הבורסה פועלת לגבש תוכנית רכישה עצמית (Buy Back) בהיקף של כ- 50 מיליון שקלים
הכנסות ברבעון השלישי של שנת 2023 הסתכמו בלמעלה מ- 95 מיליון ש"ח, גידול של כ- 11% לעומת הרבעון המקביל אשתקד, כולל צמיחה של כל סעיפי הפעילות.
ה-EBITDA המתואם ברבעון השלישי של השנה הסתכם בכ- 38.4 מיליון ש"ח לעומת סך של כ- 30.5 מיליון ש"ח ברבעון המקביל אשתקד, גידול בשיעור של כ- 26% בין הרבעונים.
3 חברי בורסה חדשים הצטרפו לבורסה, מהלך שיביא לגיוון וגידול של המשקיעים בשוק ההון הישראלי.
איתי בן זאב, מנכ"ל הבורסה לניירות ערך, אמר היום: "לפני כל התייחסות לדוחות עצמם, אי אפשר שלא להתייחס לתקופה הקשה מנשוא שעוברת על החברה הישראלית. בשבועות האחרונים ישראל כולה עוברת טלטלה שלא ידענו כמותה מאז הקמת מדינת ישראל. מכאן אנו רוצים לשלוח את תנחומינו הכנים למשפחות הנרצחים והנופלים, מאחלים החלמה לפצועים ומחבקים את משפחות החטופים. מי ייתן וישובו כולם הביתה במהרה.
הבורסה מסכמת עוד רבעון חזק מאוד עם המשך צמיחה בכל פעילויות הליבה, בהכנסות וברווח.
כחלק מהותי ממרכיבי החוסן של החברה הישראלית, הבורסה פעלה ברציפות מיום ראשון, ה- 8 באוקטובר, במטרה לשמור ככל הניתן על המשכיות הפעילות העסקית של החברות, המשקיעים והשחקנים השונים בשוק ובכך לשמור על עצמאותה הכלכלית של ישראל. נציין כי מתחילת האירועים אנו רואים הבעת אמון של המשקיעים המוסדיים בכלכלה המקומית עם היענות מרשימה לגיוסים משמעותיים ומוצלחים של מדינת ישראל ועם תמיכתם במניות הישראליות, שתרמו למיתון הירידות בשוק שראינו עם פרוץ האירועים. לראשונה מתחילת השנה, אנו רואים כי בחודש בנובמבר, הציבור הרחב חזר לרכוש קרנות נאמנות על מניות מקומיות. כמו כן, מתחילת נובמבר אנחנו רואים כי גם המשקיעים הזרים פוזיטיביים יותר בשוק המניות ואנו מקווים כי מגמה זו תימשך.
.
אנו מאמינים בעוצמתה של הכלכלה הישראלית ופועלים כל העת על מנת להרחיב את אפיקי הצמיחה של הבורסה, להרחיב את החשיפה לחברות הישראליות ולהגדיל את בסיס המשקיעים והפעילים בשוק עם חברי בורסה חדשים שמצטרפים לבורסה גם בימים אלו ממש".
הבורסה לניירות ערך בתל-אביב (ת"א: ברסה) מדווחת היום על התוצאות הכספיות לרבעון השלישי שהסתיים ביום 30.9.2023.
המגמות והנתונים המרכזיים בשוק ההון מתחילת השנה ומאז פרוץ המלחמה:
מאז פרוץ המלחמה ועד היום, ממשלת ישראל הגדילה באופן משמעותי את גיוסי החוב על מנת שיוכלו לענות על הצרכים של מדינת ישראל בתקופת מלחמה. בשל העובדה שהשוק הבינלאומי היה יקר לגיוס, עיקר הגיוס של המדינה נעשה בבורסת ת"א עם רכישות גדולות מצד הגופים המוסדיים הישראלים. עד כה היקף הגיוס הכולל עמד על כ-8.4 מיליארד שקל באוקטובר, פי 1.2 מהכמות שתוכננה. בנובמבר מתוכנן גיוס גדול יותר בהיקף של כ-14 מיליארד ₪, זאת לעומת גיוס חודשי ממוצע בהיקף של כ-5.6 מיליארד ₪ בינואר-ספטמבר 2023.
גיוסי המק"מ מתחילת המלחמה עד היום הסתכמו בכ-68 מיליארד ₪ ברוטו, לאחר גיוס ברוטו בהיקף של כ-304 מיליארד ₪ מתחילת השנה ועד לסוף ספטמבר. מחזור המסחר היומי במק"מ עלה מתחילת המלחמה והגיע לשיא של כ-1.7 מיליארד ₪, לעומת כ-1.4 מיליארד ₪ בממוצע מתחילת השנה ועד פרוץ המלחמה.
גם בשוק האג"ח הקונצרני נמשכו הגיוסים על ידי החברות שהמשיכו למחזר חוב באמצעות שוק האג"ח הסחיר וזאת למרות עליית הריבית. הסקטור העסקי גייס מתחילת השנה עד סוף ספטמבר כ- 62.8 מיליארד ₪ בהנפקות ובהקצאות פרטיות של איגרות חוב לציבור ולמוסדיים - לעומת כ-70.4 מיליארד ₪ בתקופה המקבילה אשתקד ומתחילת המלחמה ועד היום החברות גייסו סך של כ-5.2 מיליארד ₪ נוספים.
בשוק המניות הייתה בתחילת המלחמה יציאה של משקיעים זרים וגם יציאה של ריטייל, אבל ראוי לציין כי זו לא הייתה יציאה מאסיבית כפי שהייתה בתחילת הקורונה, מה שמראה על בגרות בהתנהלות הפיננסית של המשקיע הישראלי. יחד עם זאת, ראינו כי הגופים המוסדיים המקומיים אספו את הסחורה בעוצמה גדולה. בתשעת החודשים הראשונים של השנה הגופים המוסדיים הישראלים הגדילו חשיפה לשוק המניות הישראלי בכ-2.9 מיליארד ₪ ומתחילת המלחמה, המוסדיים הגדילו את החשיפה לשוק המניות בעוד כ-3.1 מיליארד ₪, כלומר מתחילת השנה המוסדיים הגדילו חשיפה של כ- 6 מיליארד ₪. התמיכה של הגופים המוסדיים המקומיים והרכישה של המניות מתחילת המלחמה תרמה בין היתר גם למיתון הירידות החדות בשוק ההון. לראשונה מתחילת השנה, אנו רואים כי בחודש בנובמבר, הציבור הרחב חזר לרכוש קרנות נאמנות על מניות מקומיות. גם המשקיעים הזרים חוזרים להיות יותר פוזיטיביים ברכישות שלהם ובהקשר זה, ניתן לציין את פרסום ההודעה של נובו נורדיסק בתחילת נובמבר, על הפיכתה בעלת עניין במניה של הבורסה, עם אחזקה של כ- 8.5% מהמניות.
מחזורי המסחר מתחילת המלחמה עד היום גדלו והגיעו לממוצע של כ-2.2 מיליארד ₪ במניות לעומת כ-2 מיליארד ₪ מתחילת השנה ועד פרוץ המלחמה, עם קפיצה משמעותית במחזורי המסחר באג"ח של כ- 4.3 מיליארד ₪ ליום לעומת כ-3.7 מיליארד שקל מתחילת השנה ועד פרוץ המלחמה. מתחילת השנה ועד סוף ספטמבר מחזור המסחר במניות עמד על כ-2 מיליארד ₪ ליום לעומת כ-2.4 מיליארד ₪ בתקופה המקבילה אשתקד ומחזור המסחר באג"ח עמד על כ-3.7 מיליארד ₪ לעומת כ-3.5 מיליארד ₪ בתקופה המקבילה.
המשך יישום תוכנית אסטרטגית ושכלול שוק ההון
שיפור הנזילות והסחירות - הרפורמה במדדי הבורסה יצאה לדרך בתחילת נובמבר במטרה לשפר את המדדים ולתמוך בהגדלת הצבירה בהם, כך החברות ושוק ההון כולו יוכל להנות מנזילות וסחירות משמעותיים יותר. גם הרפורמה בשוק האג"ח תופסת תאוצה והחל מה- 3 בדצמבר יוקטן גודל הפקודה המינימלי באג"ח ממשלתי, קונצרני ובמק"מ, זאת בהמשך להקטנת גודל הפקודה המינימלית גם במניות בשנה שעברה. בנוסף, על מנת להנגיש את אג"ח ה- COCO לציבור הרחב, הוקטנו גודל הפקודה המזערי באג"ח COCO והורחבה האפשרות של הנפקת אג"ח COCO גם לחברות כרטיסי אשראי, בנוסף לבנקים ולחברות הביטוח.
הגדלת פעילות משקיעים זרים והרחבת מספר חברי הבורסה – הבורסה מעדכנת היום על הצטרפותה של אחת משתי המסלקות הבינלאומיות הפועלות באירופה Clearstream Banking S.A. כחבר משמורן (CSD) במסלקת הבורסה (המסלקה השנייה, יורוקליר בנק, הצטרפה לבורסה כחבר משמורן כבר בספטמבר 2019). Clearstream נמצאת בבעלות מלאה של חברת האחזקות Clearstream Holding AG, שנמצאת בבעלותה של Deutsche Borse AG. בסיס החברה הוא בלוקסמבורג, והחברה מתמחה במתן שירותי סליקה, משמורת ושירותי תמיכה נוספים במסחר בניירות ערך, כולל סליקה של נכסים פיננסיים מקומיים ובינלאומיים ביותר מ- 60 שווקים בעולם.
בנוסף, אלטשולר שחם אושר לאחרונה כחבר בורסה וחבר מסלקה וכן היום אישר דירקטוריון הבורסה את קבלתה של חברת altshare (אלטשר), חברת תוכנה מעולם הפינטק, המצטרפת כחבר בורסה חדש. החברה שתציע שירותי מסחר לכ- 120,000 לקוחות קצה בישראל ובחו״ל, מתכננת לפתוח את השירות גם למשקיעים שאינם נמנים על לקוחותיה ובכך לתרום להגברת התחרות בשוק ההון הישראלי.
נזכיר כי חברת הפינטק בלינק החלה לפעול כחבר בורסה לפני כשבוע, ובבורסה מאמינים כי חברים משמעותיים נוספים יצטרפו בחודשים הקרובים, ויתרמו לעידוד התחרות, שיפור הנגישות של משקיעים מקומיים ובינלאומיים בחברות ובניירות הערך המקומיים.
בנוסף, הבורסה מעדכנת על המשך תוכנית הרכישה העצמית של מניות החברה. מאז תחילת התוכנית במאי 2022 ועד לאחר תקופת הדוח, רכשה הבורסה סך של כ-10.2 מיליון מניות בתמורה של כ- 186 מיליון ₪ ובמחיר ממוצע למניה של 18.25 ₪ המהווים 9.9% מהון המניות המונפק של החברה. בכך מימשה הבורסה את מלוא תוכניות ה Buy Back שאושרו על ידי הדירקטוריון. לאור זאת שלבורסה עודף נזילות של כ- 195 מיליוני ₪, דו"חות חזקים, צמיחה אורגנית ותזרים מזומנים יציב וצומח כפי שנרשם גם ברבעון השלישי, הנחה דירקטוריון הבורסה את הנהלת החברה להביא לאישור הדירקטוריון המלצה להצעת רכש עצמית בהיקף של עד 50 מיליון ש"ח ופרסומו של מפרט בהתאם להוראות תקנות ניירות ערך (הצעת רכש), התש"ס-2000. מובהר, כי בשלב זה טרם אושרה הצעת רכש עצמית וזו צפויה להיות מובאת לאישור דירקטוריון החברה בשבועות הקרובים.
עיקרי התוצאות לרבעון השלישי שנת 2023:
ההכנסות ברבעון השלישי של שנת 2023 הסתכמו לסך של כ- 95.5 מיליון ש"ח לעומת סך של כ- 86.0 מיליון ש"ח ברבעון המקביל אשתקד, גידול בשיעור של כ- 11% המשקף גידול בכל הפעילויות. ההכנסות מעמלות מסחר וסליקה הסתכמו ב- 36.95 מיליון ש"ח, גידול של 11% לעומת הרבעון המקביל, הנובע מגידול בהכנסות ממק"מ, כ- 4% גידול, בין היתר, מעליה במחזורים, בגיוסי המק"מ ומביטול עמלת המקסימום בעסקאות מחוץ לבורסה. גידול נוסף בשיעור של כ- 4% נובע מהכנסות מקרנות נאמנות וגידול בשיעור של כ- 2% נובע מעליה במחזורי המסחר בנגזרים. דמי רישום ואגרות הסתכמו ב- 20.49 מיליון ש"ח, גידול של 3% לעומת הרבעון המקביל של 2022, שירותי מסלקה גדלו ב- 10% לסך של 19.2 מיליון ש"ח והפצת מידע ושירותי קישוריות רשמו גידול של 26% והסתכמו ב- 18.1 מיליון ש"ח.
העלויות ברבעון השלישי של שנת 2023 הסתכמו לסך של כ- 72.1 מיליון ש"ח לעומת סך של כ- 68.8 מיליון ש"ח ברבעון המקביל אשתקד, גידול בשיעור של כ- 5%. הגידול בעלויות נובע בעיקר מעלייה בהוצאות בגין הטבות לעובדים והוצאות מחשבים ותקשורת אשר קוזזה בחלקה מקיטון בהוצאות השיווק.
הכנסות מימון, נטו ברבעון השלישי של שנת 2023 הסתכמו לסך של כ- 2.0 מיליון ש"ח לעומת הוצאות מימון, נטו בסך של כ- 4.1 מיליון ש"ח ברבעון המקביל אשתקד. המעבר להכנסות מימון ברבעון נובע מתשואה שלילית בשיעור של כ- 0.1% על השקעות החברה באיגרות חוב של ממשלת ישראל המנוהלות בתיקי ניירות ערך סחירים, לעומת תשואה שלילית בשיעור של כ- 2.2% ברבעון המקביל אשתקד, וכן מעלייה בריבית בנק ישראל אשר הביאה לעלייה בשיעור הריבית על פיקדונות.
הרווח ברבעון השלישי של שנת 2023 הסתכם לסך של כ-18.2 מיליון ש"ח לעומת סך של כ- 8.7 מיליון ש"ח ברבעון המקביל אשתקד, גידול בשיעור של כ- 109%. הגידול ברווח נבע בעיקר, מעליה בהכנסות ומהמעבר להכנסות מימון.
ה- EBITDAהמתואם ברבעון השלישי של שנת 2023 הסתכם לסך של כ- 38.4 מיליון ש"ח, לעומת 30.5 מיליון ש"ח ברבעון המקביל אשתקד, גידול בשיעור של כ- 26% שנובע בעיקר מעלייה בהכנסות.
הרווח המתואם ברבעון השלישי של שנת 2023 הסתכם לסך של כ- 20.1 מיליון ש"ח לעומת סך של כ- 8.8 מיליון ש"ח ברבעון המקביל אשתקד, גידול בשיעור של כ- 127% שנובע בעיקר מעלייה בהכנסות וממעבר להכנסות מימון כתוצאה מעלייה בתשואות על השקעות החברה באיגרות חוב של ממשלת ישראל המנוהלות בתיקי ניירות ערך סחירים לעומת הרבעון המקביל אשתקד ומעליית בריבית על פיקדונות.
ההון העצמי ליום 30.9.2023 הסתכם לסך של כ- 615.6 מיליון ש"ח לעומת סך של כ- 686.4 מיליון ש"ח ליום 31.12.2022, קיטון בשיעור של כ- 10%. הקיטון בהון נובע בעיקר מרכישות עצמיות של מניות החברה בסך של כ- 153.7 מיליון ש"ח בקיזוז רווח שנצבר בתשעת החודשים הראשונים של שנת 2023 בסך של כ- 62.5 מיליון ש"ח ותקבולים בגין היתרה העודפת מבעלי מניות במסגרת שינוי מבנה הבעלות אשר מכרו את מניותיהם במהלך התקופה, בסך של כ- 12.8 מיליון ש"ח.
הודעה זו אינה מחליפה את האמור בדוחותיה התקופתיים של החברה, בהם נכלל המידע המלא והמדויק.
הכנסות החברה ממסחר וסליקה מושפעות, בין היתר, ממספר ימי המסחר והסליקה. ברבעון השלישי לשנת 2023 מספר ימי המסחר הסתכם ל- 61 בדומה לכמות ימי מסחר ברבעון המקביל אשתקד. בתשעת החודשים הראשונים של שנת 2023 היו 183 ימי מסחר לעומת 186 ימי מסחר בתקופה המקבילה אשתקד, קיטון של כ- 1.6%. להלן מידע בדבר התפלגות ימי המסחר בין הרבעונים: