רונן מנחם: הפרוטוקולים מדיוני הפד הורידו את התיאבון לסיכון

הפרוטוקולים הגיעו אחרי רצף של אירועים כלכליים שליליים - הבנקים, סין, ולחץ מצד מחירי הסחורות

 

 

 
רונן מנחם, קרדיט: יח״צרונן מנחם, קרדיט: יח״צ
 

רונן מנחם, מזרחי טפחות
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
17/08/2023

תרשומת הדיונים שקדמו להעלאת הריבית בחודש יולי בארצות הברית פורסמה הלילה בעיתוי בעייתי ותרמה להמשך הירידות בשוקי המניות הגלובליים ולירידה בתיאבון הסיכון.

הבעייתיות באה משום שכמה ימים קודם לכן פורסם בארה"ב מדד המחירים ליצרן – שהפתיע לרעה ועורר שוב חששות ללחצי מחירים מצד הסחורות, וכמו כן דווח על כך שסוכנות הדירוג Fitch עלולה להוריד דרוג לשורת בנקים גדולים בארה"ב, לאחר שכבר הורידה את דירוג החוב עצמו.

לכך הצטרף המשך הנתונים השליליים משוקי הכספים והנדל"ן בסין.

כל זאת, כשמדד Nasdaq יורד בשבועיים האחרונים, לאחר עליות חזקות קודם לכן.

בתרשומת הובהר היטב כי רוב חברי ה-Fed סבורים כי האינפלציה לא מוגרה וכי תיתכנה העלאות ריבית נוספות.

מטבע הדברים, המסר הניצי תרם להמשך עלייה של ריביות השוק, בדגש על מח"מ בינוני וארוך הריבית ל-10 שנים עלתה לרמתה הגבוהה ביותר משנת 2007 והשיפוע השלילי של עקום התשואות לפדיון התמתן. כלומר, הציפיות בשוק כיום הן לריבית גבוהה יותר ולזמן ממושך יותר מכפי שצפו בשוק עד לאחרונה.

גם ציפיות השוק להעלאת ריבית נוספת בחודש נובמבר עלו מ-28% ל-36%.

בצד המסר הניצי, התרשומת העידה על המחלוקת הנמשכת זה זמן בין יונים לבין ניצים בפד לגבי המשך התהליך. יש הסבורים כי הריבית עלתה די ומעדיפים להמתין לתוצאות, שמגיעות בפיגור. אחרים נחושים שהריבית תעלה. סימני שאלה כאלו בגוף כמו ה-Fed לא מוסיפים בריאות לשוק.

המסר הניצי מהפרסום אתמול לא כל כך הפתיע וניתן היה לאתר אותו גם בהודעת הריבית עצמה מהחודש שעבר, אך כאמור עיתוי הפרסום היה רגיש וקדמו לו מספר מדדי מחירים לצרכן נמוכים מהצפי, שעיבו את הציפיות לעצירת התהליך.

בצד העלאת הריבית, הנפקות האג"ח גדלות אף הן, לאחר שתקרת החוב הושעתה זמנית, מה שמוסיף ללחץ כלפי מעלה על ריביות השוק.

מצד שני, שנאת סיכון כלפי עצמה גורמת בדרך כלל לסוחרים להצטייד באג"ח האמריקאיות, בשל הסיכון הנמוך מאוד הכרוך בהן. כמו כן, ככל שריביות השוק עולות, גם הנטייה של שחקנים גדולים כמו הבנקים המרכזיים של סין ויפן לרכוש אותן וליהנות גם מההתחזקות הטיפוסית של הדולר – גדלה.

לבסוף, כמובן, ה-Fed עצמו לא יעמוד מנגד ואם יהיה צורך ידע בעבר לרכוש כמויות גדולות של אג"ח ונכסים מגובי משכנתאות כדי להזרים נזילות ולהקל על מצוקות בשוק.

מכאן שבד בבד עם מגמת העלייה של ריביות השוק, נראה שהתנודתיות שלהן תגדל.
x