הטלטלה שפקדה את שוק איגרות החוב של ממשלת ארצות הברית ביום שישי ממחישה היטב את הרגישות שלו לנתוני מפתח כלכליים ובראשם דוחות התעסוקה והמחירים לצרכן.
היא גם מראה עד כמה צריך להיות זהיר בקריאת הנתונים וירידה לפרטים. השורה התחתונה יכולה להיות צעקנית ומפתיעה מאוד, אך הסיבות לה יכולות לשנות לחלוטין את התמונה והמסקנה.
דוח התעסוקה לחודש אוקטובר פורסם בשעה 14:30 שעון ישראל והשורה התחתונה שלו הייתה תוספת מזערית של 12,000 משרות; לכל דבר ועניין – דריכה במקום.
הציפיות היו לתוספת של 100,000 משרות ויותר וגם הן חתכו בחצי את התוספת של חודש ספטמבר. כלומר, השוק צפה האטה, אך לא עד כדי כך. לא זו בלבד, מספר המועסקים בסקטור הפרטי בכלל ירד – לראשונה לאחר חודשים ארוכים. הנתון הפתיע מאוד משום שיומיים קודם לכן פורסם הנתון הפרטי (של ADP) והצביע דווקא על תוספת גבוהה של 233,000 מקומות עבודה חדשים. עורכי הנתון אף כתבו כי שוק העבודה מראה איתנות ועמידות גבוהה. ואכן, התגובה המתבקשת קרתה. תשואת הפדיון על איגרת החוב הממשלתית ל-10 שנים ירדה מיד מ-4.32% ל-4.23% והאיגרת לשנתיים ירדה אף יותר: מ-4.24% ל-4.07%.
הרציונל ברור – נתון כה חלש ודאי ישכנע את ה-Fed כי נחוצה הורדת ריבית חדה יותר מכפי שסבר טרם פרסומו. לכן, האפשרות שהריבית תרד שוב במחצית האחוז החודש ותרד מהר גם אחר כך, עלתה מחדש על השולחן. שהרי, ה-Fed ישאף להימנע ככל הניתן מהתבדות של תרחיש הנחיתה הרכה ומעבר למציאות של האטה כלכלית ותעסוקתית חריפה יותר. וכמו כן, ה-Fed הלא הסביר כי הוא נוקט מדיניות תלוית נתונים והרי לכם נתון מארץ הנתונים. אלא שאז התפנה השוק לבחון את תוכן הדוח וכאן חיכו לו שתי הפתעות.
ראשית, הלשכה לסטטיסטיקה של עבודה, שפרסמה את הדוח, קבעה כי כלל לא ניתן לכמת את השלכות שני ההוריקנים הגדולים שפקדו את ארצות הברית טרם תקופת הדוח, הסבו נזקים ניכרים, הותירו עובדים רבים בבתיהם וצמצמו משרות רבות ממלאות לחלקיות.
שנית, חלקיו האחרים של הדוח דווקא התיישבו עם ההערכות המוקדמות (כגון שיעור הבלתי מועסקים, שנותר על 4.1% מכוח העבודה האזרחי), או אף היו מעט גבוהים מהן (כגון שיעור עליית השכר לשעת עבודה החודש וב-12 החודשים האחרונים).
מכאן, שהשורה התחתונה של הדוח אינה כה אינדוקטיבית . בהחלט ייתכן כי דוח התעסוקה הבא – שגם בעתות שגרה נוטה להיות תנודתי מאוד, קשה לניבוי ומתוקן לאחור, לעיתים בשיעורים חדים – יהיה דווקא חזק מהמשוער. השוק ער גם לכך.
שלישית, חלשה ככל שתהייה השורה התחתונה, עד מהר שב השוק לעסוק בבחירות לנשיאות ארצות הברית, שתוצאותיהן עשויות להשליך מהותית על כל תחום כלכלי, לרבות שוק העבודה.
התגובה לא אחרה לבוא והיא הייתה מרשימה. תשואות הפדיון על איגרות החוב לשנתיים ולעשר שנים שינו כיוון וזינקו ל-4.4% ו-4.21%, בהתאמה. בדרך, הן אף חלפו על פניהן של תשואות הפדיון בתחילת היום!
וכך, לאחר זמן קצר, חזרו תשואות הפדיון למגמת העליות שמאפיינת אותן בשבועות האחרונים. הן הרי מושפעות גם מהחוב של ממשלת ארה"ב ומהגירעון התקציבי – שגדלים במהירות על פני זמן.
חשוב לציין כי אג"ח ממשלת ארה"ב נחשבות הנכס הבטוח והסחיר ביותר, אך גם הן יכולות להיות נתונות לתנודות חדות., כפי שקרה בסוף השבוע.
כשנזכרים במח"מ הארוך של חלקן, עשויות להיות לתנודות הללו השלכות כספיות גדולות מאוד על מחזיקיהן.