השבוע פורסם דו"ח סקר ציפיות התעשיינים. הדו"ח הוכיח את עצמו בשנים האחרונות כאחד מסמני המגמות הכלכליות האמינים ביותר מאחר והוא נערך על סמך תשובותיהם של התעשיינים עצמם. הדו"ח האחרון מעט מבלבל מאחר ומצד אחד הוא אכן מאשש את התחושה לפיה המגמה השלילית במשק נעצרה ובחלקים נרחבים שלה, התהפכה.
עם זאת, ניתן לחוש הסתייגות מסויימת מצד התעשיינים לגבי קצב ההתאוששות, אלא שיתכן וההסתייגות הזו נובעת מזהירות, מחשש שמא הטראומה של שנה שעברה תכה בהם שוב. התעשיינים רואים עלייה מתונה (כמעט קיפאון) במכירות לשוק המקומי, וזאת על אף העובדה שנתוני הצריכה במשק נמצאים במגמת עלייה כבר מזה כמה חודשים. לפי נתוני הלשכה, פדיון ענפי המסחר והשירותים עלה בין אוגוסט לספטמבר בשיעור שנתי של 5.8%, ובנוסף היקף הרכישות בכרטיסי אשראי עלה בלמעלה מ 9%.
בניגוד לפעילות במשק המקומי, התעשיינים רואים שינוי משמעותי בפעילות החברות שפועלות בחו"ל אשר צופות "גידול ניכר בתפוקתן לחו"ל לצד יציבות בהשקעות". השינוי הזה משתלב היטב עם ציפיות התעשיינים לשינוי מגמה ביצוא התעשייתי לאחר שבעה רבעונים רצופים של נסיגה.
לצד כל הנתונים לעיל, כדאי לשים לב לשני נתונים מעניינים שעולים מן הסקר. הראשון, התעשיינים מדווחים על קושי בקבלת אשראי ובשמירה על מסגרות האשראי הקיימות. לא היינו ממהרים לקבוע שברז האשראי נסגר מאחר ונראה שאת הרבעונים האחרונים הקדישו הבנקים להגדלת בסיס ההון שלהם על מנת לעמוד ביעדי הלימות ההון החדשים שנקבעו. לכן, סביר להניח שבהינתן ההתאוששות במשק והירידה ברמת הסיכון של החברות, הבנקים יגדילו את מתן האשראי לפירמות.
הנתון החשוב השני הוא המשך הירידה בניצול מלאי ההון במפעלים תוך התמתנות בעוצמת הירידה. לכך יש שתי השלכות עיקריות. הראשונה, התעשיינים לא יגדילו את היקף ההשקעות בציוד עד שהם לא ירגישו שהם קרובם לניצול מלא של ההון. הנתון הזה אגב, עומד בניגוד גמור לנתוני הלשכה שהראו על עלייה של למעלה מ 23% (בחישוב שנתי) בהשקעות בנכסים קבועים. האם גם כאן התעשיינים מעדיפים להיות זהירים בתחזיותיהם? בכל מקרה, במידה ותחזיות התעשיינים תתממשנה, הרי שיש בכך כדי לבשר על ירידה בסיכון האינפלציוני, מאחר ואם כל גורמי הייצור אינם מנוצלים לגמרי, הרי הסיכון של העלאת מחירים יורד (פער תוצר שלילי).
אנו סבורים שגם אם ניצולת מלאי ההון אינה מלאה, הרי שכפי שניתן לראות מהגרף המצורף מטה, המגמה השלילית התהפכה לפני כרבעון והכיוון הוא כלפי מעלה. בהנחה שהתמונה הכללית מצביעה על שיפור בפעילות הכלכלית במשק, אנו סבורים שגם המגמה של שיפור בניצולת מלאי ההון תימשך.
מה, אם כן אומר הסקר ?
כפי שציינו בתחילת הדברים, עולה התחושה שהתעשיינים זהירים מאוד בתחזיותיהם וככל הנראה יידרשו עוד רבעון או שניים על מנת שביטחונם בהתאוששות המשקים בארץ ובעולם אכן ברי קיימא. בנקודה זו אנו מעדיפים לראות את הדברים דווקא מנקודת מבטו של הצרכן ולא זו של היצרן, מאחר והצמיחה תלויה קודם כל במידת נכונותו של זה לצרוך יותר. מאחר והנתונים שפורסמו לאחרונה מראים שהמגמה אכן השתנתה, אנו סבורים שהשלב הבא של ההתאוששות יבוא לידי ביטוי במידה רבה יותר בפעילות התעשייתית ובנכונות של התעשיינים להגדיל את היקף ההשקעה שלהם, לצד הגדלת היקף כוח האדם (כפי שכבר מראים הנתונים).
לפיכך, אנו ממשיכים להחזיק בדעה לפיה קצב הצמיחה במשק המקומי יגבר במהלך הרבעונים הקרובים, מה שיתמוך בהמשך התהליך של העלאת הריבית בשנה הקרובה, וכתוצאה מכך בהשתטחותו של העקום. כפי שניתן לראות מהגרף המצורף למטה, למרות התמתנותו של שיפועו של העקום בשבועות האחרונים, הוא עדיין תלול מאוד בפרספקטיבה ארוכת טווח.
תלילות העקום - הפער בין 2- 7 שנים
כפי שציינו בשבועות האחרונים, אנו סבורים שתהליך השתטחותו של העקום כביטוי לצמיחה במשק יימשך בתקופה הקרובה ועל כן, קיצרנו מאוד את המח"מ של הקרנות השקליות שלנו, "אפסילון שקלים ללא מניות" (5126602) ו"אפסילון שקלים" (5101480) ובמקטע השקלי של הקרנות המעורבות. לאחר שבתחילת נובמבר המח"מ של התיק עמד על כארבע שנים, הוא קוצר ועומד כעת על תקופה שבין חצי שנה לשנה.
אנו סבורים שהשילוב של תשואות נמוכות באפיקים הסולידיים לצד תהליך של העלאת ריבית יחייב ניהול השקעות דינמי מאוד בשנת 2010, תוך בחינה מתמדת של יחסי הסיכון –סיכוי, שכרגע אינם נוטים לטובת הסיכוי. זו בדיוק הסיבה שבגללה אנו מורידים כעת את הסיכון.
במקביל למה שעתיד להתרחש באפיקים הסולידיים אנו מניחים שהצמיחה במשק תסייע גם לעלייה ברווחיותן של החברות, מה שעתיד לתמוך בהמשך המגמה החיובית בשוק המניות. יחד עם זאת, רמות המחירים הנוכחיות מחייבות את המשקיע לנקוט במדיניות סלקטיבית מאד בבחירת החברות.
שתי הערות לסיום :
• הנגיד אמר בשבוע שעבר: "...עלינו לקבל את העובדה שהדולר ייחלש". אופס, חבל שלא קיבלנו את העובדה הזו לפני 30 מיליארד דולר.
• בנק אוף אמריקה (BAC) הנפיק בשבוע שעבר מניות בהיקף של כ 19 מיליארד דולר שישמשו להחזרת כספי הסיוע שהוא קיבל מהממשל (TARP), על מנת שהוא יוכל להשתחרר מ"כבלי" המגבלות שהוטלו עליו עם קבלת הכספים.
המגבלות שעליהן מדובר עוסקות בעיקר בתגמול שניתן לבכירים, מה שמקשה כרגע על הבנק למצוא מנכ"ל ראוי במסגרת השכר הנוכחית שהיא "מצומצמת"...בהשוואה לענף. ז"א, שהבנק מדלל את בעלי המניות הנוכחיים על מנת להחזיר לממשל את כספי משלם המיסים שניתנו לו כדי להציל אותו מפשיטת רגל כדי שיוכל לחזור ולשלם חבילות שכר שערורייתיות לבכיריו. כמות כזו של יצירתיות ודמיון לא תמצאו אפילו באולפנים של וולט דיסני.
נכתב ע"י עידן אזולאי, מנכ"ל אפסילון ניהול קרנות נאמנות בע"מ
הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או או שיווק השקעות – בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.




