ג'ו אמאטו, נשיא ומנהל ההשקעות הראשי במניות של פירמת ניהול הנכסים האמרקיאית נויברגר ברמן אמר בסקירה שפרסם כי אנחנו שבוע לבחירות לנשיאות בארה"ב והסקרים מראים על מרוץ צמוד. הבחירות חשובות לשווקים, מכיוון שקיימת שונות גדולה במדיניות הכלכלית המתוכננת של שני המועמדים בהיבטי מיסוי, רגולציה וחוב.
בהיבטים של מיסוי על תאגידים, האריס מבקשת להעלות את שיעור המס התאגידי מ-21% ל-28% - הצעה שהועלתה כבר על ידי הנשיא ביידן. טראמפ הציע להוריד אותו ל-15%, לפחות לחברות שמייצרות את מוצריהן בארצות הברית. הפחתה או העלאה במס בשיעורים כאלו תהיה משמעותית. שינוי של נקודת אחוז אחת בשיעור המס התאגידי יכול להוסיף או להפחית כ-1% מרווחי מדד S&P 500. לכן, בנויברגר ברמן סבורים כי שינוי של חמש נקודות אחוז כלפי מעלה או מטה יכול לשנות את תחזיות הרווחים של S&P 500 לשנת 2025 מהקונצנזוס הנוכחי של 15% ל-10% או 20%, בהנחה שכל יתר הגורמים נשארים קבועים.
בהיבטי סחר חוץ, האריס צפויה להמשיך במדיניות ביידן נגד הדומיננטיות של סין בשרשראות האספקה, תוך גישה מתונה יותר כלפי בעלי ברית. טראמפ מציע מדיניות סחר מגוננת עם מכסים של 60% על סחורות מסין ו-10% על יתר היבוא, כאשר ייתכן שהכוונה היא להתחיל במשא ומתן. כלכלני גולדמן זאקס מעריכים שמכס של 20% על סחורות מסין עלול לעכב את יעד האינפלציה של 2% בכ-18 חודשים, בעוד שמכס כולל של 10% יאיץ את האינפלציה לכיוון 3% בקיץ 2026.
בנושא הרגולציה, ממשל האריס צפוי להמשיך בקו של ביידן, עם התמקדות בהגבלת מיזוגים והתמודדות עם "גדלות יתר" של חברות. לעומת זאת, טראמפ נחשב לידידותי יותר לעסקים, תומך במיזוגים ובעל גישה מקלה לרגולציה, במיוחד בתהליכי ההיתרים לפרויקטי אנרגיה ותשתיות.
בהיבט החוב, אף אחד מהמועמדים לא נראה מוכן להתמודד עם בעיית החוב של ארה"ב. אין רצון רב לקצץ בהוצאות על ביטחון או על תשלומי זכאות, שהן שתיים מתוך שלוש ההוצאות הגדולות בתקציב הפדרלי. מודל התקציב של UPenn Wharton זכה לתשומת לב רבה עם ההערכה שתוכניות המס וההוצאות של האריס יוסיפו לגירעונות כ-2 טריליון דולר, במצטבר, בעשור הקרוב, בעוד שתוכניותיו של טראמפ יוסיפו מעט יותר מ-4 טריליון דולר.
חוסר ודאות ותנודתיות
אמאטו מסכים כי הפרשנות הכללית לעמדות המדיניות הללו היא שממשל טראמפ עשוי להוביל לצמיחה מהירה יותר אך גם לאינפלציה גבוהה יותר, בעוד שממשל האריס יוביל לצמיחה ואינפלציה נמוכות יותר, וממשל מפולג ימצא את האיזון בין השניים. עבור המשקיעים, ניצחון של טראמפ עשוי להיטיב עם חברות קטנות ובינוניות ועם מגזרים הרגישים יותר לרגולציה, כמו אנרגיה, חשמל, תעשייה ופיננסים. זה עשוי להיות מאתגר יותר עבור השקעות באג"ח, מאחר שחששות אינפלציוניים עלולים להגביר את התנודתיות. ניצחון של האריס יהווה המשך של המדיניות הנוכחית, וייתכן שמשקיעים יפנו יותר תשומת לב לסביבה הכלכלית הרחבה ולהרחבת ביצועי שוק המניות.
עיכוב בתוצאה הסופית או תוצאה שנויה במחלוקת עשויים להעלות את התנודתיות. (מדד S&P500 ירד כמעט ב-12% מיום הבחירות ועד אמצע דצמבר לאחר הבחירות של בוש/גור ב-2000, אף שהיו גם גורמים אחרים). עם זאת, ההיסטוריה מצביעה על כך שלאחר שהתוצאה מתבהרת, צפויה תגובה חיובית מצד השוק, ללא תלות בזהות הנשיא החדש.