עדי סופר תאני, מנכ"לית פייסבוק ישראל בכנס שדרות >> "המהפכה התעשייתית פגמה ביכולת של עסקים קטנים לקום"

המהפכה הדיגיטלית מחזירה את הכוח לעסקים הקטנים"; השרה לשוויון חברתי, גילה גמליאל אמרה כי "עדיין לא השכלנו להשקיע את המקסימום שאנו יכולים להשקיע בפיתוח של עסקים קטנים, כי הדבר יכול להוביל לפריצה משמעותית בכלכלה"

 

 
 

קרן מרדכי
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
01/12/2016


על רקע שיעורי העוני הגבוהים, ושיעור נמוך של נשים בעלות עסקים, קיימה היום עמותת "לתת עתיד" מושב בנושא "יזמות עסקית ככלי ליציאה מהעוני" בכנס שדרות לחברה במכללה האקדמית ספיר

עמותת "לתת עתיד" מסייעת לנשים הנמצאות במצוקה כלכלית להקים/לפתח מיזם עצמאי זעיר. המודל שהעמותה מציעה מזה נבדל משירותי התמיכה שהמדינה מעניקה לעסקים קטנים והוא כולל מעטפת תמיכה מלאה ללא תשלום, הכוללת ליווי עסקי-אישי מקצועי לאורך שנה, והלוואה זעירה בתנאים מועדפים וללא ערבים, עד לסכום של כ- 40000 ₪- ללא בטחונות, ללא ערבויות ובריבית מסובסדת. עד כה לקחו חלק בתכנית כ-700 יזמיות, כאשר היעד הינו להכשיר עד 1,000 יזמיות חדשות כל שנה.

עדי סופר-תאני, מנכ"לית פייסבוק ישראל וחברת ועד מנהל בעמותת "לתת עתיד", אמרה כי: "יש עדיין, לצערי, פערי שכר בין נשים לגברים בכל הרמות, גם ביחס לעסקים זעירים. אנו נמצאים היום בעידן שהשינוי בעיצומו, בגלל שיש לנשים יכולת לקחת חלק הרבה יותר משמעותי בסביבת העבודה בלי תחושה שהן מקריבות מחיר יותר מידי כבד למול המשפחה. אנו כבר לא יכולים לחיות בעולם שבו ניתן לבחור בקריירה או בחיי משפחה, יש לשלבם".
 
עוד מוסיפה סופר-תאני כי: "אני מאמינה בכל ליבי ב"אומת הסטארטאפ", שקמה תודות לאופי של ישראלים, לרוח היזמית, ולכך שאנו לא מקבלים "לא" כתשובה. מתוך הבנה שהדבר צמח לא רק בגלל שיש יכולות טכנולוגיות הנדסיות אלא אופי של אנשים- זאת צריך לשכפל ביחס לעסקים הזעירים. העסקים הזעירים בישראל יצליחו כי כיום הכוח עבר מהגופים הגדולים לקטנים. בעבר הפרסום המרכזי נעשה דרך הטלוויזיה, וכיום המדיה המשמעותית היא הרשתות החברתיות, שנגישות לכולם. כיום עסקים קטנים יודעים לעשות שימוש בפרסום של רשתות חברתיות טוב יותר מאשר גופים גדולים. כיום יש באמת יכולת לגופים קטנים לפרוץ: המהפכה התעשייתית פגמה ביכולת של עסקים קטנים לקום. המהפכה הדיגיטלית מחזירה את הכוח לעסקים הקטנים ולפרט. היום אישה יכולה להגיע ולהגדיר את קהל היעד שלה כל יום, ובצורה נגישה. חלק מהשותפים להצלחת העסקים הזעירים צריכים להיות המדינה- אך הם לא צריכים להיות השותפים היחידים, אלא גם סיוע של אנשים לאנשים, במערכת של אקו-סיסטם יזמי".
 
אייל אלחיאני, מייסד ומנכ"ל טריא פלטפורמה דיגיטלית להלוואות חברתיות, התייחס לבעיית מסורבי האשראי הקיימת במדינה (כמיליון איש מסורבי אשראי המדינה לפי הערכת משרד האוצר) וציין כי: "היום גדלה ההבנה כי לא צריך לבחון את האדם רק לפי ההיסטוריה הכלכלית שלו. כיום, בעידן הטכנולוגי, ניתן לפלח מתן הלוואה על בסיס הרבה פרמטרים אחרים, כגון התנהגות צרכנית, מספר עבודות ועוד, אשר ידעו לנבא את הביטחון בהחזר ההלוואה שניתנת לו. כיום אנו מנתחים את מתן הלוואות על בסיס התנהגות ומדובר בפרמטרים של אחריות. אם חד הורית שמתנהלת התנהלות כלכלית זהירה, תחזיר את ההלוואה בביטחון רב יותר". 

בהקשר זה, פרופ' יוסי דהאן, יו"ר ועד מכון אדוה לצדק חברתי ציין כי: "מחקרים מראים הנשים מחזירות הלוואות במועד בשיעורים גבוהים יותר מאשר גברים". 
 
לחיאני מוסיף כי: "אנחנו במצב של כלכלה אנטי חברתית. במקום שעסקים קטנים ישלמו כמו הגופים הגדולים, הם משלמים משמעותית יותר, והמדינה מאפשרת זאת. יש נוחות בשמירה על אוכלוסייה של מאות אלפים בצורה נחשלת. יש להפר את ההגמוניה והצורה שבה המדינה מפקירה אוכלוסייה שלמה, ולתמוך בעסקים זעירים".

סופר-תאני מוסיפה כי: "יש לנסות להילחם ולשנות את המצב של עסקים קטנים, אך לתחושתי הפתרון לא יבוא מהגופים הגדולים. חסמי הכניסה משתנים, אנו לא עובדים בעולם שבו רק הגדולים נותני שירות. העולם החדש יבוא לידי ביטוי בהלוואות חברתיות, יכולת ליצור שיווק ישיר עם הלקוחות ועוד. יש לדעת ללמד את העסקים הזעירים לחיות ולהנות מהעולם החדש הזה ולא להיות תלויים יותר בגוף גדול שיעשה לנו "טובות". בעולם החדש אנו לא צריכים "טובות". הדבר הכי חשוב לאישה שמקימה עסק הוא שהבת שלה תעשה זאת. הדוגמה האישית היא זו שהכי משפיעה על הילדים שלנו בעתיד. ההבנה הזו שאנו צריכים להאיץ את התהליך הזה. האתגר בעיני הוא לייצר כלכלה חברתית אמיתית. הנושא הוא לא לקחת בעיה של עוני ולטפל בה. עסק חברתי הוא בסוף עסק. יש בעשייה של "לתת עתיד" משהו שהוא מיוחד שכן הוא משלב אלמנט חברתי ביצירה של גופים עסקיים. התוצר הוא פעילות עסקית שתפתור נושאים של עוני, אך בסוף המשימה היא להקים מערך עסקי חדש.

חלי ממן, מייסדת ומנכ"ל "חלי ממן" ציינה כי: "הדרך להצליח ברמה מדינתית היא במתן חכות ולא דגים, כפי שעמותת "לתת עתיד" מקנה ליזמיות. חשוב לבנות היום את העתיד אצל הילדים- בנים ובנות, כך שילמדו להאמין בעצמם שניתן להצליח. הבונוס של אפשרות להשתמש בכלי שיווק חינמיים יכול לסייע מאוד ליזמיות.

ניסים בר-אל, יו"ר ומייסד העמותה, ציין כי: "אנו רוצים לשכפל את מודל ההייטק בעולם היזמות הזעירה- יש לנו קייס כלכלי וחברתי. אני חלק מהעם שיושב בארץ ישראל ואני רוצה אומה טובה יותר וצמצום בפערים ושוויוניות. בתור יזם הייטק, אני יודע שכל דבר צריך להימדד בפרמטרים. מבחינה כלכלית, המודל של עמותת לתת עתיד לא פחות טוב מאשר של יזמות ההייטק, ואין שום סיבה שהמדינה לא תיישם מודל כזה, שהוכח בו שהתשואה על ההשקעה משתלמת, ומאפשרת לנשים לעמוד בזכות עצמן. אין לנו ברירה כחברה לדרוש מהחברה העסקית, הציבורית והממשלתית לתמוך בנשים יזמיות המגיעות מאוכלוסיות מוחלשות, וליישם את המודל של תמיכה בנשים בהקמת עסקים זעירים, ברמה הלאומית". 

כנס שדרות לחברה שמתקיים היום ומחר (29-30 בנובמבר) במכללה האקדמית ספיר ובסינמטק שדרות, זו הפעם ה-14, עוסק בין היתר בנושאים אלו: הכנסה בסיסית לכל מטעם המדינה, מערכת הבריאות בישראל, תחבורה ציבורית, השילוב בין ביטחון לדמוקרטיה, הורות שוויונית, רב תרבותיות בחינוך, פוליטיקה אזורית, כסף והישגיות בספורט, אי שוויון בצריכה, הגנה על חושפי שחיתויות, העסקה שוויוניות ומגוונת, משפט ציבורי בנושא: "עולם ללא פרטיות", מוסיקת מחאה, עסקים זעירים, גיור, עתודות לשירות במגזר הציבורי, יעדי הפיתוח של האו"ם, המשפט העברי - כאן ועכשיו, קרנות ציבוריות, ניהול וניהוג מלגות בישראל ועוד.

הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן–בין באופן כללי ובין תחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
x