לפני הכל:
עכשיו שהתשואות הריאליות חזרו לתמונה, הנתונים יכתיבו כמה בסופו של דבר נמוכה או גבוהה תהיה הריבית הניטרלית. רוב הכלכלנים כולל חברי הפד חושבים שאנחנו בטריטוריה מרסנת. עם זאת, ההסתברויות למיתון ירדו על רק נתוני צריכה חזקים וכעת תרחיש "הנחיתה הרכה" נראה אפשרי. זהו גם המסר מדוח התעסוקה האחרון בארצות הברית, בו קצב יצירות המשרות האט לרמה של 150,000 משרות (על בסיס ממוצע שלושה חודשים) והעלייה בשיעור ההשתתפות בשוק העבודה משחררת לחץ משוק העבודה. הבעיה עם הריבית הניטרלית היא שאנחנו בדרך כלל מגלים מה היא רק לאחר המעשה. כלכלנים המסתכלים יותר על ההיסטוריה, מבציעים על עקום התשואות-שהתהפך כבר לפני יותר משנה, וכעת אנו נכנסים לשלב המסוכן ביותר, בו ההשפעות המאוחרות של המדיניות המוניטרית עשויות לבוא לידי ביטוי במלואן. מצד שני, המחזור הכלכלי הזה כנראה שונה לאור השוק הכלכלי הגדול בתקופת הקורונה והתגובה של קובעי המדיניות לאחר מכן. הקונספט של סוף תקופת המתינות הגדולה הוא חי וקיים, וזאת הסיבה שבנקים מרכזיים כנראה ינסו שיטות אחרות, ויצפו בנתונים הנכנסים, בתקווה לא יבצעו טעות מדיניות. העלייה האחרונה במחירי הנפט היא גורם נוסף שהופך את הדברים לקשים יותר. לשם המחשה מחיר חבית נפט מסוג ברנט עלתה לאחרונה לרמה של 90 דולר לחבית. זהו המחיר הגבוה ביותר מאז נובמבר 2022. גם מחיר חבית נפט WTI הגיע לרמה של 87 דולר בזמן הזה. כתוצאה מכך ישנה אפשרות שהאינפלציה תיוותר דביקה. העלייה האחרונה במחירי הגז כבר הגדילה את הסיכוי להפתעה כלפי מעלה בנתוני האינפלציה של חודש אוגוסט השבוע.
יומן אירועים:
שני:
איחוד אירופי- התחזית הכלכלית של ארגון ה- OECD.
גרמניה- מדד המחירים הסיטונאיים (אוגוסט).
שלישי:
ארצות הברית -אופטימיות העסקים הקטנים של NFIB(אוגוסט).
גוש היורו- סקר ציפיות הצרכנים של ZEW(ספטמבר).
סין- נתוני ייצוא וייבוא (יולי).
רביעי:
ארצות הברית- מדד המחירים לצרכן (אוגוסט) השינוי בשכר הריאלי השעתי (אוגוסט), השינוי בשכר הריאלי השבועי (אוגוסט).
חמישי:
ארצות הברית- מכירות קמעונאיות (אוגוסט), מדד המחירים ליצרן (אוגוסט).
גוש היורו- החלטת ריבית הבנק המרכזי האירופי.
יפן- ייצור תעשייתי (יולי נתון סופי).
שישי:
ארצות הברית- ייצור תעשייתי (אוגוסט), סנטימנט הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן (ספטמבר), ציפיות אינפלציוניות לשנה חמש שנים ועשר שנים אוניברסיטת מישיגן.
גוש היורו- מאזן הסחר.
סין- הריבית לשנה על הלוואות (ספטמבר), ייצור תעשייתי (ספטמבר), מכירות קמעונאיות (אוגוסט).
ארצות הברית: מדד המחירים לצרכן עשוי לעזור לפד.
הנתון החזק מהצפי בשבוע שעבר של מדד מנהלי הרכש לסקטור השירותים של מכון ISM, יצר בעיה עבור השחקנים בשווקים ומזין ספקולציה שייתכן ומחזור העלאות הריבית של הפד לא הסתיים עדיין. למעשה, החוזים על הריבית הפדרלית בארצות הברית מצביעים על סיכוי של 50% להעלאה נוספת עד לפגישה של הפד בנובמבר. קשה לדעת האם אכן תהיה העלאה אבל הנתונים השבוע הזה יהפכו יעזרו לקבוע לאיזה כיוון הולכים. הנתון החשוב ביותר הוא מדד המחירים לצרכן עבור חודש אוגוסט. קונצנזוס התחזיות מצביע על עלייה של 0.5% בנתון החודשי, מה שישאיר את קצב האינפלציה השנתית ברמה של 3.2%, בדומה לקצב בחודש יולי. נתון הליבה צפוי להיות טוב יותר ברמה של 4.3% בקצב שנתי (לעומת 4.7% בחודש יולי). באשר לפעילות הכלכלית, מכירות קמעונאיות ומדד המחירים ליצרן צפויים להתפרסם ביום חמישי, כאשר נתון הייצור התעשייתי וביטחון הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן צפויים להתפרסם ביום שישי. נתונים אלו צפויים לייצר תמונה בהירה יותר לגבי הצמיחה הכלכלית ברבעון השלישי. אנחנו עדכנו כלפי מעלה את התחזית שלנו לצמיחה בתוצר בארצות הברית מרמה של 1% ל-2% בשנת 2023, אבל עדיין רואים האטה בקצב הצמיחה במהלך חודשי החורף השנה.
שורה תחתונה: נתוני האינפלציה בשבוע הקרוב יהיו משמעותיים על מנת להבין מה תהיה החלטת הפד בספטמבר, זאת לאחר הנתונים הכלכליים החזקים.
ECB עובר לקדמת הבמה בשבוע הקרוב
השחקנים בשווקים יתמקדו השבוע בהחלטת הריבית של הבנק המרכזי האירופי ביום חמישי ויעקבו מקרוב אחר מסיבת העיתונאים בחיפוש אחר התבטאויות כיצד המדיניות המוניטרית הנוכחית תתפתח בהמשך. העובדה שהנתונים הכלכליים האחרונים בגוש היורו מצביעים על חולשה כלכלית וסעיפים מעודדים בתוך מדד המחירים לצרכן, הביאו להערכה מחדש של השווקים באשר לסיכויים להעלאת ריבית נוספת של הבנק המרכזי האירופי. כרגע מתחרים סיכוי של 33% להעלאה נוספת, ירידה מסיכוי של 55% ב-30 לאוגוסט. עם זאת, הזינוק האחרון במחיר הנפט עשוי לייצר דילמה טריקית, מאחר וסיבוב לגישה הדובית היא קשה יותר ככל שהאינפלציה נותרת מעל היעד. בימים לקראת החלטת הריבית של הבנק המרכזי האירופי, נתונים חשובים יהיו סקר ה-ZEW ביום שלישי ונתון הייצור התעשייתי בחודש יולי ביום רביעי. בנוסף, ארגון ה-OECD יפרסם את התחזית הכלכלית שלו היום.
שורה תחתונה: לאחר תשע העלאות ריבית רצופות, התמחור בשווקים מצביע על כך שהבנק המרכזי האירופי ישאיר את הריבית ללא שינוי בפגישה שלו ביום חמישי.
יפן: התאוששות שחיכו לה זמן רב
יפן תפרסם השבוע נתונים בעלי נפח משמעותי אשר ישפכו אור על המצב בסקטור התעשייה ובענף הקמעונאות. בפרט יפורסמו נתון הזמנות מכונות, ייצור תעשייתי, שיעור ניצולת התפוקה ומכירות קמעונאיות. נתון הזמנות המכונות צפוי לרשום שיפור בחודש יולי ביחס לחודש הקודם עם עלייה של 2.7% . נתון הייצור התעשייתי צפוי להצביע על ירידה של 2.5% ביחס לחודש הקודם בו קצב הירידה עמד על 4.2%. שיעור הניצולת בחודש יולי צפוי לעמוד על 1.4%, כאשר הקריאה קודם לכן הייתה 3.8%. המכירות ברשתות הקמעונאות צפויות לרשום עלייה באוגוסט לאחר עלייה של 8.6% בחודש יוני.
שורה תחתונה: המשקיעים יעקבו מקרוב אחר הכלכלה היפנית, לאור העובדה שהממשלה היפנית צפויה לשחרר תמריצים חדשים בחודש אוקטובר הקרוב, במטרה לתמוך בהעלאות שכר לעובדים ולהביא להוזלה בחשבונות החשמל.
סין: התמריצים הולכים ומתרבים
השבוע נקבל סט רחב של נתוני מאקרו אשר יצביעו על מצבה של הכלכלה הסינית. הריבית על הלוואות לתקופה של שנה, ייצור תעשייתי, מכירות קמעונאיות, השקעות בנכסים קבועים ומחירי בתים חדשים. הריבית על הלוואות לתקופה של שנה עומדת כרגע על 2.5% ותזכה למעקב צמוד. הייצור התעשייתי צפוי לרשום עלייה של 3.5% בחודש אוגוסט, ירידה לעומת עלייה של 3.7% בחודש יולי. המכירות הקמעונאיות צפויות להצביע על עלייה של 2.2%, ירידה ביחס לקצב עלייה של 2.5% בחודש יולי. ההשקעות בנכסים קבועים צפויות להצביע על ירידה של 3.2% בחודש אוגוסט, שיפור קל לעומת ירידה של 3.4% בחודש יולי. גם נקבל את נתון מחירי הבתים החדשים שצפוי לרשם ירידה של 0.1% בחודש אוגוסט.
שורה תחתונה: הבנק המרכזי הסיני שיחרר מספר תמריצים במטרה להרגיע את חששות המשקיעים לאחר נתוני המאקרו החלשים, דפלציה וסקטור הנדל"ן.
תחזית: התנודתיות חוזרת
חודש ספטמבר החל בצורה מתוחה עבור השווקים. כאשר השחקנים בשווקים מתחילים לעכל ברצינות את ההתפתחויות במהלך הקיץ, אנו רואים את התנודתיות מתחילה לעלות בחודשים יולי עד אוקטובר. אגרות החוב ממשיכות לתפוס את המקום הגבוה ביותר ברשימה שלנו בשל התשואה הגבוהה המתמשכת שלהם. בגלל שרוסיה וערב הסעודית האריכו את קיצוצי התפוקה שלהם לפרק זמן ממושך יותר, מחיר הנפט לקח קפיצה אחת נוספת כלפי מעלה לאחרונה, מה שהופך את הסביבה האינפלציונית למסובכת יותר.
מתיחות גיאופוליטית תמשיך להיות הסכנה המרכזית עבור השווקים בשבועות הקרובים, כאשר הממשל בארצות הברית צפוי להטיל סבב נוסף של סנקציות והגבלות על סין ומספר מדינות במזרח התיכון בסקטור השבבים. במרוץ הבינלאומי להובלה בתחום, זה בהחלט פוגע ביכולת הייצוא של חברות מערביות. ההתקדמות האחרונה בשוק השבבים הסיני עשויה להביא לכך שניתן יהיה לעקוף חלק מהסנקציות האמריקאיות. החרם שהטילה סין על ייצוא מתכות נדירות הביא לעלייה במחיריהן ומפעילה לחץ על חברות מערביות. התוספת של 6 מדינות חדשות לקבוצת ה-BRICS בחודש ינואר בשנה הבאה, מצביעה על כך שמדינות השווקים המתעוררים מגבירות את מעורבותם בנושא הגיאופוליטי והמסחר הבינלאומי. לאור הפיצול בין המדינות השונות בקבוצה, ההתפתחויות הפוליטית שייצאו החוצה צריכות לזכות למעקב.
נקודות המאקרו החשובות ביותר השבוע יהיו פרסום מדד המחירים לצרכן בארצות הברית כמו גם נתון הייצור התעשייתי בגוש היורו ביום רביעי והחלטת הריבית של הבנק המרכזי האירופי ביום חמישי.