה הוגנת משום שקרנות שונות מתמקדות בתחומים ירוקים שונים ומדד היחס שלהן משתנה גם כן.
תעודות הסל שמספקות חשיפה למדדים ירוקים, הנסחרות בשוק ההון הן מבט אנרגיה חלופית עוקבת אחר מדד ECO וקסם קלינטק העוקבת אחר 68 חברות שעסקיהן קשורים לתעשיית הטכנולוגיה הנקייה.
גם התשואות של תעודות הסל לא מצטיינות מתחילת השנה, התעודה של מבט ירדה ב-37.1% וזאת של קסם ירדה רק ב-16.86%.
אז טרנד, אחראיות חברתית, או שמע גם עתיד כלכלי מזהיר, זאת ימים יגידו, בינתיים הקרנות הירוקות הינן פה כדי להישאר.
להלן דירוג הקררנות בקטגורייה ירוקות לפי התשואה מתחילת השנה:
מתחילת השנה
מתחילת החודש
מנהל השקעות
שם קרן הנאמנות
-4.26%
5.09%
1
-8.29%
5.91%
פריזמה AQUA (פקן)
2
-16.83%
3.78%
3
-18.87%
4.78%
4
-19.06%
6.81%
5
-19.25%
4.90%
6
-24.01%
5.64%
7
-26.98%
-1.40%
8
-28.90%
7.89%
9
-29.84%
6.47%
10
-30.41%
4.58%
11
-31.32%
4.95%
12
התשואות בכתבה נכונות לתאריך ה-28.8
הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או או שיווק השקעות – בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש בראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.





