בנק ישראל כנראה יעדיף להמתין עם הפחתת הריבית ?

חוסר וודאות לגבי האינפלציה מקשה לקבל החלטה מיידית

 

 

 
אורי גרינפלד, קרדיט: רמי זרנגראורי גרינפלד, קרדיט: רמי זרנגר
 

אורי גרינפלד, פסגות בית השקעות
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
20/11/2023

אורי גרינפלד, האסטרטג הראשי של פסגות בית השקעות:
 
מדד המחירים לצרכן שפורסם בשבוע שעבר מותיר את סביבת האינפלציה בישראל לא ממש ברורה ואת בנק ישראל בהתלבטות לא פשוטה לקראת ההחלטה של שבוע הבא.

אמנם האינפלציה בישראל ממשיכה לרדת אבל כדאי לזכור שני דברים:

ראשית, במדד אוקטובר הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ביצעה מספר התאמות על מנת שהמדד לא יושפע מעצירת הפעילות במספר ענפים כמו טיסות לחו"ל, נופשים בארץ או מסעדות. בהתאם, קשה ללמוד ממדד זה או ממדד נובמבר שיפורסם בחודש הבא על מגמת האינפלציה האמיתית במשק.

שנית, השפעות המלחמה על האינפלציה בטווח הבינוני עדיין לא ברורות בעיקר על רקע תוכנית התמיכה של האוצר בעסקים ובמשקי הבית והמחסור המסתמן בכח אדם.

לכן, על אף שבטווח הקצר סביר להניח שהאינפלציה תמשיך לרדת, בטווח הבינוני-ארוך המגמה פחות ברורה. מצד שני, אין ספק שהתחזקות השקל מתחילת החודש מקלה על בנק ישראל במידה וירצה בכל זאת להפחית את הריבית כדי לתמוך במשק. שער החליפין של השקל מול הדולר ומול סל המטבעות נמוך יותר מכפי שהיה ערב המלחמה ונדמה שלפחות כרגע, השפעת פרמיית הסיכון של ישראל על שוק המט"ח נעלמה.

על רקע כך, בנק ישראל יעדיף להערכתנו להותיר שוב את הריבית על כנה ולתמוך במשק על ידי הפעלה של תוכניות ייעודיות כמו התוכנית לעידוד אשראי בריבית נמוכה לעסקים קטנים שהושקה לפני כשבועיים.
x