תגובה לנתון מדד המחירים של הוצאות הצרכנים

תגובה לנתון מדד המחירים של הוצאות הצרכנים ינואר-2025 - הדרמה הגדולה הייתה בנתוני ההוצאה לצריכה פרטית שירדו 0.2%, מול צפי לעלייה של 0.1%, ולאחר שעלו 0.8% בחודש הקודם

 

 
תגובה לנתון מדד המחירים של הוצאות הצרכנים / תמונה: Dreamstimeתגובה לנתון מדד המחירים של הוצאות הצרכנים / תמונה: Dreamstime
 

רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי, בנק מזרחי טפחות
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
02/03/2025

ארה"ב: תגובה לנתון מדד המחירים של הוצאות הצרכנים, ינואר 2025.

בחודש ינואר 2025 עלה מדד המחירים של הוצאות משקי הבית 0.3%. המדד עלה 2.5% ב-12 החודשים האחרונים. התוצאות תאמו לציפיות השוק. הנתון החודשי היה כמו בחודש דצמבר ואילו הנתון השנתי ירד בעשירית.

גם המדד ללא מזון ואנרגיה עלה 0.3% בחודש ינואר. ב-12 החודשים האחרונים נרשמה האטה מ-2.8% ל-2.6%, גם כאן לפי הציפיות.

הדרמה הגדולה הייתה בנתוני ההוצאה לצריכה פרטית, שירדו 0.2%, מול צפי לעלייה של 0.1% ולאחר שעלו 0.8% בחודש הקודם. רוב הירידה – בכלי רכב וחלפים. זאת, למרות שההכנסה האישית דווקא עלתה 0.9%, פי 3 מהציפיות ויותר מפי 2 מהשינוי בחודש הקודם (0.4%+). חשוב לציין כי במונחים ריאליים קטנו ההוצאות ב-1/2 אחוז! לאחר עלייה דומה בחודש הקודם. מדובר בתפנית חודשית יוצאת דופן.

בתוך כך נרשם גידול מפתיע בגירעון הסחר של ארצות הברית, מה שניתן גם כן לייחוס לחששות סביב נושא המכסים ומלחמת סחר אפשרית.

משקי הבית מגלים זהירות נוכח סימני השאלה אודות המדיניות הכלכלית החדשה של הנשיא טראמפ, דבר שהתבטא גם במדדי סנטימנט הצרכנים האחרונים.

ייתכן כי הם סברו שהריבית לא תמהר לרדת (נוכח עליית ציפיות האינפלציה) ולכן חלק גדול יותר מהכנסתם הופנה לחיסכון ולא לצריכה פרטית. שיעור החיסכון מההכנסה הפנויה עלה מ-4% ל-4.6. יהיה צורך לדעת אם מדובר בחודש בודד או בתפנית שתימשך.

בנוסף, ייתכן שחלק מהתוצאות השליליות כבר משקף את הקיצוצים במגזר הציבורי (או היערכות לקראתם).

אלו הן גם חדשות לא טובות לכלכלה מחוץ לארה"ב, שמסתמכת במידה רבה על ייצוא לארה"ב וכעת תצטרך להתמודד הן עם המכסים הממשמשים ובאים והן עם ירידה בתיאבון הצריכה של הצרכן האמריקאי.

לכאורה, הנתונים כשלעצמם נוחים לשוק ולבנק הפדראלי מבחינת היכולת להוריד את הריבית בהמשך. הם גם מצטרפים למספר אינדיקטורים שפורסמו לאחרונה ומאותתים על האטה מסתמנת של הפעילות העסקית בפן העסקי (מדדי מנהלי הרכש בענפי השירותים בראשם), הצרכני כאמור והתעסוקתי. העליות בשוק האג"ח לאחר הנתון תומכות בהערכה כזו.

עם זאת, ראוי להמתין לתחזית הכלכלית החדשה שיפרסם הפד במעמד הודעת הריבית הבאה, ב-19/3.

מבחינת הפד, אי וודאות לגבי צעדי הממשל בתחום המכסים, שיעורם ועיתויים,  מצריכה זהירות; זאת, בין השאר נוכח השפעתם על ציפיות האינפלציה, שעלו לאחרונה.

מבחינת השוק, יש כאן השפעה מנוגדת. מחד, כל נתון שעשוי לקדם הורדת ריבית מתקבל בברכה. מנגד, נתון כה שלילי על הצריכה הפרטית בעייתי מבחינת התוצר המקומי והכנסות החברות. כמו כן ציפיות האינפלציה יאתגרו כאמור הורדות ריבית נוספות. 

x