מי שאי פעם שיחק פוקר, יודע שהיה יכול להיות הרבה יותר קל לשחק את הקלפים הנכונים אם הוא יכול היה לראות את הידיים של המשתתפים. אז זה נכון גם בהשקעות: הצצה למה שמשקיעים אחרים מחזיקים יכול לומר לנו איך להשקיע. ולמרבה המזל, נתונים על פוזיציות של משקיעים נותנים לנו כמה רמזים. אז למה שלא נבדוק מה תמונת המצב כרגע?
איך אפשר לדעת מה קורה סביב שולחן ההשקעות?
יש כמה דרכים טובות לקבל תמונת מצב. נתחיל בסקר החודשי של בנק אוף אמריקה למנהלי קרנות גלובליות שהוא בין הטובים: הוא נותן לנו מבט על מה חושבים המקצוענים על הכלכלה והשווקים. בנק ההשקעות סוקר כ-300 משקיעים מדי חודש ואז מוציא דוח ארוך, מפורט ודיי שימושי.
אם כן, נראה שהמשקיעים כרגע מאד אופטימיים. כשהסקר האחרון מראה שהקצאת מנהלי הקרנות למניות היא ברמה הגבוהה ביותר מזה למעלה משנתיים. אז זה אומר לנו שהופוזיציות במניות כרגע נמצאות ברמה גבוהה.
עכשיו, מקור אחד של מידע על פוזיציות זה מעולה אך לא מספיק כדי לקבל תמונה רחבה יותר. לכן כדאי לבדוק גם את מדד החשיפה של .NAAIM המדד הזה עוקב אחר החשיפה הממוצעת של מנהלי השקעות למניות בארה"ב, והוא הגיע לשיא בחודש מרץ, אך חשוב לציין שהוא ירד מעט החודש, בהתאם לירידה האחרונה במדד .S&P 500
בנוסף, זה גם רעיון טוב לבדוק את הסקר של איגוד המשקיעים האמריקני (AAII) שעוקב אחר סנטימנט המשקיעים הקמעונאיים...והוא מראה לנו שגם קבוצת המשקיעים הזו עדיין שורית במידה גבוהה, אם כי היא ירדה מעט החודש לאחר השיא שהיה במרץ.
מה לגבי מנהלי נכסים גדולים ויועצי מסחר בסחורות?
אותם לווייתנים עוקבים אחר הטרנדים. הם מחזיקים גם בפוזיציות מסיביות של מניות, באמצעות נגזרים וחוזים עתידיים .CTAs הם מנהלים סכומים עצומים ועוקבים אחר אסטרטגיות שמבוססות על מומנטום כלומר, הם קונים יותר כשהשווקים עולים, ומוכרים כשהשוק יורד.
לבסוף, תמיד כדאי לתת מבט במדד הפחד והחמדנות של CNN תוך מחשבה על האימרה המוכרת של וורן באפט הישנה "תפחד כשאחרים חמדנים, ותהיה חמדן כשאחרים מפחדים". והמדד הישן והאמין הזה כבר רושם "פחד", כששניים מהמרכיבים שלו - תנודתיות בשוק וביקוש לאופציות מכר דוחפים אותו גבוה יותר.
מדד הפחד - עודכן לאחרונה ב 10 באפריל 2024. מקור: CNN.
בנוסף, יש כמה אינדיקטורים טכניים שמראים סימני חולשה: זו פעם ראשונה מאז תחילת נובמבר, שמדדי המניות העיקריים, כולל S&P 500 ו- Nasdaq נסגרו מתחת לממוצעים הנעים של 50 יום (קו כחול). כאשר כשהשווקים שוברים מתחת לרמות טכניות חשובות, דבר שמשקיעם עוקבים אחריו מקרוב, אז פעמוני האזעקה מתחילים לצלצל.
SPY+QQQ שברו את ממוצע נע 50 יום. גרף מאת TradingView
אז מה יכול להיות כרגע משחק חכם? (או השקעה חכמה)
כשהפוזציות במניות נמצא ברמה גבוהה, סביר להעריך שהנסיגה של החודש עלולה להיות גדולה עוד יותר.
אם הבעיה היחידה הייתה שיעורי ריבית גבוהים יותר, יכולנו להיות רגועים יותר ולצפות שהנסיגה בשווקים תהיה לזמן קצר ואפילו תיצור עבורנו הזדמנות קניה במחירים זולים יותר. יכולנו גם בשקט להמשיך להחזיק בכל המובילות האחרונות שקשורות לבינה מלאכותית וכו.
אך הבעיה היא שזה לא מסתכם בשיעורי ריבית גבוהים למשך זמן ארוך יותר, אלא יש עוד כמה דאגות: אם הצמיחה הכלכלית או רווחי החברה יאכזבו, או אם הסיכונים הגיאופוליטיים יסלימו עוד יותר, עלולה להיות ירידה חדה יותר בשוק. ובתקופות של פאניקה, הנפילות יכולות להיות חסרות הבחנה.
אז כשהתחזית אינה ודאית, שמירה על תיק השקעות מאוזן עם כמה מניות, אג"ח וזהב יכולה להיות רעיון טוב. כלומר, לצייד את התיק הכולל בנכסים שיגנו מנפילה תלולה יותר ולחסוך ממך לקבל החלטות השקעה פזיזות המבוססות על רגש. גם שמירה על מעט מזומנים תאפשר ללכת על הזדמנויות טובות כשהן מגיעות.
אין בכתוב כל המלצה לביצוע פעולה כלשהי, כולל רכישה/קנייה/החזקה של מניות כלשהן. ככלל, חובה על הקורא לעשות מחקר מעמיק בהתייחס לכל רעיון השקעה שהוא.