סקירת מאקרו >> האם אנחנו ב-1929 או ב-2008?

על המשקיעים לקבל את העובדה, כי תהליך השפל עשוי להיות ממושך, להימנע ממסחר בשוקי אג"ח קפואים ולרכוש מניות איכותיות.

 

 
 

כלכלני יוליוס בר
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
25/03/2020

 
  •  1929 או 2008? רבים שואלים את השאלה הזו בימים האחרונים. להשקפתנו, אף אחת מן התקופות לא מהווה נקודת התייחסות טובה. 1987 היא השנה המתאימה יותר להשוואה, אך כיום יש להתייחס גם לטריגר המהותי למשבר.
  •   על המשקיעים לקבל את העובדה, כי תהליך השפל עשוי להיות ממושך, להימנע ממסחר בשוקי אג"ח קפואים ולרכוש מניות איכותיות.
 
 
1929 או 2008? משקיעים בוחנים כרגע עד כמה מדכא עוד יהיה המצב הנוכחי, ולשם כך הם עורכים השוואות עם התקופות הגרועות ביותר אי פעם.
 
אבל כאן בדיוק נעוצה הטענה שלנו - אין לנו שום נקודת השוואה לסערה הנוכחית. המשבר הכלכלי של 1929 (והשפל הגדול שבא בעקבותיו) והמשבר של 2008 היו משברים מערכתיים שנבעו מהקצאה שגויה של אשראי במערכת הפיננסית. ההתמוטטות במצבי משבר מערכתיים היא קיצונית בגלל עודפים נצברים והחזרה לסדר במקרים אלה אורכת זמן רב, לעיתים כמעט עשור. לעומת זאת, מה שאנו חווים כיום הוא הלם אקסוגני חסר תקדים. מבחינת מגיפות ניתן כנראה להשוות את הקורונה רק למגפת השפעת הספרדית בשנת 1918. אבל שוב, כל שאר הנסיבות היו שונות לגמרי לפני מאה שנה: בתקופה ההיא הגלובליזציה הסתיימה הרבה לפני שהמגיפה החלה, העולם היה נתון במלחמה במשך שנים, התשתיות ומערכות הבריאות נשחקו בשל מאמצי המלחמה, אנטיביוטיקה ותרופות אחרות לא היו זמינות, תחום האפידמיולוגיה היה עדיין בתחילת דרכו ועוד.
 
לכן, בהתחשב בעובדות אלה ובמהלכי השוק הקיצוניים לאחרונה, ההשוואה היחידה שאנו יכולים להביא בחשבון היא שנת 1987, אך עם התייחסות לטריגר המהותי למשבר הנוכחי. המצב כיום דומה מכיוון שיש לו מאפיינים של התרסקות. עם זאת, כיום - בניגוד לשנת 1987 – יש למצב הנוכחי טריגר מהותי. בהתחשב בכך שהדינמיקה של המגיפה נוכחית תגיע להאטה בסופו של דבר, וכבר נעשות פעולות להזרמת תמיכה כספית ומוניטרית משמעותית, אלא אם תהיינה טעויות משמעותיות במדיניות בפועל, אנו צופים מיתון קצר וכבד ובהמשך נורמליזציה כתרחיש הבסיס שלנו. המשמעות היא שעל המשקיעים להתכונן לעמוד בפני תקופת שפל די ארוכה. מנקודת מבט טכנית, התמיכה המיידית הצפויה השבוע היא של 2180 נקודות במדד S&P 500. מומלץ להמתין ליציבות לפני חזרה לכניסה כללית לשוק. בתחום האג"ח, אנו ממליצים בחום למשקיעים להימנע ממכירה בשווקים שאינם מתפקדים ולמעשה קפואים לחלוטין. במקום זאת, יש לרכוש מניות איכותיות של חברות בדיסטרס.
 
 
מאקרו
 
וירוס הקורונה: המחזור הגלובלי נדחק לתהום -  יאנווילם אקט, כלכלן ראשי, יוליוס בר
 
 
 
ההתפשטות המהירה של נגיף הקורונה קטעה את מחזור העסקים העולמי בפתאומיות, כתוצאה מהלם ועצירת הביקושים האדירה שנבעו מאמצעי הבלימה הקשים.
•          בעוד הבנקים המרכזיים פועלים למניעת קריסות אפשריות בשוק הפיננסי, ממשלות מיישמות שינויים מאסיביים במדיניות הפיסקלית כדי להילחם בנזקים המשניים למחזורי המסחר ולמנוע משבר מערכתי.
 
 
 
בתוך שבוע, הסלימה מגיפת הקורונה לרמה שקטעה בפתאומיות את המחזור הכלכלי הנוכחי כמעט בכל השווקים. בעוד תרחיש הבסיס שלנו מן השבוע שעבר צפה פגיעה חמורה במחזור, ההסתברות למניעת מיתון כולל הצטמצמה לכדי 5% בלבד. אמצעי הבלימה החמורים, ההולכים ומתרחבים, להאטת ההתפשטות המהירה כל כך של הנגיף, מחניקים כעת את הביקוש מצד צרכנים ומשקיעים במידה שדוחפת את הכלכלות למיתון פתאומי, נרחב ועמוק. תרחיש זה הפך לתרחיש הבסיס החדש שלנו עם הסתברות של 75%. לאחר הפגיעה הפתאומית בשוק התחבורה, האירוח והבידור, הגיעה כיום ההאטה הכלכלית גם לתחומי ייצור ושירותים שאינם חיוניים למלחמה במגיפה. אלה הובילו לגל אבטלה שהחל בחודש מרץ בכלכלות המרכזיות.
 
נכון לעכשיו, יש עיכוב בקבלת נתונים מספקים על מנת להעריך את היקפו המלא של משבר זה. לפיכך, שיא השפל של המיתון המתפתח עדיין לא נראה באופק, ולכן אי הוודאות השוררת בשווקים, כמו גם בקרב קהילת האנליסטים מאד גבוהה, בייחוד בנסיון להעריך את ההשפעה שתהיה למיתון על הצמיחה הכוללת ברבעון השני של 2020. ניתן לחזות שחיקה כלכלית שנתית של לפחות 4% עבור ארה"ב וגוש האירו. ההשפעה המאוחרת של ההאטה בארה"ב תשפיע לרעה גם על הצמיחה ברבעון השלישי.
 
על רקע זה, הבנקים המרכזיים הגדולים עברו למדיניות של מיצוי כל האמצעים לשיפור הנזילות ושל מהלכים מוניטריים בלתי שגרתיים. במידת האפשר, ריביות הופחתו עד קרוב לאפס, רכישות נכסים הוגברו באופן מאסיבי כדי להפחית ביזור ותנודתיות באשראי, והוקצו ערבויות לבנקים ליצירת שפע נזילות כדי לסייע בשמירת יכולת הפירעון של החברות הנפגעות. על מנת למנוע צניחה אל תוך משבר מערכתי כולל – שפל כלכלי מעבר למגפת הקורונה – מיושמים כיום אמצעים פיסקליים בלתי שגרתיים ברמות שלא נראו עד כה, וזאת כדי למנוע גלים חוזרים של אי יציבות  מן השווקים הפיננסיים.
 
 
 
סחורות
 
נפט: לא יכול להיות יותר "דב" מזה - נורברט רוקר, ראש המחלקה למחקר כלכלי והדור הבא, יוליוס בר 
 
 
  • הנפט צונח לשפל חדש בעקבות המיתון שנראה בלתי נמנע, לאור הסיכויים לסטגנציה כלכלית נרחבת. בהתחשב במחירים של ימינו, יצרני הנפט נאלצים להפחית את התפוקה.
  • בעוד אנו מצמצמים את תחזיות מחירי הנפט, כביטוי של הצמצום הכלכלי, אנו עדיין רואים יותר מגמות עליה מאשר ירידה בנתונים של היום, ומשנים את השקפתנו לקונסטרוקטיבית בהתאם.
 
 
הסיכויים להחלת סגר נרחב בכלכלות העולם המערבי הגדולות החמירו את מצב סקטור הנפט בשבוע שעבר, ודחקו את המחירים אל מתחת ל- 25 דולר לחבית. מצב של מיתון נראה יותר ויותר בלתי נמנע. שוק הנפט סובל מהלם כפול בעקבות המגיפה והפוליטיקה ונכנס לתקופה של עודף היצע הולך וגובר.
 
ביקוש הנפט צפוי להצטמצם עוד השנה, בעוד יצרניות הנפט המובילות - ערב הסעודית ורוסיה - נקלעו להתגוששות של עודפי אספקה בעקבות התפנית העולמית החדה במדיניות הנפט. התחזית נראית עגומה, אולם יש הטוענים כי מחירי הנפט קרובים לנקודת השפל.
 
מצב הרוח הכללי לא יכול להיות "דובי" יותר, לאור התחזיות השליליות לגבי קרנות הגידור. גם במונחים היסטוריים, השפל הנוכחי במחיר הנפט הוא יוצא דופן, אך מצבים דומים בעבר כללו לרוב התאוששות שנבעה מרמות מכירת היתר. רמות המחירים של היום מכריחות את היצרנים להפחית את התפוקה ולהמריץ את הביקוש, מה שיוצר בסיס לאיזון מחדש.
 
תהליך זה עשוי לבלום את התרחבות המאגרים בשנה הבאה, אך מחירי הנפט נוטים להוות סימן לשינוי יסודי חצי שנה לפני הזמן. בעוד כלכלות העולם המערבי נכנסות לקיפאון זמני, סין מראה סימני התאוששות. בהתבסס על הנתונים המראים כי לא ניתן להימנע ממיתון, הורדנו את התחזית שלנו ל- 32.5 דולר לחבית בתוך שלושה חודשים ו- 45 דולר בתוך 12 חודשים. המשבר חסר התקדים בעקבות המגפה, יחד עם התפנית החדה במדיניות הנפט, יוצרים סביבה של אי וודאות גבוהה, מה שיוביל ככל הנראה לתנודות מחירים משמעותיות לאורך זמן. עם זאת, אנו מאמינים כי הסיכונים נוטים יותר לצד החיובי מאשר לשלילי ולפיכך העלינו את התחזית שלנו לרמה קונסטרוקטיבית. עקומת התחזיות התלולה מאד בולמת כל הזדמנות להשקעה. אם יימשך שפל המחירים לאורך זמן, חברות ומדינות הנפט יעמדו בפני תקופה נוספת של קשיים כלכליים בדומה לשנים 2015 ו- 2016.
 
 

 

x