כדור בדולח שיכול לנבא את העתיד הוא פנטזיה של לא מעט משקיעים בשוק ההון. אבל מה אם ניתן היה לקבל כדור בדולח כזה במציאות?!
כל מי שצפה בסרט הקולנוע "בחזרה לעתיד 2", ודאי התענג על הרעיון המתוחכם של ביף טאנר, שהפך למיליונר על ידי קניית חוברת תוצאות משחקי הספורט ההיסטוריים בשנת 2015, והחזרתה לעבר כדי "להמר" על כל התוצאות הנכונות במשך כמה עשורים.
הרעיון של חוברת כזו שיכולה לנבא את העתיד היא משאלת ליבם שלא לא מעט משקיעים בשוק ההון, אבל מה אם אפשר היה להפוך אותה למציאות? האם האפשרות "לנסוע בזמן" ולהיחשף להתנהלות העתידית של השווקים היה הופך את המשקיעים בשוק ההון למיליארדרים?
השאלה הזו עוררה את סקרנותם של ויקטור האגאני וג'יימס ווייט, ממנהלת הכספים 'אלם וולט' (Wealth ELM), במידה כזו, שהם היו חייבים לבדוק את העניין ברצינות.
הניסוי המבריק שלקח את המשקיעים "קדימה בזמן"
ווייט והאגאני ערכו ניסוי מבריק שבמהלכו הם איפשרו לאנשים לחזות בתוצאות העתידיות של התנהלות שוק ההון. כיוון שעורכי הניסוי לא יכלו באמת להטיס את המשקיעים קדימה בזמן, הם היו צריכים להנגיש את התוצאות העתידיות עבורם.
בשיתוף פעולה עם הוול סטריט ג'ורנל (WSJ), הם חשפו בפני המשקיעים בניסוי את המידע העתידי מהעמוד הראשון של העיתון, 36 שעות לפני שהעיתון עתיד להתפרסם. נתוני מחירי המניות והאג"ח הושחרו.
כדור הבדולח של ה-S&P 500
הניסוי שזכה לשם "אתגר כדור הבדולח", נערך בנובמבר 2023, והשתתפו בו 118 אנשים בוגרים בעלי הכשרה פיננסית. כל משתתף בניסוי קיבל 50 דולר, והזדמנות להגדיל את הסכום על ידי מסחר במדד S&P 500 ובאג"ח של ארה"ב ל-30 שנה, כשברשותו המידע החזוי להתנהלות השווקים ב-36 השעות הבאות. הניסוי נמשך לאורך 15 ימים, יום אחד לכל שנה מ-2008 עד 2022.
התוצאות המפתיעות והתובנות המרתקות של הניסוי
תוצאות הניסוי הפתיעו את החוקרים מאוד. למרות העבודה שהנסיינים הייו אנשים בעלי ידע ואוריינות פיננסית, התוצאה החציונית לאחר הצצה ל-15 כותרות עתידות הייתה הפסד של 31%.
נתון מפתיע נוסף שגילו החוקרים הוא שאנשים טעו בכיוון של המניות יותר ממחצית מהזמן. הם הצליחו לנחש טוב יותר את תוצאות האג"ח.
השחקנים בניסוי המתוכנן לא הצליחו במיוחד. למרות שנחשפו לכותרות השווקים בעיתון 36 שעות לפני הזמן, כמחצית מהם הפסידו כסף (אחד מכל שישה).
הסכום הממוצע שנותר לשחקנים עמד על 51.62$ - רווח של 3.2% בלבד.
ווייט והאגאני, עורכי הניסוי, הסיקו כי התוצאות "העלובות" היו תוצר של 2 גורמים משולבים: ניחוש כושל של כיוון המניות והאג"ח, והקצאה גרועה של הסכום למסחר. הם זיהו זאת על ידי כך שהשחקנים ניחשו נכון את הכיוון של המניות ואיגרות חוב רק ב-51.5% מתוך כ-2,000 העסקאות שהם ביצעו. את כיוון האג"ח הם ניחשו נכון רק ב-56% מהמקרים, אבל הימרו פחות מההון שלהם על אג"ח מאשר על מניות.
רבים מהשחקנים השתמשו במינוף מופרז ביחס ליתרון המוצג שלהם בניחוש כיוון השוק. בכ-30% ממספר הימים הכולל שבהם שחקנים סחרו, הם השתמשו במינוף של יותר מפי 20 על ההון. ב-4% מכלל ההזדמנויות, הם השתמשו במינוף של פי 60 ומעלה, שנשא סבירות גבוהה מאוד להימחק אם הם מנחשים לא נכון. ניתן לסכם ולומר, שהיה מעט היגיון או רציונל מובחנים בהחלטותיהם על גודל המסחר. ואולי, כך נכתב ב-ELM, העמוד הראשון של הוול סטריט ג'ורנל אינו כדור בדולח יעיל במיוחד.
ייתכן גם שהשווקים לא מושפעים מדי מהחדשות, בניגוד למה שמומחים רבים חושבים. וזו דווקא בשורה טובה למשקיעים.