החודש התפרסם דוח הביניים של הצוות לצמצום הפערים במכשירי השקעה להערות הציבור.
בין היתר, מבקש הצוות להבטיח "תיווך הוליסטי ואובייקטיבי" לאורך חייו של החוסך, וממליץ כי מתווך פיננסי המעוניין לייעץ על פלטפורמת ההשקעה והחיסכון שתוקם יחזיק בשני רישיונות – רישיון יועץ/משווק השקעות, ורישיון יועץ/משווק פנסיוני, וכי מתווך פיננסי כזה ייקרא "מתכנן פיננסי", ורק הוא יהיה רשאי לתווך לחוסכים את כלל מכשירי החיסכון וההשקעה.
בעוד התיווך הפיננסי לכלל מכשירי החיסכון וההשקעה אכן דורש את שני הרישיונות המוזכרים, השימוש במושג "מתכנן פיננסי" עבור המתווך הפיננסי הנ"ל חוטא למהות המושג מתכנן פיננסי, ואנו מתנגדים לשימוש שנעשה בו בדוח הוועדה.
מהות המושג מתכנן פיננסי מתייחסת לבעל מקצוע הבונה תכנית פיננסית הוליסטית ללקוח, בהתאם למטרות חיים מוגדרות של הלקוח ובהתחשב באופיו ובערכיו. תכנית זו הינה אסטרטגית ואינטגרטיבית, ומתייחסת למגוון היבטים ולאינטראקציה בינהם, בין היתר: תכנון תקציב ותזרים, תכנון אשראי ומשכנתאות, תכנון הקצאת נכסים - חיסכון והשקעות, תכנון ניהול סיכונים, תכנון פרישה, תכנון מס, תכנון העברה בין דורית, ועוד.
לשכת המתכננים הפיננסים בישראל (UFPI) הינה ארגון SRO (Self Regulated Organization) המאגד בתוכו מאות מתכננים פיננסים CFP, אשר עברו הכשרה והסמכה בינלאומית לתכנון פיננסי הוליסטי (כמוזכר בפסקה הקודמת). מתכננים אלה עוברים הכשרה ארוכה (מעל 200 שעות) במכללות פיננסיות ובמוסדות אקדמיים, עומדים במבחן הסמכה בינלאומי (מטעם ארגון הסטנדרטים הבינלאומי לתכנון פיננסי – FPSB – המאגד בתוכו כרבע מיליון מתכננים פיננסים מוסמכים בעולם), וכפופים למתודולוגיית תכנון פיננסי בינלאומית ולקוד אתי מחמיר. המתכנן הפיננסי CFP נעזר בבעלי מקצוע מומחים, ובהם בעלי רישיונות שונים (השקעות, פנסיוני, עו"ד, רו"ח וכו'), על מנת ליישם את התכנון הפיננסי ההוליסטי, אולם המתכנן עצמו הינו אסטרטג ואינטגרטור לתחומי ידע רבים, ולא מתמקד רק בתחום אחד או שניים מתוכם. השימוש במונח "מתכנן פיננסי הוליסטי" עבור בעל רישיון ספציפי אחד או שניים הינו מטעה ומסוכן, שכן הערך המרכזי של התכנון הפיננסי ההוליסטי הוא היכולת לבנות תכנית אינטגרטיבית וקוהרנטית המתייחסת למגוון תחומים, ולרתום מומחים ספציפיים בהתאם לצורך לטובת יישומה.
השימוש במונח "מתכנן פיננסי הוליסטי" עבור בעל רישיון דואלי השקעות/פנסיוני יוצר חוסר הלימה למגמות בינלאומיות: בעולם המערבי, ובפרט במדינות המובילות בתחום התכנון הפיננסי (כגון ארה”ב, קנדה, אוסטרליה ומדינות האיחוד האירופי), המונח “Financial Planner” או “Holistic Financial Planner” מוגדר בצורה ברורה, עם דרישות הסמכה מחמירות, רגולציה עצמית מקצועית וקוד אתי מחייב. אימוץ המונח בישראל בראיה צרה של בעל רישיון השקעות/פנסיוני ייצור פער משמעותי בין הסטנדרט המקומי לסטנדרט הבינלאומי.
הדבר עלול לגרום גם לפגיעה במעמד המקצועי ובאמון הציבור בתכנון הפיננסי: במדינות רבות, תכנון פיננסי הוליסטי אינו נתפס כיועץ פיננסי נקודתי למוצרי השקעה ופנסיה, אלא כמקצוע עצמאי העוסק בניהול כולל של חיי הלקוח הפיננסיים, לרבות השקעות, פרישה, ניהול סיכונים, מיסוי ותכנון עיזבון. אימוץ המונח בישראל לתחום צר של תיווך במכשירי חיסכון והשקעה עלול להטעות את הציבור.
נכון להיום, הרגולציה של תחום התכנון הפיננסי בישראל מתבססת על רגולציה פנימית וולונטרית, הנשענת על הקוד האתי של לשכת המתכננים הפיננסים (FPAI). בישראל אין כללים מחייבים ברמת המדינה, ודווקא מסיבה זו חשוב להבטיח שהשימוש במונח “מתכנן פיננסי הוליסטי” יהיה תואם לסטנדרטים הבינלאומיים המחייבים.
הצעה לתיקון: אנו מציעים כי הצוות יימנע משימוש במונח "מתכנן פיננסי" עבור מתווך במוצרי חיסכון והשקעה ויותיר את השימוש במונח “מתכנן פיננסי” לשימוש המיישם סטנדרטים גלובליים מוכרים, כדוגמת אלו המיושמים על ידי FPSB וארגונים מקבילים. זאת, תוך שיתוף פעולה הדוק עם הארגון המקצועי בישראל, על מנת להבטיח את מעמד מקצוע התכנון הפיננסי ההוליסטי, לשמור על רמת השירות והאמינות הנדרשת, ולחזק את אמון הציבור בתכנון הפיננסי.
נשמח לדיאלוג מקצועי וענייני בנושא חשוב זה, מתוך מטרה משותפת להבטיח את חוסנו המקצועי והמוסרי של תחום התכנון הפיננסי בישראל ולהתאימו לסטנדרטים המקובלים בעולם.