פירעון החוב למחזיקי איגרות החוב של המכשיר הפיננסי גלובל פייננס 8 (מסדרות א', ב' וג') עלול להיפגע באופן משמעותי בנובמבר עקב המשבר באפריקה ישראל. ב-10 בנובמבר עלול להתברר כי אפריקה לא תפרע תשלום של 550 מיליון שקל (ריבית וקרן) לבעלי אג'ח ט'. מכיוון שאג"ח ט' היא חלק מהנכסים של גלובל פייננס, ההפחתה בתשלום לבעלי גלובל פייננס תסתכם ב-150 מיליון שקל - כך שהם יקבלו רק כ-10 מיליון שקל, אם האג"ח לא תיפרע.
אחד המחזיקים הגדולים ביותר בגלובל פייננס 8 הוא קופות הגמל של דש, שמחזיקות בקופות דש גמל ודש השתלמות באג"ח של גלובל בשווי הוגן של 240 מיליון שקל (דש גמל עם 63 מיליון שקל ודש השתלמות 175 מיליון שקל). מדובר בחשיפה של 4.3%-4.5% משווי הנכסים בקופות, שיעור גבוה יחסית מנכסי קופה לנכס ספציפי. החשיפה למכשירי איגוח דווקא הועילה
זה לא הקשר היחיד של דש לגלובל פייננס. החברה שאחראית להנפקת המכשירים המובנים מוחזקת בידי רמי ירדן ב-51% מהמניות ודש מחזיקה ב-49% ממנה. המשמעות היא כי דש נהנית מדמי הניהול שגובה גלובל פייננס.
מבט נוסף על המחזיקים הגדולים בגלובל מגלה גם חלק מהגופים שהחשיפה הישירה שלהם לאפריקה גדולה ויושבים בנציגות בעלי האג"ח. כך, אפשר למצוא את כלל ביטוח, את בית ההשקעות פסגות ואת מגדל ביטוח. מחזיקים גדולים נוספים באג"ח של גלובל פייננס הם ילין לפידות, הלמן אלדובי, אלטשולר שחם והדס ארזים.
לדבריהם של המקורבים לגופים אלו, החשיפה למכשירי איגוח כמו גלובל פייננס או גליל מור (עוד מכשיר פיננסי שנפגע מהמשבר באפריקה) דווקא שיפרה את מצבם. הטענה היא שמרבית הגופים שהשתתפו בהנפקה של מכשירים אלו מכרו קודם את האג"ח הלא סחירות שהיו ברשותם וקיבלו חזרה מוצר סחיר, כשבחלק מהמקרים (למשל, בסדרה ד') קיבלו גם כרית ביטחון.
עם זאת, אי אפשר להתעלם מהפגיעה. התשואות בגלובל פייננס 8 בסדרה ד' למשל (הסדרה הגדולה ביותר בהיקף של מיליארד שקל) הגיעה עתה ל-32%, מה שמלמד על חשש לפירעון חלק נכבד מהחוב.
סדרות א' עד ג' וכן סדרות ד'-ה' של גלובל פייננס 8 חשופות לאפריקה בהיקף של כ-280 מיליון שקל. החשיפה העיקרית לאג"ח ט' בהיקף של כ-150 מיליון שקל היא של סדרות אג"ח א'-ג'.
על פי לוח הסילוקין המקורי, ב-19 בנובמבר היה על גלובל פייננס 8 לפרוע בסדרות אלו בהיקף של 161 מיליון שקל (קרן וריבית).
"הכסף יחזור בכל מקרה"
יש להניח שגם אם אפריקה לא תשלם את חובה, חלק מהכסף יחזור בעתיד למחזיקי גלובל פייננס - שכן גם בעלי האג"ח של אפריקה עצמה יקבלו תמורה כלשהי מאחזקתם (לאחר שיהיה הסדר חוב או פירוק).
גלובל פייננס 8 היא סל של אג"ח קונצרניות שבאמצעות חברה ייעודית גייסה כ-2.5 מיליארד שקל בחמש סדרות. לכן, בעלי גלובל פייננס זכאים לתשלום ריבית וקרן המבוסס על תזרים הנובע מאג"ח המאוגחות במכשיר.
כשיש בעיה באחת הסדרות, כמו הבעיה שעלולה להיווצר באג"ח של אפריקה, התזרים נפגע - ולכן נפגע גם החזר הריבית והקרן של גלובל פייננס למחזיקים. מתוך חמש הסדרות, ארבע סדרות - א' עד ד' - הן סדרות סחירות והסדרה החמישית, סדרה ה', היא סדרה פרטית שאינה נסחרת.
אילו קרנות נאמנות מחזיקות באאג"חי גלובל פייננס מסדרה 8 א, 8ב ו8ג: (לחיצה על ההאג"ח תביא לקרנות הנאמנות המחזיקות בו)
| שם האג"ח | סוג |
אג'חים קונצרני | |
אג'חים קונצרני | |
אג'חים קונצרני | |
אג'חים קונצרני | |
אג'חים קונצרני | |
אג'חים קונצרני | |
אג'חים קונצרני | |
אג'חים קונצרני | |
אג'חים קונצרני | |
אג'חים קונצרני | |
אג'חים קונצרני | |
אג'חים קונצרני | |
אג'חים קונצרני | |
אג'חים קונצרני | |
אג'חים קונצרני | |
אג'חים קונצרני | |
אג'חים קונצרני |
הכתבה פורסמה במקור בעיתון דה מרקר
הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או או שיווק השקעות – בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.





