בפעם התשיעית ברצף: הריבית נותרה ללא שינוי ברמה של 4.5%

הוועדה המוניטרית של בנק ישראל החליטה גם היום להותיר את הריבית ללא שינוי ברמה של 4.5%. בבנק ישראל מציינים: "השיעור השנתי של האינפלציה עלה, גם בשל העלאות המיסים, והוא שוהה מעל הגבול העליון של היעד"

 

 
נגיד בנק ישראל, פרופ` אמיר ירון / צילום: דוברות בנק ישראל, עיבוד: פאנדרנגיד בנק ישראל, פרופ` אמיר ירון / צילום: דוברות בנק ישראל, עיבוד: פאנדר
 

דניאל דותן, עורכת אתר פאנדר
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
24/02/2025

הוועדה המוניטרית בבנק ישראל החליטה היום (ב') להותיר את הריבית על כנה, ברמה של 4.5%, זו הפעם התשיעית ברציפות.

בהחלטת הריבית נכתב כי הפעילות הכלכלית במשק ממשיכה להתאושש באופן מתון על רקע ההתפתחויות הגיאופוליטיות. בהתאם לציפיות, השיעור השנתי של האינפלציה עלה, גם בשל העלאות המיסים, והוא שוהה מעל הגבול העליון של היעד, וצפוי להיכנס לתוך תחום היעד במחצית השנייה של השנה. ברביע הרביעי קצב הצמיחה התמתן ושיקף בעיקר מגבלות היצע מתמשכות. פרמיית הסיכון של המשק הוסיפה לרדת אם כי עדיין נותרה גבוהה בהשוואה לתקופה שלפני המלחמה.

מדד המחירים לצרכן ירד בחודש דצמבר ב-0.3% ובחודש ינואר עלה ב-0.6%

מדד המחירים לצרכן ירד בחודש דצמבר ב-0.3% ובחודש ינואר עלה ב-0.6%. האינפלציה בשנים-עשר החודשים האחרונים עמדה על 3.8%, מעל הגבול העליון של היעד. בניכוי אנרגיה ופו"י השיעור השנתי של האינפלציה עמד על 3.9%. שיעור אינפלציית הרכיבים הבלתי סחירים הסתכם ב-4.1% בשניים עשר החודשים האחרונים, ושיעור אינפלציית הרכיבים הסחירים עמד על 3.4%.  עפ"י הערכות החזאים האינפלציה צפויה להיכנס אל חלקו העליון של תחום היעד במחצית השנייה של השנה. הציפיות לאינפלציה שנה קדימה מהמקורות השונים נמצאות בתוך תחום היעד. הציפיות לשנה השנייה ואילך המשיכו לשהות בתוך תחום היעד. להערכת הוועדה קיימים מספר סיכונים להאצה אפשרית באינפלציה או לאי התכנסותה ליעד: ההתפתחויות הגיאופוליטיות והשפעותיהן על הפעילות במשק, מגבלות היצע מתמשכות, תנודתיות בשקל, וההתפתחויות הפיסקליות.

מאז החלטת הריבית האחרונה, נרשם ייסוף בשיעור של כ-1.9% בערכו של השקל מול הדולר

השקל יוסף גם מול האירו, בשיעור של 1.3%, ובמונחים נומינליים אפקטיביים יוסף השקל ב-1%.

על פי האומדן הראשון לנתוני החשבונאות הלאומית לרביע הרביעי לשנת 2024 עולה כי הצמיחה האטה, הייתה נמוכה מהצפוי ועמדה על 2.5% (בניכוי עונתיות). הגידול הרבעוני בתוצר ברביע הרביעי הושפע מעלייה בשימושים המקומיים: הצריכה הפרטית (9.5%), הציבורית (11.5%) וההשקעה בנכסים קבועים (14%). זאת, לצד ירידה של 4.4% ביצוא השירותים ללא חברות הזנק (לוח 1). העלייה הניכרת בשימושים המקומיים נענתה בעיקר על ידי גידול ביבוא (ללא יבוא ביטחוני, או"מ ויהלומים) שגדל ב-12.5% ברביע האחרון של 2024 – אלו משקפים עודפי ביקוש על רקע מגבלות ההיצע. במקביל, עודכנו נתוני התוצר עבור הרביע השלישי של שנת 2024 כלפי מעלה ל-5.3%. בסיכום השנה ולאור העדכון של נתוני העבר, צמח התוצר בקצב של 1%, גבוה מעט מהערכות המוקדמות של חטיבת המחקר מינואר 2025. מנתוני הקצה עולה כי הפער בין רמת התוצר בפועל לבין רמתו הצפויה לפי המגמה ארוכת הטווח עמד על  4.4%, ופער התוצר העסקי מרמתו הצפויה עמד על כ-6%.

האינדיקטורים השוטפים לפעילות הכלכלית מצביעים על המשך התאוששות מתונה. ההוצאה הנומינלית בכרטיסי אשראי אמנם ירדה במעט בנתוני הקצה, אך היא עדיין בסביבת מגמתה ארוכת הטווח. המאזן המצרפי של סקר המגמות בעסקים של הלמ"ס הוסיף לעלות גם בחודש ינואר, ומתקרב לרמתו ערב המלחמה. בפרט, במחוזות הצפון והדרום, בהם נרשמה הירידה החדה ביותר, חלה התאוששות והמדד כעת דומה לרמתו ערב המלחמה. המדד המשולב של חודש ינואר עלה בשיעור של 0.6%, והמדדים לנובמבר ולדצמבר עודכנו כלפי מעלה, כל אחד ב-0.2%. גיוסי ההון בענף ההייטק בחודשים ינואר – פברואר הינם  ברמה דומה ל-2019 ולטרם המלחמה. מנגד, מדד אמון הצרכנים הוסיף לרדת ב-2024 ורמתו נמוכה. הגירעון בסחר החוץ בסחורות בחודש ינואר המשיך להתרחב, נוכח גידול מהיר ביבוא בעוד היצוא נותר ברמה קבועה.

הגירעון המצטבר ב-12 החודשים האחרונים עמד בחודש ינואר על 5.8% תוצר, ירידה מ-6.9% בחודש דצמבר, לאור הגידול החד בתקבולי הממשלה ממיסים. בניכוי עונתיות והכנסות חריגות, הם תואמים את קצב הגידול של התוצר הנומינלי וגבוהים מהתוואי הריאלי ארוך הטווח שלהן.

שוק העבודה ממשיך להיות הדוק. שיעור האבטלה הרחבה המשיך לרדת ועמד בינואר על 2.8% (בניכוי עונתיות), נמוך מרמתו ערב המלחמה. שיעור הנעדרים זמנית בשל מילואים הוסיף לרדת ועמד בינואר על 0.6%. שיעור המשרות הפנויות נותר יציב ועמד על 4.4% בחודש ינואר. שיעור התעסוקה הגיע בינואר לרמתו ערב המלחמה, והשיעור ההשתתפות של גילי 15+ ממשיך לעלות ונמוך במעט מרמתו ערב המלחמה. קצב גידולו של השכר הנומינלי האיץ בדצמבר 2024 והשלים עליה של 6.8% מאז ספטמבר 2023 (5.4% במונחים שנתיים). השכר הריאלי עלה, אם כי רמתו נמוכה מהמגמה ארוכת הטווח.

הפעילות בענף הבינוי עודנה מושפעת ממגבלות כח האדם, אולם הפער בין מספר המועסקים בענף הבנייה למספרם בתקופה שקדמה למלחמה הצטמצם. מחירי הדירות המשיכו לעלות, וקצב העלייה השנתי עומד על 7.3%. בחודש ינואר נותר סעיף הדיור במדד ללא שינוי. שכר הדירה עלה בחודש ינואר ב-0.4%, ואילו מחירי שירותי דיור בבעלות ירדו ב-0.7%. בחודש דצמבר ניטלו משכנתאות בסך כ-13.8 מיליארדי ש"ח, בין היתר על רקע עליית המיסוי, בחודש ינואר ניטלו משכנתאות בסך כ-7.3 מיליארדי ₪, בדומה לרמתן בחודשים הקודמים.

העליות בשוק ההון המקומי נמשכו גם במהלך התקופה הנסקרת. פרמיית הסיכון, כפי שהיא נמדדת על ידי ה-CDS ל-5 שנים ומרווחי האג"ח הממשלתיות הדולריות, המשיכה לרדת, אך רמתה עדיין גבוהה בהשוואה לתקופה טרם המלחמה. בשוק האג"ח הממשלתי נרשמה ירידת תשואות, מעבר למגמה העולמית. האשראי העסקי המשיך להתרחב תוך יציבות בשיעורי הריבית. עיקר הגידול באשראי הוא לענף הבינוי והנדל"ן ולענף השירותים הפיננסיים.

הפעילות הכלכלית בעולם המשיכה להתרחב ברביע האחרון של שנת 2024 אך בקצב מתון יותר. מדד מנהלי הרכש הגלובלי לחודש ינואר ירד והצביע על המשך התרחבות מתונה בפעילות. בסקטור השירותים הגלובלי נרשמה ירידה, בעוד בסקטור התעשייה נמשכה העלייה. הסחר העולמי ממשיך להתרחב ובחודש נובמבר נרשמה עלייה של 0.4% ובסה"כ - 3.6% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד.

הצמיחה בארה"ב ברביע הרביעי של 2024 עמדה על 2.3% במונחים שנתיים, מעט נמוך מהציפיות. הצריכה הפרטית נותרה חזקה ומהווה את הרכיב העיקרי שתרם לצמיחה, ושוק העבודה נותר יציב. בגוש האירו נרשמה התמתנות בקצב ההתרחבות בפעילות הכלכלית עם צמיחה רבעונית של 0.4% במונחים שנתיים ברביע האחרון לשנה. בארה"ב שיעורי האינפלציה על פי המדד הכללי ומדד הליבה של המחירים לצרכן (CPI) עלו ל-3% ול-3.3% בהתאמה, מעל הציפיות. ציפיות האינפלציה לשנתיים הקרובות המשיכו לעלות, בין היתר על רקע חשש ממדיניות המכסים של הממשל. תוואי הריבית המתומחר בשווקים נותר ללא שינוי בתקופה הנסקרת. 

האינפלציה בגוש האירו עלתה בינואר מעל לציפיות לרמה של 2.5%, ומדד הליבה נותר ללא שינוי על 2.7%. בנקים מרכזיים רבים במדינות המפותחות המשיכו בסבב הורדות הריבית. ה-ECB הוריד את הריבית ב-25 נ"ב. לאחר שלוש הורדות ריבית רצופות, ה-FED הותיר את הריבית ללא שינוי בינואר.

x