ה-S&P 500 רשם עליות של 25% השנה, ושווקי אירופה מתקשים לעמוד בקצב, למה ?

אירופה מול ארה"ב – גוש האירו מתקשה וארה"ב פורחת. השווקים באירופה מתקשים לעמוד בקצב של וול סטריט, כשמדד ה-S&P 500 כבר רשם עליות של 25% השנה

 

 
 גוש האירו מתקשה וארהב פורחת / צילום: Dreamstime גוש האירו מתקשה וארהב פורחת / צילום: Dreamstime
 

עמית י.
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
25/11/2024

השווקים באירופה מתקשים לעמוד בקצב של וול סטריט. בעוד שמדד ה-S&P 500 כבר רשם עליות של 25% השנה, ה Eurostoxx- בקושי מצליח להישאר ירוק. מדובר בפער הביצועים הרחב ביותר שנרשם. למעשה, המניות באירופה נסחרות כיום באחת ההנחות הגדולות ביותר אי-פעם, בהשוואה למניות בארה"ב וזה משקף לנו באופן דיי ברור איפה הראש של המשקיעים נמצא בתקופה זו.

 


Euro Stoxx 50 Index. גרף מאת TradingView


מה הסיבות המרכזיות למצב בגוש האירו?

יש כמה סיבות די גדולות לכך. אירופה עסוקה כרגע בניהול המתחים הגיאופוליטים, מלחמה שעומדת על סף דלתה, ארה"ב מאיימת בהטלת מכסים, והאטה בסין שפוגעת בייצוא שלה. בנוסף, אירופה עדיין לא פתרה את משבר האנרגיה שלה. אבל בואו נהיה אמיתיים - הבעיה הגדולה ביותר עבור המניות שלה כרגע היא שכלכלת האזור פשוט חלשה.

למרבה הצער, כשאנליסטים מסתכלים קדימה, הם לא רואים התאוששות שנמצאת מעבר לפינה. אינדיקטורים שאמורים לתת סימנים לגבי העתיד כמו הזמנות חדשות של חברות באירופה עדיין בירידה וכמו כן, סקרים עסקיים שנמצאים במעקב צמוד של משקיעים, אנליסטים וכלכלנים מראים שהפעילות מצטמצמת גם במגזר הייצור וגם במגזר השירותים. 

ובמילים פשוטות, הפעילות העסקית של אירופה ראתה האטה חדה מהצפוי - מה שמצביע על האפשרות שהכלכלה הכוללת עלולה להתכווץ ברבעון זה. מדד מנהלי הרכש של גוש האירו (PMI), הדו"ח שמראה מה המצב של חברות ברחבי אירופה רחוקים מלקבל ציון חיובי. הפעילות באזור ירדה לשפל של עשרה חודשים של 48.1 – זה מתחת לרמה השטוחה של 50 שמפרידה בין הציונים הטובים (צמיחה) לשליליים (האטה וירידות). למעשה, לא היו הרבה נקודות אור שניתן לראות בשום מקום בעדכון: הייצור ירד ונמצא בטריטוריה של התכווצות עם קריאה של 45.2, ומגזר השירותים ירד ל-49.2. כאמור, הנתונים האלה הם לא הדאגה היחידה של האיזור שסובל גם מתחים גיאופוליטיים שהולכים וגוברים והשפל הכלכלי המתמשך מהכיוון של סין.

אם כן, הציפיות באירופה כרגע דיי נמוכות וכל נתון חיובי חדש ומפתיע שיתקבל יעזור להרים שם את האופטימיות שכרגע לא נראית לעין. נתוני אמון העסקים והצרכנים שאמורים להתפרסם השבוע כנראה לא יעיפו אף אחד, אבל במצב הנוכחי – גם תמונת מצב של פחות רע מהרגיל יכול להיחשב כמשהו חיובי. ואם האינפלציה תשחק ותשאר מתחת ליעד של הבנק המרכזי, זה עשוי לסלול את הדרך להורדות ריבית אגרסיביות יותר, מה שעלול לתת לכלכלה דחיפה נחוצה. זה פשוט עשוי לתת לאיזור קצת זמן כדי שכמה דברים חיוביים לטווח ארוך יותר יתחילו להתעורר שם, העניין הוא שיש בסיפור של אירופה יותר מידי "אם".

חצי הכוס המלאה

ביחד, גוש האירו מדורג בתור הכלכלה השלישית בגודלה בעולם, ממוקם מאחורי ארה"ב וסין והמקור של חלק מהאתגרים שם חורגים מעבר לגבולות שלו (כאמור, מתחים כיאופוליטיים, יצוא נמוך לסין עקב האטה בסין ואיום מכסים מהכיוון של ארה"ב). אך למרבה המזל, יש נקודת אור קטנה בכל הקשור לתמונת המצב הנ"ל כלומר, ההאטה בפעילות העסקית מעלה את הסבירות שהבנק המרכזי האירופי עשוי להוריד את הריבית בשיעור של עד חצי אחוז בפגישה שלו שאמורה להתקיים בחודש הבא. זה יכניס לאזור את סוג הגירוי שהוא צריך, מה שיכול לעזור לו להתאושש כשעלויות האשראי יהיו נמוכות יותר.

אגב, יש לציין שבריטניה לא נכללת בסטטיסטיקות הנ"ל, אבל היא נמצאת במצב דומה מאוד. גם הפעילות העסקית של בריטניה צנחה בנובמבר מתחת לרף 50 בפעם הראשונה מזה שנה. הערכות שווי של המניות ברחבי אירופה ובריטניה נראות זולות כעת, אך יתכן וצפויה להן תקופה קשה יותר בשנה הבאה, עם כניסתו של טראמפ לבית הלבן ותיישם את התוכניות  שלה להטיל מכסים חדשים ונוקשים. 

מה קורה בארה"ב?

בניגוד למצב בגוש האירו, הפעילות העסקית בארה"ב מגיעה לשיאים חדשים עם תחזית אופטימית. הפעילות העסקית בארה"ב מזנקת, ומה שמניע את זה הוא בין השאר האופטימיות סביב ריבית נמוכה יותר ומדיניות פרו-עסקית שצפויה להגיע בעקבות כניסתו של טראמפ לבית הלבן.

מדד ה- PMI של S&P Global בארה"ב הגיע בנובמבר ל-55.3 – על פי הנתונים, זו הרמה הגבוהה ביותר ב-31 חודשים, מה שמאותת על צמיחה כלכלית. העלייה הזו מאותתת על עלייה בתפוקה ובזרימת הזמנות, שמתרחשת כאמור על רקע הצפיות להקלה בריבית ובמדיניות ממשלתית תומכת. מגזר השירותים מתייצב ומוביל את האופטימיות, החברות שם נהנות מהתייצבות המחירים כי העלויות של תשומות כאלה ואחרות יורדות והאינפלציה עדיין נמצאת בשליטה ולמעשה, כל הפחתות הריבית האחרונות של הפדרל ריזרב דיי משקפות שינוי פוטנציאלי לכיוון מדיניות מוניטרית נוחה יותר.

מבחינת השווקים, זה בבחינת משב רוח רענן לעסקים. הנוף העסקי של ארה"ב עשוי לראות צמיחה משמעותית עם עלייה כזו באופטימיות ולהניע את השווקים עם תקווה להתרחבות כלכלית מתמשכת. ההתמקדות היא בשירותים המניעים את המומנטום הזה, וזה יכול להוביל להזדמנויות השקעה רבות יותר ושוק מניות חזק יותר.

אין בכתוב כל המלצה לביצוע פעולה כלשהי, כולל רכישה/קנייה/החזקה של ניירות הערך המוזכרות בכתבה. ככלל, חובה על הקורא לעשות מחקר מעמיק בהתייחס לכל רעיון השקעה שהוא.

x