הביקוש להלוואות פרטיות עשוי להתעצם ולהתפשט לכיוון קרנות החוב הפרטיות

יגאל צמח, מנכ״ל קרן גשרים מסביר על הפוטנציאל העכשווי של קרנות החוב הפרטיות כתוצאה מהמצב בשוק

 

 
יגאל צמח, מנכ״ל קרן גשרים, צילום: יח״ציגאל צמח, מנכ״ל קרן גשרים, צילום: יח״צ
 

יגאל צמח
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
19/05/2024

רצף השינויים וסמיכות האירועים בשנים האחרונות אמנם קשים לעיכול, אבל עשויים להיות קשים עוד הרבה יותר. שורה של גזרות כלכליות שממתינות בקנה, בין אם העלאת המע"מ המסתמנת, המשך הסחף של עליות מחירים מצד חברות נוספות, קיצוצי תקציבים, תנאי האשראי הדוקים ועלויות חוב חונקות, צפויות להמשיך לשחוק את ערך הכסף ולפגוע בכוח הקנייה, שנמצא ממילא בנסיגה. כל אלו, וההפתעות האחרות שעדיין אינן ידועות, יציבו את העסקים, הצרכנים ומשקי הבית בפני אתגר כלכלי לא פשוט, בלשון המעטה.

למעשה, בשלב זה, כאשר המערכת הבנקאית עדיין מגלה גמישות מסוימת מול הלווים ומאפשרת הקפאת תשלומים, היא מספקת גם חמצן פיננסי חשוב מאין כמוהו. ואולם תקופת החסד הזו, והאיזון הכלכלי לכאורה, צפויה גם להגיע בקרוב לקיצה – ולעצב מחדש את התמונה. 

אחד מפלחי האוכלוסייה הרגישים ביתר שאת לאותן השלכות כלכליות כואבות הם עסקים שעושים את צעדיהם הראשונים לצד משקי בית צעירים, שאינפלציה וריבית הן צמד מונחים שנחסכו מהם במהלך למעלה מעשור – אלא שבשנתיים האחרונות הם פוגשים בהן במלוא עוצמתן. 

בהינתן המציאות הכלכלית וכדי לצלוח על אתגרי התקופה - ולהתמודד עם אי-ודאות מתמשכת, יידרשו הצרכנים להגיב לשינויים ולאתר נתיבי מימון ואשראי חלופיים לאלו הבנקאיים, שכן ההבנה כעת היא כי היכולת לצלוח את המשוכות בתקופה מעורפלת ולעמוד בהתחייבויות ובהוצאות תלויה גם, אולי בעיקר, בנגישות למקורות הון זמינים.

הביקוש להלוואות פרטיות עשוי להתעצם נוכח המצב וכחלק מכך להתפשט גם לכיוון קרנות החוב הפרטיות, שאמנם ביססו את מעמדן בשוק האשראי, אך עדיין נאלצות להסתפק בפרוסה צנועה מעוגת האשראי התופחת. אלא שכעת, היתרון העסקי שהן מפגינות בגמישות ובזריזות בהעמדת אשראי ללווים עשוי לשחק תפקיד מפתח ואף לייצר תזוזות במאזן הכוחות בשוק.

למעשה, מהירות התגובה שמאפיינת את הגופים החוץ-בנקאיים מתבררת, בייחוד בתקופה של התערערות האיזון הכלכלי,  כיתרון אבולוציוני מובהק אל מול הגופים המסורתיים, הבנקים, שנעים בכבדות ונדרשים לביצוע סדרת הליכים מסורבלים ומתמשכים במסגרת בחינת והעמדת אשראי. אלו גם יחד פותחים חלון הזדמנויות לשינוי בשוק האשראי, המסוגל לחולל תחרות אמיתית שתנגיש לציבור מקורות אשראי זמינים ומיידיים, כחבל הצלה בתקופה כלכלית סוערת. 

צעד בכיוון הזה יאפשר לאותן קרנות חוב פרטיות לנגוס בפרוסות גדולות יותר בעוגת האשראי, בדומה למצב בשוקי מפתח מעבר לים, כדוגמת ארה"ב ואירופה, שם מיצבו קרנות החוב הפרטיות את מעמדן כמקור אשראי חלופי או משלים לחוב הבנקאי המסורתי. 

שוק של מלווים

גם בבחינת היבטי ההשקעה עשויות לצוץ הזדמנות בתחום. עבור ציבור המשקיעים, חוב פרטי, שאינו מונפק או נסחר בשוק הציבורי, מגלם חלופה מקבילה לאגרות חוב סחירות בדירוג השקעה, שכן מבחינת יציבות התשואה ומידת החסינות מול כשלי אשראי, לרוב ישנה נטייה לכיוון קרנות החוב הפרטי. כמו-כן, אשראי חוץ-בנקאי מאופיין בקורלציה נמוכה לתנודתיות השווקים ומאפשר יצירת אומדנים ותחזיות יציבות יחסית להחזר החוב. 

אלא שיש לומר ביושר שתחום החוב הפרטי כמובן לא חף מסיכונים. אותו זרם בקשות להלוואה שצפוי לשטוף חלק מהקרנות יחייב נקיטת משנה זהירות על-מנת לשמור על יציבות המערכת ולהבטיח שוק מימון משגשג, שמסוגל ליצור חלופה ראויה לבנקים. בשל כך, יידרשו בדיקות קפדניות לפרופיל הלווים תוך הבטחה ליצירת רצועת הגנה וכריות ביטחון בתרחישי סיכון, זאת באמצעות הבטחת ביטחונות ושעבודים איכותיים.

בשורה התחתונה, הסביבה הכלכלית מערימה קשיים ואתגרים על המשק אבל במקביל עשויה לחולל תחרות בריאה ומתבקשת בשוק האשראי המקומי. גופי חוב פרטיים שינצלו את המשבר לטובת ביסוס מעמדם עשויים להדגיש את חשיבותם ויכולתם לפלס את הדרך להתאוששות הפעילות העסקית-כלכלית במשק ביום שאחרי המשבר. 

הכותב הוא מנכ"ל ובעלים משותף בקרן גשרים. אין לראות בנאמר ייעוץ השקעות.

x