מוצר מובנה - למוצר מובנה ישנו סיכון מנפיק אבל גם כמה יתרונות

מוצר ההשקעה שהפך לפופולרי בקרב משקיעים - השקעה במוצר מובנה מאפשרת לייצר אלטרנטיבה לפקדונות ולהשקעות אחרות, אבל יש גם סיכון.

 

 

 
Photo Investment © Sasinparaksa Dreamstime.comPhoto Investment © Sasinparaksa Dreamstime.com
 

עידן סימן טוב, אינטראקטיב ישראל
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
21/02/2024

שנת 2024 נפתחה עם לא מעט סיכונים לשווקים לקראת המשך השנה, כמו האינפלציה הגבוהה בארה"ב, שנת הבחירות האמריקאית והריבית הגבוהה שממשיכה להקשות על ציבור נוטלי המשכנתאות ועל החברות.

גם בישראל ישנם לא מעט סיכונים לשווקים עקב המלחמה והשלכותיה, והשפעות צפויות על הכלכלה בעקבות העליה בגרעון.

בתוך כל אי-הוודאות הזאת ישנו מוצר מתוחכם שבא לענות על כך, וזהו המוצר המובנה.

מוצר מובנה הפך למכשיר השקעה פופולרי מאוד בשנים האחרונות, ומאפשר למשקיעים להיחשף להשקעות ולשוק ההון באופן שבו כל התנאים ידועים מראש, ובמקביל מאפשר להם ליצור לעצמם גם הגנה מסוימת על ההשקעה, מה שהופך לאטרקטיבי במשוואת הסיכון-סיכוי. ריכזנו עבורכם שאלות ותשובות נבחרות בנושא המוצר המובנה:

מי מנפיק את המוצר המובנה?

מוצר מובנה הינו נכס פיננסי המונפק לרוב ע"י תאגידים בנקאיים ומפוקחים, בין הגופים המנפיקים מוצרים מובנים בעולם ניתן למנות את גולדמן זאקס, סיטי בנק, UBS, BNP, מרגן סטנלי ועוד.

למוצר מובנה ישנו סיכון מנפיק, מצב בו הגוף שהנפיק את המוצר המובנה לא יעמוד בהתחייבותו כלפי המשקיעים ולכן ישנה חשיבות רבה בהשקעה דרך מנפיקים בדירוגים גבוהים.

מה מאפייני המוצר?

למוצר מובנה יש מאפיינים שונים וניתן להתאים ולבחור לכל מוצר את משך ההשקעה, בסיס הצמדת המטבע, הריבית שיקבל המשקיע, תדירות חלוקת הקופונים ורמות הסיכון. אחד היתרונות המרכזיים של מוצרים מובנים הוא הגמישות והיכולת שלהם לעמוד ביעדי השקעה ספציפיים. ניתן לעצב אותם כך שיתאימו למגוון רחב של פרופילי סיכון, משמרניים ועד אגרסיביים. 

איזה סוגי מוצרים מובנים יש?

ישנם סוגים שונים ורבים למוצרים מובנים, הסוגים הפופולריים הינם:

מוצר מובנה על נכס בסיס כדוגמת מדד מניות, אשר מעניק הגנה מלאה לקרן ההשקעה של המשקיע, במחיר של קיטום הרווח.

מוצר מובנה על נכס בסיס כדוגמת מדד מניות או קבוצה של מניות אשר מעניק הגנה על קרן ההשקעה עד לירידה מסוימת בנכסי הבסיס, לרוב אף של עשרות אחוזים, וכנגד זאת מעניק למשקיעים ריבית ידועה מראש. 

מוצר מובנה העניק למשקיעים קרן מובטחת ותשואה חיובית בערך מוחלט (Twin-Win) עד גבול מסוים, גם אם אותו נכס בסיס בסיום התקופה - שלילי, כנגד קיטום הרווח הפוטנציאלי מתשואת נכסי הבסיס.

מי יכול להשקיע במוצרים מובנים:

מוצרים מובנים מתאימים למשקיעים המעוניינים לגוון את תיק ההשקעות או ליצור ודאות בהשקעותיהם. במוצרים מובנים יכולים להשקיע משקיעים כשירים כהגדרתם בחוק, וכן ישנה מגבלת ניצעים עבור משקיעים שאינם כשירים, ובלבד שהינם מתאימים לסוג המוצר ומאפייניו ומבינים אותו היטב. 

מה היתרונות המרכזיים של המוצרים המובנים?

1. ודאות - המשקיע יודע מה הוא מקבל, יודע את פרטי ותנאי המוצר המובנה בשלב רכישתו, מה משך ההשקעה, מהם פרטי הקופון ותנאיו, מהם ההגנות שמקבל במקרה של ירידות בשווקים, את פרטי הבנק המנפיק ועוד, מהם נכסי הבסיס ומהם התרחישים למוצר, מהי הריבית שיקבל וכו'. 

2. זרם הכנסה - המוצר המובנה מספק זרם הכנסה יציב וצפוי למשקיעים, וזאת בזכות חלוקת הקופונים השוטפים למשקיעים במוצרים עם ריביות קבועות מראש.

3. נזילות - המוצר המובנה הוא מוצר סחיר בעל ISIN, וניתן לממש אותו במידת הצורך בכל עת תלוי ציטוט.

4. שקיפות - מוצר מובנה נרכש בתוך חשבון הלקוח, בעל שקיפות מלאה ומחירו משוערך בכל יום.

5. IRA - ישנם מוצרים מובנים המונפקים ע"י תאגידים בנקאיים זרים, ולהם מספר נייר סחיר (ISIN) אשר מקנה להם את האפשרות להירכש גם דרך קופת גמל בניהול אישי (IRA), בין אם קופת גמל לתגמולים, קרן השתלמות או תיקון 190.

6. אלטרנטיבת השקעה - להבדיל מנכסי השקעה מסוימים אשר נפגעים מעולם ריביות גבוהות, המוצר המובנה דווקא נהנה מכך ויכול להעניק תנאים אטרקטיביים יותר מאשר בעת ריבית נמוכה בשווקים.

7. גיוון - מוצר מובנה מאפשר לגוון את השקעותינו ולשלב מוצרים בעלי חשיפה מסוימת לשווקי ההון אך ליצור הגנות להשקעה במקביל לכך.

8. גידור מפני ירידות בשווקים - סוגים מסוימים של מוצרים מובנים מייצרים הגנה מפני ירידות בנכסי הבסיס של המוצר, וניתן להמנע בירידות בשווקים באמצעות הבטחה על הקרן במקרים מסוימים, או הגנה לקרן מפני ירידות באחוז קבוע וידוע מראש.

בחירת מוצר מובנה ספציפי לתמהיל ההשקעות דורשת בירור צרכים ע"י בעל רישיון השקעות אשר מכיר לעומק את העולם המגוון הזה.

x