כמו בכל אתר מדיה כלכלית ופיננסית אחר, סקרנו הרבה יותר את מה שנראה כמרכז תשומת לב הרבה ביותר: המדדים הגדולים בארץ ובחו"ל. אצלנו, הסתכלנו בעיקר על ת"א 35 וגם ת"א 90, או, יחד, על מדד ת"א 125. בחו"ל, היה זה ה-S&P500 והנסדק אשר היו לנושאים העיקריים של כתבות השוק. בשני המקרים, sme60 כמדד של שוק המניות הקטנות בארץ וה-Russell2000בארה"ב, הרבה פחות היוו נושאים לניתוח ומבחן.
והנה, כאשר מסתכלים דרך חור המנעול של התשואות נטו, המצב די מעורר השתאות: בשני הזירות הפיננסיות, המדדים של המניות הקטנות פשוט האפילו על התחרות מצד המדדים על המניות בעלות השווי הגדול יותר. לדוגמה, ניקח את המצב בארץ: עד ה-21-11, מדד ת"א 35 הניב 25.98%, ת"א 90 הניב 29.12% ו-sme60 הניב 49.75% (!!). הבדל של כמעט פי שניים בין המניות הגדולות ואלו הקטנות (!).
הבה נחשוב לרגע על כמה גורמי השפעה על שוקי המניות שלנו:
הרפורמה ואח"כ המלחמה: בשני המקרים, חוסר הוודאות שנובעת מגורמים חיצוניים לשוק ההון הישראלי צריך להשפיע הרבה יותר על החברות הקטנות מאשר על הגדולות שיכולות להתגבר על קשיים זמניים לאורך זמן ארוך יותר.
הריבית הגבוהה: גם כאן, מגוון מקורות המימון, יכולות להניח בטחונות על השולחן של הבנקאי, ובכלל, האמון שחברה גדולה משרה על נותן המימון, כל אלו הרבה יותר גבוהים אצל החברות הגדולות מאשר אצל הקטנות.
שינוי בכלכלה המקומית (צמיחה, צריכה): הצרכן הישראלי מתממשק הרבה יותר עם החברות הקטנות מאשר הגדולות, ולכן, כאשר הוא "סובל" וצריך לחסוך, אלו האחרונות יסבלו יותר. גם חוסר היכולת לייצא הינו גורם מפלה כנגד החברות הקטנות.
מכל אלו, ברור שהגיוני יותר לראות סקטור של מניות קטנות "מפגר" תשואתית אחרי המדדים של החברות הגדולות או הבינוניות. וכאמור, ההיפך קרה. לצורך המחשה של המה שקרה מאז שנת הקורונה ועד עכשיו, הנה גרף שבועי של המדד:
(הגרף בוצע בעזרת פלטפורמת TradingView)
מעניין לציין שמה שאנו חווים עכשיו אינה תופעה חדשה כל כך. שימו לב לאופי של התקומה המהירה של המניות הקטנות אחרי הקורונה כאשר סיום המהלך (סוף 2021) הביא את המדד לכדי סטייה שלילית עצומה בין המחיר והמומנטום עם שיא סביב 935. משם, המדד נתחתך לשניים, ב-2022, עד אזור ה-500 כאשר גם שם ראינו תבנית סיום מרשימה של תחתית כפולה (סוף 2023).
מיד אחרי המלחמה (12-2023), ראינו עלייה מדורגת חוזרת, שהשלב המהיר שלה מתבצע בימים אלו. הייתה תחנת ביניים סביב 650, והתנגדות סביב 730, אבל המדד המשיך לכיוון שיאיו של כל המזנים ועושה זאת במהירות ובמומנטום אדירים. כמו כן, יש לשים לב שעדיין לא ראינו את הסטייה השלילית שסיימה את החלק הדומה ב-2021, בהינתן שההיסטוריה תחזור על עצמה. נכון מאוד שהקיצוניות כאן שולטת, ושתיקון טכני יורד יהיה בריא לשוק הזה, אבל הסיכוי שנראה מחיר גבוה מן השיא של 935 נמצא כרגע עם סבירות גבוהה מאוד.
מדוע? כי גורמי האופטימיות המלהיבים באמת עדיין לא הגיעו לחופינו: ההסדרה בצפון, סיום המלחמה ועסקת חטופים בדרום, ושיתוף פעולה עם ארה"ב לבעיה הגרעינית האיראנית. בכלל, השפעת ממשל טראמפ נראית עכשיו כחיובית באופן מיוחד לארצנו הקטנה. האם סעודיה תצטרף להסכמי אברהם במצב גיאו-פוליטי כזה? האם המשקיעים הזרים לא ישקלו חזרה המונית לישראל במצב של שקט ארוך טווח, כדי ליהנות מן המוח הישראלי המבריק?
בכל אופן, ולפני שנוכל לשבת בשקט תחת התאנה והגפן, אנו יכולים לציין את התקווה הגדולה שמובעת כבר עכשיו בסקטור המניות הקטנות. זה שבו לקרנות הנאמנות המנוהלות יש יתרון עצום מול השקעה ישירה במניות עצמן. ראשית, בגלל המחקר והידע שיש בניהול שלהן, אבל, ובעיקר, בגלל הסחירות והנזילות הקשים במיוחד שיש בזירה הזו. יחד ננצח ובגדול!
לידיעת הקוראים:
הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן.
במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
אנחנו עושים מאמצים גדולים לאתר בעלי זכויות בצילומים, סרטונים, גרפים, או כל חומר מתפרסם אחר. יצירות שבעל זכות היוצרים בהן אינו ידוע, לא אותר, או לא הושג נעשה לפי סעיף 27 (תיקון מס' 5) תשע"ט 2019 ל"חוק זכויות יוצרים". אם זיהיתם צילום, סרטון, גרף, ואתם חושבים שאתם בעלי הזכויות עליהם, יש לפנות ל [email protected] בכל מקרה והתוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך, מצאת שגיאה בכתבה או מאמר, או נתקלת בפרסומת לא ראויה? אנא דווח/י לנו לאימייל [email protected]