ניתוח טכני S&P 500 ות"א 35 - מהו היעד הסביר ל S&P 500

S&P 500 ומדד ת"א 35 האופוריה חזרה לראשון והעצבות לשני. בשוק המקומי העניין פשוט: מהו האופק למימוש רווח עבור משקיעים בשוק הישראלי? הדולר-שקל אומר לנו שדי הרבה זמן...

 

 
S&P 500, צילום: Photo-Andrew-Angelov-DreamstimeS&P 500, צילום: Photo-Andrew-Angelov-Dreamstime
 

משה שלום
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
09/06/2024

ביום שישי שעבר (07-06-2024), התבשרנו על מספרי תעסוקה טובים מהצפוי. אגב, כמו שנכתב בסקירה הבורסה היומית של יום חמישי, הלא צפוי הזה היה קצת צפוי כי כל הנתונים הממשלתיים נראים קצת מוטים לטובה לקראת בחירות 2024. ומה שקרה בשוק היה ממש מעניין: מה אומר ההיגיון? אם שוק העבודה בריא ובועט, זה מקטין שוב את הצורך בהורדת הריבית מצד הפד. או, לפחות מרחיק כזו לתקופה.

ומה זה עקרונית אומר לנכסים: ירידות במניות, עלייה בדולר, וירידה באג"ח (עלייה בתשואות). שניים מאלו התגשמו. הדולר עלה, והאג"ח נחת בצורה ברוטאלית ממש של כמעט 2% בנקודת השיא השלילי שלהם. התשואה של האג"ח ל-10 שנים עלתה בכ-3% (!). על מה? על הפרש של כ-90 אלף משרות שרובן משרות שהתווספו עקב גידול במגזר הציבורי ועל פי המודל העונתי. אגב, כמעט בטוח שנראה בעוד כמה חודשים עדכון אחורה שבו נתבשר על הוספה קטנה בהרבה אם בכלל....

ומה עם המניות? אחרי תגובה חריפה כל כך באג"ח הייתם מצפים לירידה די חמורה בהן? אז לא. אמנם, הפתיחה הייתה שלילת קטנה (0.5%-) אבל המדד הצליח לייצר שיא כל הזמנים (!!) ברמה התוך יומית. אני מפרט את כל זה כדי לומר: העולם המנייתי האמריקאי חי בעולם משלו, המונחה על ידי גורמי נזילות, נגזרים, עמדות שורט של קרנות גידור המונעות ירידות, וכמובן, דחיפה של גופים המעוניינים בשוק גבוה כדי לייצר את אפקט העושר הפסיכולוגי.

כל המהומה הגיאו-פוליטית, כל המיתון הנמצא במספרי הייצור והשירותים הפרטיים, כולל הירידה בתוצר, וכל המספרים המצביעים על שוק עבודה מאוד בעייתי בעיני חברות ומודדים פרטיים, כל אלו אינם משפיעים. השוק כבר הכיל את עניין הריבית הגבוהה לאורך זמן. ואם תהיה הורדה, זו תהיה כנראה אחת, מתונה.

לכן, ההשפעה הרגעית של החדשות, הקשורות לכך, פחותה. מאיפה הנזילות החדשה? על פי שמועה, בונים על 6 טריליון (!) דולר הנמצאים בפיקדונות או חשבונות עו"ש, אשר יהוו את השלב המסיים של השוק השורי הענק שחווינו. שלב שיכול להיות מרשים במומנטום המאסיבי שלו. על פי הגרף, אין בעיה לחזק את ההשערה הזו. והנה חיזוק טכני לאופטימיות הזו:


(הגרף בוצע בעזרת פלטפורמת TradingView)

הגרף היומי הזה, של מדד S&P500 מציג שני אלמנטים טכניים שמצביעים על סביבת 5500 כיעד של העלייה הנוכחית. ראשית, העלייה מ-1 (תחילת מאי) ועד 2 (סוף מאי) הייתה של 6.48%. עכשיו, נשים השלכת פיבונצ"י על פי העלייה מתחילת השנה והירידה של אפריל, ונקבל שהיעד ל-1 (100%) הינו 5525 (3). וכך, עלייה מהתחתית של תחילת יוני, ועד 5525, הינה של 6.35%, דהיינו משהו מאוד קרוב לעלייה שמדדנו קודם. אגב, המדד נמצא כבר כמעט בחצי הדרך....

בקיצור נאמר: טכנית ובמיוחד פונדמנטלית הונית, אין סיבה להניח שהשוק השורי הזה נגמר עדיין. ייתכנו ברבורים שחורים תמיד, אבל, חדשות כלכליות, נאומי פד, או כל עניין שאינו משנה את הסביבה ברמה הבסיסית ומונעת מהנזילות להמשיך לזרום לתוך השוק לא ישפיע לאורך זמן. כרגע, 5500-5600 הוא יעד סביר, שכולם חושבים שהגיוני שיהיה לפני שנגיע לסתיו שלפני הבחירות.
לגבי השוק שלנו אומר כך: לא היו תקופות רבות בהיסטוריה שבהן הגורמים המקומיים היו המשפיעים יותר אצלנו. יותר מאשר השפעת השווקים בחו"ל. ראינו מקרים נקודתיים כאלו, אבל הם לא החזיקו הרבה זמן. אפילו מלחמות העבר היו להשפעות זמניות בלבד. והנה, במלחמה הזו התחלנו עם אותו מנגנון: ירידה דרמטית, ודי מהר שיקום מהיר מאוד, עם אופטימיות גדולה לגבי העתיד של ה"יום שאחרי".

הבעיה היא שהמלחמה הזו מתארכת, ומתארכת... היא גבתה המון קרבנות ב-07-10 ומאז, היא ממשיכה לגבות מחיר כבד של לוחמים, משפיעה עלינו קשה בגלל החטופים שנשארו שם (כל הכבוד לכל המחליטים, והמבצעים, על חילוץ הארבעה משיני החמאס האכזר!), והיא מייצרת דינאמיקה שלא ראינו המון זמן: השחרה מהירה של מדינת ישראל, ואזרחיה, בחו"ל. כולל אנטישמיות לא קטנה. שוק ההון הישראלי התחיל להפנים את העניין הזה. לכן, השוק לא מצליח לייצר דינאמיקה של מגמה עולה איטית אך ברורה.

מה שנוצר במקום היא תבנית מאיימת של פסגה משולשת, שממנה אנו יורדים עכשיו. אין עדיין השפעה מיידית מהכלכלה האמיתית, ובמיוחד אין עדיין החמרה במקרו הישראלי. יש לנו מזל שהמלחמה החלה כאשר המצב היה מצוין. אבל, ככל שעובר הזמן מתבהרים שני דברים: למרות העימות מול האויבים, אין יציבות ממשלתית מאוחדת, התמרון הדרומי מצליח צבאית אבל מושמץ בחו"ל על כל שלביו, ואין כמעט מנוס מלהניח שלפנינו עימות חמור הרבה יותר עם חיזבאללה בצפון. כזה שיביא להמון נזק בעורף, ויתנהל גם הוא תחת אווירה של עוינות בינלאומית. במיוחד מצד הממשל האמריקאי שממש לא רוצה חזית חמה חדשה מול איראן.

לסיכום: כל עוד 2030 לא תיפרץ מעלה, הנחת היסוד היא שהשוק שלנו נכנס לשלילה-המתנה עד יעבור זעם.

ועכשיו, הבה נראה איך כל זה נראה בגרפים של המדדים...


(הגרף בוצע בעזרת פלטפורמת TradingView)

S&P500

שיא כל הזמנים, ברמה התוך יומית, כאשר האג"ח הממשלתי יורד ב-2% הייתה תצוגה מרשימה מאוד ביום שישי שעבר. נכון שחזרנו למצב שאוסף קטן של מניות סוחבות את כל הבורסה, נכון שיש המון ביקרות על השתלטות האופציות ליום אחד, על תופעות של העצמת שווי מניות בגלל עניין תעודות הסל, ושיש אין סוף דעתנים הטוענים לסוף העולם בקרוב... אבל, העובדה פשוטה: השוק אומר את שלו, ומה שהוא אומר חיובי.

ירידה מתחת ל-5200 יכולה להיות סימן ראשון של חולשה, ירידה מתחת ל-5000-4950 תהיה סימן גדול של חולשה שלא ראינו הרבה זמן. האם יש סימנים לאירועים האלו? עדיין לא וכל עוד המדד מעל הממוצע הנע 20 (בצהוב) הכול פשוט נהדר...

מי שקורא את מה שאני כותב בנושא הזה יודע את דעתי: הכסף הזמין להשקעות (הנזילות) לא מפסיק לגדול על בסיס מעשי פד ומעשי ממשל. למשל: הפד הקטין ביוני את ה-QT בשני שליש... ויש הצעה של הממשל לאפשר לקחת משכנתא שנייה בתנאים של המשכנתא הראשונה (דהיינו סביב ה-2%!). בחירות אמרנו? ובכל זאת, לא נבטל אפשרות שיקרה הבלתי צפוי שיכול להביא לתיקון יורד מסודר ועמוק מהרגיל...


(הגרף בוצע בעזרת פלטפורמת TradingView)

TA35

כאמור, גבולות הגזרה רחבים אבל ברורים מאוד: 1880-2030. הבעיה היא שכמו שציינתי לעיל יש עכשיו תבנית של פסגה משולשת, בחלק העליון של תחום הדשדוש. וזה שלילי למדי, על פי התורה הטכנית הקלאסית. אני מניח שהצלחת מבצע חילוץ החטופים יכניס קצת חיות לאופטימיות אצלנו אבל זה אינו תחליף למצב עקרוני ואסטרטגי. אחרי הכול העניינים נורא פשוטים: בהעדר הפסקת לחימה שקשורה לעסקת חטופים בדרום, ובהיעדר אופציה של ביטול מלחמה כללית בצפון, פרמיית הסיכון של ישראל תישאר גבוהה מהמצב הרגיל והשגרתי שהיה לפני ה-7-10.

קשה לומר שפרישת המחנה הלאומי מהממשלה (שנדחתה בגלל המבצע המוצלח) תתרום ליציבות הדרושה מול אויבנו ולהשגת שתי המטרות שציינתי כדי ששוק ההון שלנו יבריא. בכל אופן, עבור הסוחרים, הגבולות ברורים, ועבור המשקיעים העניין גם הוא פשוט: אמנם, המחירים זולים אצלנו, אבל, כמה זמן יידרש לפוטנציאל החיובי הטמון במחירים הזולים האלו להתממש לרווח משמעותי? הדולר-שקל אומר לנו שיש עדיין הרבה חוסר וודאות. באמת, יחד ננצח! וזה כבר הוכח.
x