המניות בארה"ב עולות לשיאים חדשים

המניות בארה"ב עולות לשיאים חדשים בעקבות בחירתו של טראמפ לנשיא הבא, וכתוצאה מהורדת הריבית השנייה על ידי הפד •• תשואות האג"ח האמריקאי עולות לכל אורך העקומה •• סקירת כלכלני דויטשה בנק לשבוע של ה-11.11

 

 
סקירת כלכלני דויטשה בנק / צילום: Dreamstimeסקירת כלכלני דויטשה בנק / צילום: Dreamstime
 

כלכלני דויטשה בנק
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
11/11/2024

המניות בארה"ב עולות לשיאים חדשים בעקבות בחירתו של טראמפ לנשיא הבא וכתוצאה מהורדת הריבית השנייה על ידי הפד. נראה כי השווקים מצפים שטראמפ, כנשיא הנבחר, ינקוט גישה ניצית כלפי סחר ומכסים, מה שעשוי להעלות את האינפלציה הצפויה ולהוביל לכך שהפד ייאלץ לכוונן מחדש את המדיניות המוניטרית ולנקוט בזהירות על ידי האטת קצב הפחתת הריבית.

תשואות האג"ח האמריקאי עולות לכל אורך העקומה, כשתשואה על אג"ח לשנתיים, הרגישה יותר לשינויים בריבית, עולה ב-8 נקודות בסיס, והתשואות לטווח ארוך על אג"ח ל-10 שנים ול-30 שנים עולות ב-16 נקודות בסיס בעקבות תוצאות הבחירות.

מדד MOVE, מדד התנודתיות בשוק האג"ח, עלה במהלך החודש האחרון לקראת הבחירות. בסך הכל, צפויה הקלה במהלך הימים והשבועות הקרובים, אך שווקי המניות נוטים להתייצב בטווח הבינוני, ללא קשר לזהות הנשיא. חשוב להבדיל בין רעשי רקע לבין המניעים ארוכי הטווח לביצועי שוק המניות, התלויים במאקרו כלכלה וביסודות פיננסיים חזקים של חברות.

בינתיים, ממשלת הקואליציה בגרמניה התפרקה בשבוע שעבר בעקבות מחלוקת על גירעון התקציב, כאשר הקנצלר, אולף שולץ, מתכנן לקרוא להצבעת אמון בינואר 2025, ואם לא תזכה באמון, ייתכן שייערכו בחירות בזק במרץ 2025. עם זאת, הוא מאותת כי הוא מוכן לקרוא להצבעת אמון מוקדם יותר נוכח הלחץ הגובר. יחד עם זאת, בהתחשב בכך שהכלכלה הגרמנית מתמקדת ביצוא (80% מהמכירות מגיעות מחו"ל), פירוק הקואליציה משפיע יותר מהבחינה הפוליטית מאשר זווית שוק ההון.

המניות באסיה יורדות היום בעקבות אכזבה מהתמריצים הפיסקליים בסין. אירועים נוספים שמושכים תשומת לב בשווקים כוללים את פסגת האקלים COP 29 שמתחילה היום באזרבייג'ן ואת פסגת APEC (שיתוף הפעולה הכלכלי אסיה-פסיפיק) שתתקיים בפרו השבוע.

1. ארה"ב: התמקדות בנתוני מדד המחירים לצרכן (
CPI) ולמפיק (PPI) 

כעת, לאחר בחירות הנשיאות בארה"ב ופגישת הוועדה המוניטרית, אנו חוזרים השבוע למיקוד בנתונים כלכליים – CPI (ביום רביעי) ו-PPI (ביום חמישי) עבור חודש אוקטובר. בחירתו מחדש של דונלד טראמפ העלתה חששות לעלייה בציפיות האינפלציה הנוכחיות והעתידיות. בדומה לגישה למלחמת הסחר הראשונה, ייתכן שנראה מכסים שונים נכנסים לתוקף בהדרגה, בהתאם למו"מ פוליטי. עם זאת, קשה למדוד את השפעתם של מכסים אלה על האינפלציה. גם נתוני פעילות כלכלית חשובים צפויים להתפרסם. ביום שישי, הצפי הוא לעלייה מתונה במכירות הקמעונאיות (+0.3% חודשי למעט רכבים), בעוד שתפוקת התעשייה צפויה לרדת פעם נוספת בחודש (-0.4%). ביום חמישי יפרסם משרד האוצר האמריקאי את נתוני הגירעון החודשי. מדיניות מס חדשה צפויה להיות בעדיפות עבור הנשיא החדש, עם הארכת חוק קיצוצי המס והעבודות (TCJA) וקיצוצי מס נוספים, מה שעלול להפעיל לחץ על תחזית הגירעון הממוצע של 6.5% לשנים הקרובות. 

סיכום: נתוני מדד המחירים לצרכן צפויים להתפרסם. אי ודאות רבה סביב השפעת הצעות המכסים של טראמפ על האינפלציה.


2. כלכלת גוש האירו: נוגדת את התחזיות? 

אחד מנתוני השיא בגוש האירו השבוע יהיה פרסום נתוני הצמיחה ברבעון השלישי (Q3) ביום חמישי, לאחר שהנתונים המוקדמים הראשונים הצביעו על צמיחה מהירה מהצפוי בשיעור של +0.4% (רבעוני), כשגרמניה (+0.2% רבעוני) חזרה לנתיב הצמיחה. התאוששותה של כלכלת גרמניה, הגדולה ביותר בגוש האירו, מירידה של -0.3% ברבעון השני (Q2) עלתה על התחזיות, שצפו ירידה נוספת של -0.1%.
מחר יתפרסם מדד אמון הכלכלי של מכון
ZEW, אשר עלה באוקטובר ב-10.8 נקודות לרמה של 20.1 – הרמה הגבוהה ביותר מאז יולי וגבוה מהתחזית בשוק של 16.9. ביום רביעי יתפרסמו נתוני התפוקה התעשייתית של ספטמבר, לאחר שעלו באוגוסט ב-1.8% (חודשי) – העלייה הגבוהה ביותר מאז פברואר 2023 – והתאוששו מירידה של 0.5% ביולי. גם נתוני התעסוקה ברבעון השלישי (Q3) בגוש האירו צפויים ביום חמישי. 

סיכום: עם צמיחה ברבעון השלישי בגוש האירו בקצב המהיר ביותר מזה שנתיים, ייתכן שמשקיעים יחזרו להתמקד באינפלציה, שעשויה להשפיע על ציפיות להחלטות הריבית הבאות של הבנק המרכזי האירופי (ECB).

בריטניה: עננות מעל המדיניות

לאור צמיחה כלכלית איטית והפתעה שלילית משמעותית באינפלציה המקומית, הבנק המרכזי של אנגליה ניצל את ההזדמנות להוריד את הריבית המרכזית ב-25 נקודות בסיס ל-4.75% בשבוע שעבר. השבוע יפורסמו מגוון רחב של נתונים כלכליים לרבעון השלישי: נתוני שוק העבודה לספטמבר, תפוקה תעשייתית לספטמבר, תפוקת הבנייה, מאזן הסחר ונתוני הצמיחה לרבעון השלישי. למרות שנתונים אלו עשויים לאשר את ההיגיון מאחורי ההתאמות האחרונות במדיניות המוניטרית, התחזית להמשך הדרך של המדיניות נתונה לאי-ודאויות רבות יותר. תקציב מרחיב יותר מהמצופה וסיכונים מוגברים למכסים בעקבות הבחירות בארה"ב מעיבים על התחזית הכלכלית. משקיעי אג"ח נוטים כעת לעמדה זהירה, והתשואה על אג"ח ממשלתי ל-10 שנים עלתה מעל 4.5%.

סיכום: האי-ודאות המוגברת לגבי התחזית הכלכלית מצביעה על כך שהחלטות הבנק המרכזי של אנגליה יהיו תלויות בנתונים בעתיד.


סין: האם ההתאוששות ברת-קיימא?

בשבוע שעבר, עם סיום ישיבת ועד הקונגרס העממי הלאומי, אושרה חבילת תמריצים פיסקליים בהיקף של 10 טריליון יואן (1.4 טריליון דולר) במטרה לתמוך בכלכלה. השבוע סין תפרסם נתוני מאקרו לאוקטובר, שעשויים להצביע אם השיפור הנוכחי בתנאי המאקרו יימשך בעקבות התמריצים החזקים מאז סוף ספטמבר. מכירות הקמעונאות באוקטובר עשויות להישאר נתמכות, במיוחד בענפי מכשירי החשמל הביתיים והרכב, עם תוכניות ההמרצה של הממשלה. ייתכן שתפוקת התעשייה תואץ לאור שיפור במדדי מנהלי הרכש באוקטובר. השקעה בנכסים קבועים בתשתיות עשויה אף היא להשתפר, בעוד שההשקעה בענף הנדל"ן עלולה להישאר חלשה, לדעתנו.

סיכום: הכרזות על אמצעי תמרוץ היו מנועי מפתח בשוק המניות הסיני בשבועות האחרונים. עם זאת, יש לעקוב אחר השיפור בנתוני המאקרו על מנת להעריך אם העלייה באופטימיות ברת-קיימא.

תחזית: השלכות ניצחון טראמפ 

לאחר הבחירות לנשיאות בארה"ב צפויה להמשיך התנודתיות בשווקים. ייתכנו גם שינויים בולטים במגזרי "סחר-טראמפ" שעשויים להוביל לתנועות משמעותיות יותר בתעשיות המוסדרות, כגון מגזרי הפיננסים, האנרגיה והטכנולוגיה, בשל ציפיות לביטול חלק מאמצעי הרגולציה הנרחבים תחת נשיאות טראמפ. עליית יוקר המחיה ואינפלציה גבוהה מאפיינים את הכלכלה בשנים האחרונות, והמפלגה הרפובליקנית צפויה להתמקד במדיניות ובנושאים שמטרתם להפחית את העומסים הללו. הארכת קיצוצי המס מ-2017 המיטיבים עם תאגידים והפחתת מגבלות על חיפושי נפט וגז, אשר יתמכו בצמיחת ענף הנפט והגז, הם דוגמאות לאמצעים שטראמפ עשוי לנקוט כדי להמריץ את הכלכלה.

מצד שני, על הנשיא טראמפ יהיה לנקוט בזהירות בנוגע לגירעון הפדרלי הגדל של ארה"ב תוך כדי הרחבת קיצוצי המס, על מנת להוציא את המדינה ממצב החוב הלאומי הגובר. תשואות האג"ח הממשלתיות לטווח ארוך צפויות לעלות יותר במקרה של "ניצחון סוחף" לרפובליקנים, שנראה סביר יותר עם זכייתם ב-214 מושבים בעת כתיבת הדברים, קרוב ל-218 המושבים הדרושים לרוב.

קיים פוטנציאל לכך שממשל טראמפ יטיל מכסים מחמירים על יבוא, דבר אשר יהווה רוח גבית להמשך עליונותו של הדולר בטווח הקצר.

x