יניב פגוט, סמנכ"ל הבורסה: "הנכסים בשוק המקומי היו ונותרו מאוד זולים בהשוואה למקומות אחרים. בתנועת מספרים קרו פה כמה דברים שדחפו את השוק קדימה". רועי קדוש, הכשרה: "להערכתנו לפני סוף רבעון שלישי לא נראה ירידת ריבית בישראל". הדברים נאמרו בפורום השקעות שנערך במסגרת ועידת שוק ההון לחיסכון ארוך טווח.
"ממשל טראמפ הוא בבחינת תעלומה לכל המומחים – ושומר נפשו ירחק מניחושים. אי-הוודאות הגבוהה בשווקים, שהאחרון מתדלק אותה כמעט מדי יום, מציפה שאלות באשר ליכולת למתן את התנודתיות החריפה, להיערך לאיומים שמרחפים ולנצל את הזדמנויות ההשקעה שמזמנת התקופה".
רועי אבישי, מנכ"ל שרודרס ישראל, התייחס לסקטורים שנהנים מתנופה וציין "אנחנו מזהים הזדמנויות מעניינות במיוחד בתחום התשתיות, על ענפיו השונים, שמייצר שוק עמוק ורווי אפשרויות השקעה בחוב ובאקוויטי. צריך לזכור שאם בעבר סקטור התשתיות התייחס בעיקר לכבישים, נמלים, רכבות וגשרים, במהלך השנים הסקטור מתח את גבולות ההגדרה גם לעולמות מתקדמים הרבה יותר כמו מרכזי נתונים, סיבים, רשתות דיגיטליות וכמובן כל המעבר לשימוש באנרגיה ירוקה - ממשלות ותאגידי ענק הציבו יעדים של נט-זירו עד 2050 וחלק מכך זה טריליוני דולרים שרודפים אחרי הפרויקטים בתחום.
עוד הוסיף אבישי כי "מלבד תשתיות, אנחנו חושבים שכל עולם הפרייבט אקוויטי (PE) מציף הזדמנויות מעניינות. החברות הקטנות, ה-SMEs, מהוות את החלק הארי של הכלכלה. שכבת השוק המכונה lower middle market, מהווה כר פורה למשקיעי PE מתוחכמים, מעבר לזה, גם החוב הפרטי מאוד מעניין. בהינתן שאנחנו בסייקל של סביבת ריבית גבוהה, שוק החוב הפרטי צפוי להמשיך להנות מתנופה וזרם של ביקוש מצד לווים שמבקשים או נדרשים לגוון את מקורות המימון כחלופה לחוב הבנקאי המסורתי. בסוף לריבית שני צדדים – ועבור מנהלי הקרנות החוב זו שעת כושר לנצל את היצע ההזדמנויות שמציעה הסביבה העסקית".
מיכאל בנוולגי, מנכ"ל הראל פיננסים הדגיש "יש כל מיני סגמנטים וזה מאוד תלוי במדיניות השקעה של כל לקוח ולקוח, אבל ברור שיש את הדברים של טראמפ והמכסים והשפעה על אינפלציה ורגולציה והשפעה על ריבית וגיאו-פוליטי, אבל הם טווח מאוד קצר ובתוכו נכנסים דברים בטווח יותר קצר כמו דיפ סיק ודברים שמפריעים בדרך. הדבר הכי חשוב שוועדת השקעות צריכה להתייחס אליו זה נושא של אופן הניהול, אסטרטגיה, ראייה לטווחים ארוכים, לא להסתכל על המהמורות הקצרות שיש בדרך, להיות ממוקדים באנליזה, לחפש חברות טובות, להסתמך על מקרו לטווחים ארוכים, ולהתחשב בוולואציה שזה גם כן דבר מאוד חשוב. אם לענות כרגע ממש על הטווח הקצר, אז אינפלציה זה הדבר שלדעתי הכי משפיע היום על השווקים. גם טראמפ, למעשה, כל הפעולות שלו משפיעות על האינפלציה ויש לזה השלכות על הריבית ועל הסנטימנט בשוק ורווחיות חברות וכו'.
"הדבר השני זה תנועות הכסף שבסוף זה דבר מאוד מסיבי ושווקים עולים ויורדים כי כסף נכנס ויוצא אז תנועות הכסף רואים אותן עכשיו בבירור חוזרות לארץ וגם במוסדים הכסף השולי חוזרים לישראל, הוולואציה פה הייתה מאוד נמוכה ורואים גם באירופה ולואציה נמוכה שכסף זורם לשם, אלה דברים לטווח קצר שאי אפשר לא להתעסק איתם".
רועי קדוש, מנהל השקעות בהכשרה חברה לביטוח הסביר כי אם "ניקח רגע כמה חודשים אחורה אזור נובמבר 2024, דצמבר 2024 שמרבית ועדות ההשקעה ישבו וקבעו את מדיניות ההשקעות לשנת 2025. רובנו המכריע דיבר על בין 3 ל- 4 הורדות ריבית בארה"ב ורואים שנתוני האינפלציה האחרונים יותר מרחיקים אותנו ומדברים על הורדת ריבית ברבעון השלישי והרביעי בארה"ב. הכרזת הריבית הבאה בישראל היא כמה ימים לפני ליל הסדר והייתי רוצה להאמין שאולי יתנו סוכריה לכל עם ישראל, אבל לצערי אני חושב שהמצב לא כזה בישראל בגלל כל הדברים שאנחנו מכירים ויודעים מהצורך במימון המשך הלחימה/השיקום כפי שישבו ואמרו כאן לפנינו מנהל רשות המיסים. להערכתנו לפני סוף רבעון שלישי לא נראה ירידת ריבית בישראל".
יניב פגוט, סמנכ"ל הבורסה לני"ע הוסיף "בסופו של יום המפתח לכל השקעה בכל נכס פיננסי ולא משנה אם זה סחיר או לא. הנכסים פה היו ועדיין מאוד זולים בהשוואה למקומות אחרים ואז בתנועת מספרים קרו פה כמה דברים. אחד, החברות הגדולות ה- 125 החברות הגדולות הן חברות שהציגו ביצועים מאוד טובים במהלך המלחמה. אם נעבור סקטור סקטור כל שקל חמישי בת"א 125 זה בנקים שיציגו השנה רווחיות של מעל 30 מיליארד ₪ על המערכת עם תשואות להון דו ספרתיות וזה בא לידי ביטוי במניות הבנקים. אם מדברים על חברות הביטוח מבינים ששוק ההון עשה להם לא רע ורואים את התוצאות של החברות האלה.
"אם נוסיף לדבר הזה גם את רשתות השיווק שנהנו מהשמיים הסגורים וכל רשתות השיווק נסחרות בבורסה ואף חברות הנדל"ן למגורים שרבים הספידו עקב הבעיה בכ"א וכוח עבודה ראינו שהם עושים תוצאות מצוינות והמציאו את עצמם מחדש עם כל המבצעים של 20/80 ו- 90/10 ובשורה תחתונה החברות הגדולות בישראל הרוויחו יותר כסף ב- 2024 ויש גם את מחיר ההון שגילם פרמיית סיכון מאוד גבוה שבעצם המהפך בסביבה הגאו-פוליטית קרה לקראת סוף השנה ופרמיית הסיכון ירדה".
רועי אבישי, מנכ"ל שרודרס ישראל: "התנודתיות שראינו בתחילת השנה היא עדות לכך שצריך ניהול אקטיבי וצריכים להיות מפוזרים כי אנחנו לא יודעים מאיפה יגיע הברבור השחור הבא - הוא יכול להסתתר בארה"ב, יכול להגיח מסין או מכל מקום אחר וזה בדיוק החשיבות של ניהול אקטיבי, שמקבל משנה תוקף בסביבה כזו. בסוף השגת תשואות עודפות ואיתור הזדמנויות השקעה מעניינות, תוך ניהול התיק באופן דינאמי, מחייב ניהול אקטיבי ורציף. זו הדרך לייצר תשואה גם בתנאי סערה.
"חשוב לציין שהניהול האקטיבי מוכיח עצמו כי הוא מפוזר ולא מרוכז באינדקס אחד ברמת המדדים. ישנם מדדי דגל שמייצר חשיפה בעיקר לחלקים מסוימים – כמו סקטור הטכנולוגיה – ולא באופן רוחבי ושוויוני לכל חלקי הכלכלה. זה לא חכם לתלות את כובד התיק רק במדד כלשהו, חזק ודומיננטי ככל שיהיה. מנהלים מיומנים עושים את העבודה כמו שצריך והם יודעים לקבל החלטות נבונות ביחס לסקטורים ותמחורי הנכסים.
"מעבר לכך, יש גם משמעות עצומה לרכיב האלטרנטיבי, שהוא חיוני ונחוץ במיוחד למתן את התנודתיות, למזער את הקורלציה בתוך התיק, לגוון את התמהיל ולהעשיר את מקורות התשואה. לכן אני חושב שצריך לדבוק בעקרון הניהול הדינאמי ופיזור התיק ולא להתביית על השקעה פסיבית באינדקס מסוים שהוא מרוכז מאוד. בשרודרס אנחנו מאוד אוהבים את ה-S&P500 וחשיפה לשוק האמריקאי, הכלכלה הגדולה בעולם, מתבקשת בכל תיק השקעות אבל חשוב לזכור שהמדד גם מרוכז מאוד, שכן כשליש ממנו נשען על קומץ חברות טכנולוגיה. בסוך הנהירה ל-S&P500 עשויה להתברר כטרנד בעייתי".
מיכאל בנוולגי: "בסוף זה משחק של סקטורים, 7 המופלאות זה סקטור הטכנולוגיה שמאוד גבוה באס אנד פי, שנה שעברה 20% בערך הכה את האס אנד פי עצמו וזה אומר שזה היה מאוד ממוקד בסטורים ספציפים והשנה רואים פיזור הרבה יותר גדול מעל 70% מהחברות מכים את האס אנד פי ולמעשה יש טרנזישן בסקטורים. מה שאמר רועי אתחבר לזה, אבל אקרא לזה ניהול קצת יותר דינמי, כי צריך להיות דינמי וכשאתה מזהה סקטור מאוד יקר והציפיות עליו מאוד גבוהות ואתה לא רואה איך החברות מצליחות להגיע ליו פי אס שהשוק צופה להם אז יכול להיות שיש מקומות שיש בהם ערך יותר גדול. ולואציה זה דבר סופר חשוב וזה מתחבר למה שאמרתי בהתחלה שזה עניין של אסטרטגיה איך אתה בוחר את החברות שלך, אלוקציות, סקטורים ומדדים, לא משנה לאיזה דריל דאון רוצים להגיע בהשקעות ויש הרבה אלטרנטיבות, יש אס אנד פי 500, ווליו, ועוד, יש ריבית של כמעט 5% בעולם באופן גלובלי ויורדת ואפשר לעשות יופי של תשואות ואני חושב שזו תקופה מצוינת גם לנכסים לא סחירים גם בתחום החוב וגם בתחומים נוספים".
יניב פגוט: " במדינת ישראל יש מהפכת מסחר של ריטייל. עשרות אלפי לקוחות צעירים נכנסים להשקעות בבורסה בשנים האחרונות וזה רק גובר. למעשה הברוקרים הפרטיים עם אפליקציות מאוד מתוחכמות מגייסים לקוחות בקצבים של לדעתי קרוב ל- 10,000 לקוחות בחודש אם לא יותר. עם זאת, דווקא הזרים עדיין לא חזרו בפול גז, אנחנו ב- 3 חודשים האחרונים ראינו צבירה נטו של סדר גודל של מיליארד ₪ של משקיעים זרים הברוטו כמובן הרבה יותר גדול אבל יש גם מוכרים וגם קונים. בניירות ספציפים, בשוק האג"ח הם עדיין בפדיונות גדולים, בשוק אג"ח ממשלתי מכרו ב- 3 חודשים האחרונים סדר גודל של 7 מיליארד ₪, זאת אומרת הם עדיין בצד המוכר וזה שוק שמוטה מהפרשי ריביות ופחות מלונג קלאסיק כמו בשוק המניות אבל פה הפוטנציאל, אם הציבור הישראלי הריטייל ייכנס לבורסה וזה מהלך לא לשנה אלא ל- 20 שנה החבר'ה האלה נכנסו לשוק ההון ולא יצאו מחר בבוקר, יגלו את השוק וישקיעו עוד ועוד והעושר הפיננסי שלהם יגדל ולכן אני מאוד אופטימי לגבי ריטייל ישראל בבורסה המקומית".
רועי קדוש: "רואים בשנים האחרונות צמיחה של שני תחומים עיקרים, אשראי צרכני שלא מעט חברות ביטוח נכנסו בין אם זה דרך רצון לרכוש חברת כרטיסי אשראי, מכירים את ישראכרט והראל ועסקת הפניקס ומכירים את ההתמודדות על ויזה כאל של דיסקונט ויש את העולם של אשראי לקבלנים שזה עולם שאנו משתדלים להיות יותר פעילים בו במסגרת האפשרות שלנו לתת ערבויות חוק מכר ופוליסות חוק מכר. במוסדי היא גבוה יותר מאשר בבנקים ואני יכול להגיד שיש התמחות שאנו מפתחים לאט לאט כמובן שמי שבית השקעות או חברת ביטוח יותר גדולה זה מחזיק מערכים יותר גדולים ומשמעותיים אבל הניסיון שלנו בעיקר בהתמחות דרך אשראי, ליווי סגור שגם נותנים ערבויות וגם אשראי, אלה בעיקר שני התחומים שצומחים בשנים האחרונות והם ימשיכו לצמוח להערכתי".
רועי אבישי, מנכ"ל שרודרס ישראל, התייחס גם לשוני בין הניהול ארוך הטווח בישראל לזה המקובל בקרב גופי הענק בחו"ל: "רואים את השוני בניהול החיסכון ארוך הטווח בין הגופים וזה מתחבר לסקר השנתי שערכנו בשרודרס ומקיף למעלה מ- 400 גופים גדולים עם סך נכסים מנוהלים של כ-20 טריליון דולר. שם בלטה הגישה של הגדלת ההקצאה מצד כלל הגופים הבינלאומיים לשווקים הפרטיים. כך, 94% מקרנות הפנסיה השיבו כי יגדילו את הרכיב הלא-סחיר בתיק ההשקעות, כשהתמקדות העיקרית היא בחוב פרטי (51%), הון פרטי (49%), חוב תשתיות (41%) ותשתיות מתחדשות (38%). גם 95% מחברות הביטוח השיבו שהן צפויות להיחשף או להגדיל חשיפה להשקעות בשווקים פרטיים במהלך השנתיים הקרובות. נראה עוד כסף מוסדי זורם לעולם הזה.
רועי קדוש הוסיף כי "השקעות אלטרנטיביות זה שם קוד למשהו שאנחנו כגוף מוסדי לא יודעים לעשות. השנתיים האחרונות הזוהר עומעם, לוועדת השקעות יותר קל להגיד תקנה את אנבידיה בזמן, אתה לא צריך לבוא ולבדוק את המסמכים המשפטיים וזה נזיל וסחיר ואתה לא צריך תקופת נעילה. אז בשנתיים האחרונות לטעמי אני מזהה את הרצון יותר לעשות שיפטינג לשוק הסחיר. השקעות אלטרנטיביות זה כל דבר שאני לא יודע לעשות, אני לא יודע לנהל חברה שעושה מקבצי מולטי-פמילי בדרום מזרח ארה"ב, לא יודע לנהל אלף ואחת סגמנטים. אני רוצה לחשוב שיש לי היכולת לבחור מנהל השקעות או מנהל קרן שיעשה זאת בצורה הכי טובה ונכונה עבור העמיתים שלנו, אבל זה באמת התמחות בפני עצמה וכמו שאנחנו יודעים חלק מהגופים המוסדיים מצדדים בגישה הזאת ויש חלק שאומרים תשמע תן להיות בשוק הסחיר.
רועי אבישי, מנכ"ל שרודרס ישראל, ציין "בניית תמהיל השקעות תלויה בפונקציית המטרה של המשקיע - היא זו שצריכה להגדיר את מבנה תיק הנכסים ביחס לאופק ההשקעה, סיבולת סיכון, נזילות הכספים וכיוצא בזה. לצד זאת, גופי הניהול והמשקיעים בעולם הבינו שמבנה התיק "הקלאסי" – שילוב של מניות ואג"ח - כבר לא ממלא את תפקידו ולא מייצר פיזור סיכונים אפקטיבי. בתיק ההשקעות המודרני נכסים אלטרנטיביים תופסים מקום לצד מכשירי השקעה מסורתיים (מניות ואג"ח). זה שובר את הקורלציה הפנימית בתיק ומייצר תמהיל שחסין במידה רבה לזעזועים בשווקים, תוך יצירת תמהיל מפוזר ורב-גוני, גם ברמה הסקטוריאלית והגיאוגרפית.
באשר להשקעות: בשוק הסחיר יש בעיקר הזדמנויות באגרות חוב בדירוגי HY באירופה, הלוואות באירופה, שמאפשרות לנעל פוזיציות עם תשואות ראויות לטווח ארוך. בעולם האלטרנטיבי מנעד האפשרויות רחב הרבה יותר והשקעה בתשתיות, PE וכו' נתפסים כרכיבים חשובים שיכולים לתרום את חלקם לביצועי התיק. חשוב לזכור שהשקעות אלה מגלמות פרמיית "מורכבות" המגיעה מהגישה הייחודית להשקעות, ופרמיית אי-נזילות, שמפצה את המשקיעים בתשואות עודפות על אובדן הנזילות. בפועל, כשאין נזילות רציפה, וההשקעה מיועדת למחזורים ארוכים, למנהל המקצועי, המומחה, יש יד חופשית במרחב הזמן להשקיע, מבלי שהוא כפוף להלכי רוח, תנודתיות, ספקולציות ושינויים תכופים שמאפיינים את השוק הסחיר. זה תקף גם למשקיע הישראלי: רצף האירועים בשנים האחרונות העצימו את המשמעות של פיזור נכסי, סקטוריאלי וגלובלי. זה מתבקש".
רועי קדוש: "אני תמיד חוזר על זה לאותו לקוח חוסך פשוט. המסלול הכללי של כל חברות הביטוח ובתי השקעות הוא המסלול הנכון להיות בו, יש בו אשראי, אג"ח, מניות לא סחירות וסחירות ויש בו הכול מהכול והוא מסלול שעושה 7% בשנה בממוצע, על עשור ריבית דה ריבית זה מכפיל את עצמו וזה המקום למרבית האנשים. האלוקציה זזה ומשתנה בהתאם. הקלאסית היא 35/65 ברכיב המנייתי, 25% בחלק האג"חי, ממשלתי, קונצרני, אזור של 15% באג"ח יותר מזומן והזדמנויות ועוד 15% באלטרנטיבי.
יניב פגוט: "המסלול הכללי הוא פתרון והכסף שרץ לאס אנד פי 500 אול-אין יוצר בעיה מערכתית כי הם לא מכניסים מספיק כסף למסלול הכללי וכמובן שזה פוגע במשק הישראלי ויש לזה משמעויות רחבות. לגבי אלוקציה שמעתי ואני שומע גם דעות למרות שהאמצע הוא 30% ישראל באקוויטי אני שומע אמירות שצריך 10 ו- 15% ואולי לא להשקיע בישראל, אז אני ממש מתנגד לאמירה הזו.
"לא חושב שהשוואות של המשק הישראלי והבורסה בישראל ונאסד"ק הן השוואות רלוונטיות. אנחנו צריכים להיות מושווים אם זה לארה"ב לאס אנד פי 500. אני שומע כל מיני רחשים כאלה ואחרים ואני מזכיר שנכון שהריבית לא תרד כנראה בחודשיים שלושה הקרובים, אבל האס בחבילה הזו של הורדת ריבית בבורסה הישראלית או במשק הישראלי עוד לא יצאה מהחבילה. בארה"ב אנחנו בתוך תהליך הורדת ריבית שנה שנייה, באירופה הריבית צפויה לרדת בצורה משמעותית גם השנה וזה תומחר בשוק. כשהריבית במשק תרד יש פה המון סקטורים שיהנו מהנדל"ן המניב לקלין טק, סקטורים שמתומחרים היום על ריבית גבוהה בצדק. לא נדע לתזמן את זה. לכן אני חושב שהשקעה בשוק המניות הישראלי בסדר גודל של 20-30% מהאקוויטי היא השקעה סבירה ונכונה. שוק האג"ח שלנו מציע המון אפשרויות וגם פה אנשים שוכחים את סיכון המטבע. תראו מה קרה במטבע שקל-דולר בחצי שנה אחרונה. מדברים על 5-6% אז אנשים קונים אג"ח חו"ל ומפסידים את כל התשואה שלהם או בגידורים או במטבע, לכן השקעה באג"ח ישראלי מעניינת. דבר אחרון, אג"ח ממשלתי אפשר להעריך מח"מ ולא נדע לתזמן את הדבר הזה, יש אפשרות לעשות רווחי הון משמעותיים שאתה קונה אג"ח של ממשלת ישראל עם 5% תשואה וגם אם יקח עוד שנה עוד 3 חודשים אפשר לייצר תשואה יפה בהארכת אג"ח חכם".
מיכאל בנוולגי: "חייב להתייחס לנושא אס אנד פי, מי שמשקיע ושם את כל הכסף שלו במניות אס אנד פי חשוף 100% לדולר ואם השקל בטעות יתחזק והאס אנד פי נותן תשואה של 8-10% ממוצע לשנה ואם השקל יתחזק השנה 5-6% יכולת להרוויח את זה במק"מ. אני אחדש לקהל המשקיעים שלא כולם יודעים שאנחנו משקיעים גם באס אנד פי. אני חושב שגוף שמנהל כסף לטווח ארוך מסכים עם החברים מסלול כללי נותן פתרון הכי טוב ללונג ראן והוא צריך לשבת באזור 40-50% מניות גיב אור טייק אבל לאורך זמן זה מה שעושה את התשואה. צריך לשבת במוצרי חוב בטח בעולם הריביות של היום 30% מהתיק לפחות פיזור ממשלתי קונצרני או צמוד שקלי זה עניינים שהם בסוף תמחור. 20% ברגל לא-סחירה מפוזרת בין אם מוצרי אקוויטי ומוצרי אשראי ודיבר פה רועי על מוצרי אשראי של חוב לקבלנים בארץ, חוב צרכני, יש גם בחו"ל מוצרים מאוד טובים והפיזור הזה מאוד חשוב והבחירה במנהלים דבר מאוד חשוב וזה אולי הדבר הכי חשוב מי השותף שלך.