סין: היעדים הכלכליים של הקונגרס הלאומי העם מול ציפיות השוק

תגובה ממוקדת בסין להסלמה נופסת במכסים של טראמפ

 

 
סין-היעדים הכלכליים של הקונגרס הלאומי העם מול ציפיות השוק / תמונה: Dreamstimeסין-היעדים הכלכליים של הקונגרס הלאומי העם מול ציפיות השוק / תמונה: Dreamstime
 

כלכלני יוליוס בר
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
06/03/2025

מאקרו

סין: הקונגרס הלאומי של העם בהתאם לציפיות

היעדים הכלכליים המספריים שהוכרזו בקונגרס הלאומי של העם תואמים במידה רבה את ציפיות השוק, כולל צמיחה של כ-5% בתמ"ג, בעוד שהצעדדים האיכותניים שהוכרזו מציגים טון חיובי התואם את החודשים הקודמים. עם זאת, תגובת השוק הייתה חיובית יותר ממה שציפינו, ומניות H עלו על מניות H. אנו צופים שהסנטימנט החיובי יתרחב לסקטורים שאינם טכנולוגיים, כמו צריכה.

דוח עבודת הממשלה (Government Work Report) הוכרז בבוקר יום רביעי בקונגרס הלאומי של העם (NCP). היעדים המספריים תואמים במידה רבה את ציפיות השוק – צמיחה בתמ"ג של כ-5%, אינפלציה לצרכן של 2%, גירעון תקציבי של 4%, מכסת אג"ח ממשלתיות מיוחדות בהיקף כולל של 4.4 טריליון יואן, מכסת אג"ח ממשלתיות מיוחדות לטווח ארוך במיוחד של 1.3 טריליון יואן ומכסת אג"ח מיוחדות של 300 מיליארד יואן לתמיכה בתוכנית החלפת מוצרים לצרכן.

עם זאת, יעדי הצמיחה והמדיניות הפיסקלית של השנה תואמים את האג'נדה התומכת בצמיחה שמובילים קובעי המדיניות מאז ספטמבר בשנה שעברה. במקביל, המדיניות האיכותנית שהוכרזה מציגה טון חיובי התואם את הנרטיב המדיני הקודם. לדוגמה, הדוח מבטיח להמשיך ולדחוף לייצוב שוק הנדל"ן, לצמצם תחרות מופרזת, להיאבק בעמלות וקנסות מופרזים, לתמוך בפיתוח תעשיות חדשות ובתחום ה-‘AI+’, וכן צעדים מתונים לשיפור הרווחה החברתית.

אנו רואים בדוח כבעל קווים כלליים התואמים את הציפיות, אך להפתעתנו, השווקים הסיניים, (במיוחד מניות הונג קונג) הפגינו מומנטום חיובי חזק כבר מפתיחת המסחר. חלק מהמשקיעים מפרשים זאת כאישור מצד ה-NCP למצב הרוח השוֹרי שכבר קיים בשוק.

אנו מאמינים שהחיפוש אחר חלופות לארה"ב עשוי לספק תמיכה נוספת לזרימות הון למניות סיניות, מה שעשוי להסביר מדוע מניות H היו חזקות בהרבה ממניות A בהתחשב בכך שהראשונות נהנות משיעור השתתפות גבוה בהרבה מצד משקיעים זרים.

ציפינו למימושים מסוימים לאחר ה-NCP אך תנועות השוק של היום מציבות את ההערכה הזו בסיכון (חיובי). אנו מציעים למשקיעים שכבר מחזיקים במניות סיניות להמשיך ולהחזיק, ולאלה שמעוניינים להגדיל פוזיציות, לשקול להרחיב את החשיפה שלהם לסקטורים שאינם טכנולוגיים, כמו צריכה.
עם יעד הצמיחה הבלתי משתנה ויעדי המדיניות הפיסקלית המרחיבה יותר, קובעי המדיניות מאותתים על יציבות וביטחון בסביבה הכלכלית והבינלאומית הנוכחית.

המומנטום של הצמיחה הכלכלית בסין השתפר לאחר השינוי במדיניות בספטמבר בשנה שעברה. עם זאת, קיימים עדיין אתגרים מחזוריים ומבניים, כולל ביקוש מקומי חלש, בעיות בלתי פתורות בשוק הנדל"ן והסלמה במתחים המסחריים עם ארה"ב, שכולם מחייבים צעדי תמיכה מדיניים חזקים יותר כדי להשיג את יעד הצמיחה השאפתני של 5%.

הכותבים: ריצ'רד טאנג, אנליסט מחקר מניות אסיה, יוליוס בר וסופי אלטרמט, כלכלנית, יוליוס בר


סין: תגובה ממוקדת להסלמה נוספת במכסים מצד ארה"ב

על ידי הטלת מכסים של 25% על שכנותיה מקסיקו וקנדה ותוספת מכסים של 10% על סחורות סיניות, ארה"ב הסלימה את מלחמת הסחר עם שותפותיה. בהתאם לתגובתה לסבב הראשון של מכסים נוספים מצד ארה"ב בפברואר, התגובה של סין הייתה מהירה אך ממוקדת, מה שמרמז כי סין אינה מעוניינת בהסלמה. לאור היריבות האסטרטגית ביניהן, סביר שהיחסים בין ארה"ב לסין יישארו מתוחים.

רק חודש לאחר הסבב הראשון של מכסים נוספים על סחורות סיניות, ארה"ב הסלימה את מלחמת הסחר עם סין עוד יותר על ידי העלאת שיעור המכס על סחורות סיניות ב-10 נקודות אחוז נוספות, החל מהיום (4 במרץ). עם זאת, מכסים אמריקאיים על סחורות סיניות עלו ב-20 נקודות אחוז בחודש האחרון. בהתאם לתגובתה בפברואר, התגובה של סין להעלאה האחרונה במכסים האמריקאיים הייתה מהירה אך ממוקדת, מה שמרמז כי סין אינה מעוניינת להסלים את מלחמת הסחר עם ארה"ב. זאת בניגוד לתגובתה במהלך מלחמת הסחר הראשונה עם ארה"ב בשנים 2018–2019, אז הגיבה סין במכסים שווי ערך באופן הדדי.

תכנית התגובה של סין לסבב האחרון של המכסים מצד ארה"ב כוללת מכסים של 10%–15% על מגוון מוצרי מזון וחקלאות אמריקאיים, כולל סויה, עוף וכותנה, אשר ייכנסו לתוקף ב-10 במרץ. מוצרים חקלאיים היו חלק מהסכם הסחר שלב ראשון ב-2020, שבו הסכימה סין להגדיל את רכישותיה של מוצרים אמריקאיים מסוימים במהלך תקופה של שנתיים. במיוחד עבור סויה, סין היא שוק יצוא מרכזי עבור ארה"ב, כאשר כ-50% מכלל יצוא הסויה האמריקאי מופנה לסין.

בנוסף למכסים, סין הוסיפה 10 חברות אמריקאיות לרשימת הישויות הבלתי אמינות שלה ו-15 חברות אמריקאיות לרשימת בקרת היצוא שלה, מה שמקשה עליהן לרכוש סחורות סיניות. בעוד שהתשובה של סין משאירה מקום למשא ומתן, הממשל האמריקאי טרם הצביע על תוכניות לשיחות סחר, ונותר לא ברור אם זה ישתנה בקרוב.

לכן, המצב נותר נזיל. המתיחות בין ארה"ב לסין צפויה להימשך לאור היריבות האסטרטגית ביניהן, וסביר שנראה חילופי דברים נוספים בשבועות ובחודשים הקרובים. עד ה-1 באפריל, ארה"ב בוחנת מחדש את הסכם הסחר שלב ראשון עם סין, שנחתם ב-2020, מה שעשוי להוות פוטנציאל נוסף להסלמה במתיחות.

הכותבת: סופי אלטרמט, כלכלנית, יוליוס בר


סחורות

נפט: עומד נגד רוח חזקה

מחירי הנפט מתמודדים עם רוחות נגד מכיוונים רבים. באופן מעט מפתיע, מדינות הפטרו הכריזו כי יתחילו להקל על מגבלות הייצור החל מהחודש הבא. סכסוך הסחר מסלים ומכביד על תחזיות הביקוש לנפט. מבחינה בסיסית, אנו רואים את שוק הנפט הולך לעודף היצע השנה. מצב הרוח בשוק מתקרר מרמות שוֹריות מוגזמות, והירידה בסנטימנט צריכה להוסיף ללחץ על המחירים בטווח הקרוב. אנו רואים את המחירים נסחרים לכיוון 65 דולר מאוחר יותר השנה.

מחירי הנפט ירדו מתחת לרף 70 דולר שזכה לתשומת לב רבה. רוחות נגד מגיעות מכיוונים שונים. באופן מעט מפתיע, למרות שההקלות במגבלות המוצהרות נדחו במספר הזדמנויות, מדינות הפטרו החליטו להתחיל להגדיל את הייצור באפריל כפי שהתחייבו. ההכרזה מגיעה בזמן שבו צמיחת הביקוש לנפט מוטלת בספק, לצד התחזית הכלכלית הכללית לאור ההסלמה במדיניות הסחר והמכסים.

עם זאת, חלק מהמדינות החברות בקואליציה הרופפת של ארגון המדינות המייצאות נפט ובעלות בריתו (מה שמכונה הOPEC+) השקיעו בהרחבת יכולות הייצור בשנים האחרונות, וכעת הן מוכנות להביא זאת לשוק. בנוסף, עיראק עומדת לחדש את הייצוא דרך טורקיה, ואיראן מוצאת שוב דרכים לעקוף את הסנקציות המהודקות של ארה"ב, על פי ניתוחי נתוני המעקב אחרי אוניות.

מלבד הגידול המובטח באספקת מדינות הפטרו שאותו ציפינו לראות, אם כי עם ביטחון נמוך, המצב הבסיסי בשוק נותר במידה רבה ללא שינוי—אין מגמות חזקות נראות לעין.

המחסור שצוין במתקני אחסון הנפט במערב צריך להיבחן בהקשר של אחסון יתר בסין. הצריכה כמעט קופאת, בחלקה בשל המעבר המהיר של סין לאנרגיה מתחדשת, וסכסוך הסחר מוסיף סיכונים לירידת מחירים.

הגידול ההדרגתי בייצור ביבשת אמריקה, בשילוב עם התאוששות התפוקה במזרח התיכון, מצביעים על עודפי היצע השנה. מצב הרוח בשוק נרגע מרמות שוֹריות מוגזמות. נראה שמחזור ירידה בסנטימנט נמצא בעיצומו, מה שצפוי להמשיך ולהפעיל לחץ על המחירים בטווח הקרוב.

אנו שומרים על הדירוג הנייטרלי שלנו ורואים את המחירים נסחרים לכיוון 65 דולר מאוחר יותר השנה.

ההתנהגות הנתפסת כבלתי צפויה של ממשלת ארה"ב מוסיפה לאי הוודאות בתחזית. פיוס כלפי רוסיה עשוי לכלול הקלות בסנקציות הקשורות לנפט. במקביל, איראן עשויה להתמודד עם הגבלות חמורות אף יותר, אך כושר הייצור הפנוי של ערב הסעודית עשוי לפצות באופן מלא על מחסור כזה.

הכותב: נורברט רוקר, ראש תחום כלכלה ומחקר "הדור הבא", יוליוס בר

x