בצעד מפתיע הכריז הפד בוועידה על תוכניות להאט את ההידוק הכמותי שלו בחודש הבא. בנוסף הוא החליט להשאיר את הריבית על כנה כשההערכות האינפלציה עלו מ-2.5% ל-2.7%, מה שמצביע על לחצים מתמשכים של אינפלציה למרות שראינו האטה כלכלית מסוימת.
לגבי ההודעה על ההידוק הכמותי - הפד נוקט בגישה זהירה כשהוא החליט על אסטרטגיית ההידוק הכמותי שלו. הוא עדכן הערב שהחל מה-1 באפריל, החל מה-1 באפריל, הוא יצמצם את המכסה החודשית על אג"ח מ-25 מיליארד דולר ל-5 מיליארד דולר. ההחלטה הזו מגיעה על רקע ההחלטה לשמור על ריבית יציבה, למרות שינויים במדיניות הפיסקלית תחת ממשל טראמפ. יוזמת ההקלה הכמותית, שהתחילה ב-2022, כבר קיצצה את המאזן הענק של הפד ב-2 טריליון דולר וההתאמה זו נועדה למנוע חזרה של מחנק הנזילות של 2019. המטרה של החלטת הפד להקל על ההידוק הכמותי היא להגן על שיבושים פוטנציאליים בשוק. ההאטה הזו שואפת להרגיע את חרדת המשקיעים תוך שמירה על נזילות.
בכל הקשור להחלטת הריבית – הוחלט כאמור להשאיר אותה על כנה. החלטה לשמור על ריבית יציבה מגיעה גם על רקע המדיניות השאפתנית והלא יציבה של טראמפ שהעמידה את כלכלת ארה"ב תחת לחץ הולך וגובר שכולנו הרגשנו מאז טראמפ נכנס לתפקידו. כמו כן, המדיניות של טראמפ גם השפיעה על היכולת של הפד לשמור את הכלכלה על המסלול. התוכניות המשתנות ללא הפסקה של הנשיא להטיל מכסים על שותפי הסחר של ארה"ב עוררו חששות מפני האטה כלכלית והעלו דאגות חדשות בנוגע לאינפלציה - שילוב שעלול למשוך את קובעי המדיניות לכיוונים מנוגדים.
בוועידה פאוול אמר שיהיה קשה לומר בביטחון עד כמה האינפלציה נובעת מהמכסים החדשים לעומת גורמים אחרים. למעשה, כבר מחודש דצמבר, הם הדגישו את הרצון שלהם להמתין ולראות עוד התקדמות באינפלציה, ויותר בהירות על השפעת המדיניות של טראמפ, לפני שהם שוקלים מהלך נוסף. כמו תמיד, המטרה של הגישה היציבה שנוקט בה הפד בסופו של דבר היא לאזן בין שליטה באינפלציה לבין תמיכה בצמיחה.
כזכור, כלכלת ארה"ב הראתה סימני התאוששות לאחר הנסיגה בחודש ינואר. הנתונים של חודש פברואר מצביעים על עלייה במכירות הקמעונאיות ועלייה חזקה באופן מפתיע גם בהתחלות הדיור. בנוסף, גם הייצור קיבל דחיפה בעזרת קפיצה של 8.5% בתעשיית הרכב.
כלומר, הנתונים שפורסמו השבוע בסך הכל הציגו כלכלה מעורבת אך חיובית. העלייה במכירות הקמעונאיות והתחלות הדיור הצביעו על חוסן מסוים בביקוש הצרכני ובפעילות הבנייה. אבל, במקביל, הירידה בסנטימנט בוני הבתים ובסנטימנט הצרכני הצביעה על כך שעדיין יש אתגרים פוטנציאליים שארה"ב צריכה להתמודד איתם. הייצור כאמור הפגין התאוששות חזקה, למרות שהמיסים של טראמפ עוררו חששות שהם יפגעו או אפילו יעצרו את ההתקדמות. מחירי היבוא כבר עלו בפברואר, מה שאותת על לחצים אינפלציוניים שעלולים להשפיע ברצינות על כוח הקנייה.
לכן לא הופתענו מהחלטת הריבית משום שכל ההערכות דיברו על כך שהפדרל ריזרב ישאיר את הריבית במקומה, במקום גבוה ויציב למשך רוב השנה הנוכחית, במקום לקצץ אותם כפי שציפו.
ואכן, פקידי הפד כאמור החליטו להשאיר את הריבית במקומה ותגובת השוק הייתה מגוונת: מדד ה-S&P 500 טיפס, תשואות האג"ח הממשלתיות של ארצות הברית ל-10 שנים ושנתיים צנחו וגם הדולר ירד. ההפוגה של הפד מציגה מצד אחד אי ודאות אך מצד שני, הזדמנות בדינמיקה בשוק. ההקלה בהידוק הכמותי בהחלט יכולה להגביר את הנזילות, ויכולה להעלות את מחירי המניות בשווקים. הירידה בתשואות האג"ח מצביעות על ציפיות המשקיעים להקלה הדרגתית, ואולי אפילו מעוררת סנטימנט שורי כלפי המניות וכמובן שגם מעוררת תמיכה במגזרים שרגישים לריבית.
צניחה של תשואת אגח ממשלתיות ארהב ל-10 שנים ושנתיים. לאחר החלטת הריבית. גרף תוך יומי מאת TradingView
התמונה הרחבה יותר
לסיום, הגישה של הפד משפיעה כמו תמיד גם מעבר לגבולות ארה"ב ושולחת גלים ברחבי העולם, ומשפיעה על כלכלות ששיעורי הריבית הן סוגיה משמעותיות עבורן משום שזה מסייע להן לייצב את הסביבה הפיננסית שלהן.
אין בכתוב כל המלצה לביצוע פעולה כלשהי, כולל רכישה/קנייה/החזקה של סוגי ניירות הערך המופיעות בכתבה. ככלל, חובה על הקורא לעשות מחקר מעמיק בהתייחס לכל רעיון השקעה שהוא.