מתכות: מכסי גומלין מעוררים חשש למיתון
מחירי המתכות התעשייתיות צנחו ביום שישי לאחר שסין הגיבה למכסים של ארה"ב שהוכרזו ב"יום השחרור". ההאטה בביקוש כבר הייתה באופק עוד לפני כן, וכעת השוק מנסה להעריך את פוטנציאל הירידה בעקבות הטלת המכסים במהלכה של תקופה המאופיינת באי ודאות חסרת תקדים. עם זאת, סימני תמרוץ ברורים כבר מתחילים להופיע בסין. בשל חלקו הגדול של מתכת הכסף בשימושים תעשייתיים ובשל סגירת פערי הארביטרז' שנגרמו מהמכסים, גם מחיר הכסף נגרר למכירת חיסול. יחס הזהב/כסף זינק ליותר מ-100, מה שמעיד על פוטנציאל תיקון כלפי מעלה עבור הכסף אם יימנע מיתון.
תגובת הגומלין של סין למכסי "יום השחרור" שהטילה ארה"ב העמיקה את החשש ממיתון גלובלי וגרמה למהומה בשוקי המתכות התעשייתיות ביום שישי. המחירים צנחו בטווח של 2.1% עבור אבץ ועד ל-6.5% עבור נחושת. עוד לפני התגברות החששות ממיתון על רקע מלחמת הסחר, היתה תמיכה זמנית בחודשים האחרונים לביקוש למתכות תעשייתיות בשל רכישות מוקדמות של מוצרי אלקטרוניקה ומוצרי צריכה מצד יבואנים אמריקאים, זאת לצד תוכניות תמרוץ ממשלתיות בסין. האטה בביקוש כבר הייתה באופק והצדיקה את עמדתנו המתונה, וכעת השוק מנסה להעריך את גודל הפגיעה האפשרית בעקבות מכסי הגומלין הסיניים.
הסיכונים לצמיחה גלובלית עלו משמעותית בימים האחרונים, אך להערכתנו מיתון עדיין אינו תרחיש סביר. עם זאת, השווקים נאלצים להתמודד עם רמות חסרות תקדים של אי ודאות, שכן ההשפעה הכוללת של המכסים שהטילו הן ארה"ב והן סין אינה ניתנת להערכה מדויקת בשלב זה. נחושת היא דוגמה מובהקת לכך כאשר מעל 15% מהנחושת שבה משתמשים יצרנים סינים נשלחת ליצוא בצורת מוצרים חצי מוגמרים או מוגמרים, בעיקר כלי רכב, מוצרי אלקטרוניקה ומוצרי צריכה. בשלב זה טרם ניתן לקבוע מהו חלקם של מוצרים אלו שעשוי להיפגע מהמכסים.
עם זאת, כבר ניתן לראות סימני תמרוץ ראשוניים בסין. גם מחיר הכסף נגרר לגל הירידות, עם ירידה של 7.1% ביום שישי. כ-50% מהביקוש לכסף נובע משימושים תעשייתיים, כולל אלקטרוניקה ותאים סולאריים. סין וארצות הברית הן צרכניות התעשייה הגדולות בעולם, והן אחראיות לכחצי מהביקוש הגלובלי.
מלבד החשש לירידת ביקוש על רקע מכסי הגומלין, ייתכן שהכסף סבל גם ממכירות טכניות. בשבועות האחרונים נשלחו כמויות גדולות של כסף מאירופה לארצות הברית, לקראת המכסים שהוכרזו על ידי טראמפ. אף כי הכסף אינו פטור באופן רשמי מהמכסים, רוב היבוא האמריקאי של כסף מקורו בקנדה ובמקסיקו ולכן נכלל תחת הסכם הסחר של ארה"ב-מקסיקו-קנדה (USMCA). כתוצאה מכך, הפרמיה בין מחיר הכסף הנסחר בניו יורק לבין זה שנסחר בלונדון צנחה, לאחר שסגירת פער הארביטרז' הפכה את העסקאות לפחות משתלמות.
יחס הזהב/כסף זינק ליותר מ-100 ביום שישי, מה שמעיד על חשש גובר ממיתון. אם מיתון יימנע –שזהו תרחיש הבסיס שלנו – ייתכן ולכסף יש פוטנציאל תיקון כלפי מעלה. אנו ממשיכים להחזיק בעמדה קונסטרוקטיבית כלפי מתכת הכסף.
קרסטן מנקה, ראש מחקר "הדור הבא", יוליוס בר
בייג'ינג מגיבה
בתגובה להטלת מכס הדדי בגובה 34% מצד ארה"ב על יבוא מסין, הכריזה סין ביום שישי כי תגיב בהטלת מכס נוסף בשיעור זהה של 34% על כלל המוצרים המיובאים מארה"ב. לאחר תגובות מדודות וממוקדות למכס האמריקאי בתחילת השנה, סין עוברת כעת לגישה של תגובה סימטרית מלאה, מה שמעיד על קו תקיף יותר כלפי הסלמת המכסים מצד ארה"ב. נוכח היריבות האסטרטגית בין המדינות, סביר להניח שהיחסים בין סין לארה"ב ימשיכו להיות מתוחים. כאשר סביבת הסחר הגלובלית הולכת והופכת מורכבת יותר, בייג'ינג תצטרך להרחיב את התמיכה בביקוש המקומי כדי לייצב את הכלכלה.
במסגרת סבב מכסי הגומלין של ממשל טראמפ, הכריזה ארה"ב על מכס נוסף של 34% על יבוא מוצרים מסין. זאת לאחר עליות מכס קודמות בחודשים פברואר ומרץ, שסך כולן הסתכם בתוספת של 20 נקודות אחוז. כתוצאה מכך, שיעור המכס הכולל של ארה"ב על סחורות סיניות עלה השנה ב-54 נקודות אחוז וזאת בנוסף למכסים שהוטלו בתקופת טראמפ הראשונה בין השנים 2018–2019 ולמכסים שהטיל ממשל ביידן בשנת 2024.
תגובתה של סין לגל המכסים הקודם של ארה"ב בתחילת השנה הייתה ממוקדת, וכללה מכסים על מוצרים ספציפיים שמקורם בארה"ב, כולל מגוון מוצרי מזון וחקלאות וכן סחורות כמו פחם, גז טבעי ונפט גולמי. כעת, בתגובה למכסים החדשים שהגדירה ארה"ב כ"מכסים הדדיים", בוחרת בייג'ינג בגישה תקיפה יותר: העלאת שיעור המכס על מוצרים מארה"ב ב-34 נקודות אחוז, בהתאמה לעלייה האחרונה בשיעור המכסים האמריקאיים, מה שמעיד על הקשחה במדיניותה כלפי ההסלמה מצד וושינגטון.
המכסים הסיניים החדשים ייכנסו לתוקף ב-10 באפריל, יום אחד לאחר שהמכסים האמריקאיים ייכנסו לתוקף. בנוסף לכך, סין מגבילה עוד יותר את יצואם של יסודות נדירים לארה"ב, מוסיפה חברות ביטחוניות אמריקאיות לרשימת הישויות הלא אמינות, ומטילה הגבלות ייצוא על מספר חברות אמריקאיות נוספות.
ייצוא סחורות מסין לארה"ב הסתכם בשנת 2024 בכ-524 מיליארד דולר, לעומת יבוא של כ-164 מיליארד דולר מארה"ב לסין, לפי נתוני רשות המכס הסינית. לכן, היקף הסחר שייפגע מהמכסים הסיניים קטן משמעותית מהיקף הלחץ הכלכלי שהטילה ארה"ב.
הבום בייצוא הסיני במהלך השנה וחצי האחרונות סייע לרכך את הפגיעה בצריכה הפנימית החלשה ולתמוך בצמיחה הכלכלית, זאת כאשר הייצוא בנטו תרם 1.5 נקודות אחוז מתוך קצב צמיחה של 5% בשנת 2024.
כעת, כשהסביבה הגלובלית לסחר נעשית מאתגרת יותר והסיכונים לצמיחה עולמית עולים, קובעי המדיניות בסין ייאלצו להרחיב את התמיכה בביקוש המקומי כדי לייצב את הכלכלה.
המתיחות בין ארה"ב לסין גברה מאז כניסתו של טראמפ לתפקיד, ועד כה אין כל סימן להרגעה. לאור היריבות האסטרטגית בין שתי המעצמות, סביר להניח שהיחסים בין סין לארה"ב יישארו מתוחים גם בהמשך.
סופי אלטרמט, כלכלנית, יוליוס בר
מניות סין: מהתכנסות לתיקון חד
ציפינו להתכנסות בשוק ברבעון השני של 2025, אך ודאי שלא בהיקף כזה. תגובת הנגד של סין והיעדר תמרוץ מקומי במהלך סוף השבוע הארוך מרמזים כי הרשויות מוכנות לספוג פגיעה נוספת בטרם יגיבו בהקלה מדיניותית. אנו עדיין מצפים לראלי במחצית השנייה של 2025, אם כי עם פחות ודאות לגבי התזמון. להערכתנו, השוק צפוי למצוא תמיכה בטווח של 19,000–19,500 נקודות.
שוק המניות הסיני פתח בירידה של 9% ביום שני (7 באפריל), ירידה חדה יותר מזו שנרשמה בשווקים מקבילים באסיה. אנו סבורים כי המשקיעים חוו שני זעזועים במהלך סוף השבוע. ראשית, אף על פי שסביר שהמשקיעים ציפו לתגובה מצד ממשלת סין, מכס תגמול בגובה 34% על סחורות אמריקאיות היה חמור משמעותית מציפיות השוק. שנית, העלייה שנרשמה ביום חמישי האחרון (3 באפריל) שיקפה ציפיות להקלה מדיניותית מצד השלטון המקומי. לכן, היעדר צעדים כאלה במהלך סוף השבוע ככל הנראה אכזב את המשקיעים. הדבר מעיד על כך שממשלת סין ככל הנראה בטוחה יחסית במצבה הכלכלי בשלב זה, וסביר שתמתין להתפתחות נוספת לפני שתכריז על תמרוץ משמעותי.
על רקע זעזועים שליליים אלו בזירה המסחרית, עדכנו את עמדתנו לגבי סין: ראשית, בעוד שבעבר קראנו להתכנסות ברבעון השני של 2025, כעת אנו מעריכים רמת תמיכה נמוכה יותר באזור 19,000–19,500 נקודות במדד ההאנג סנג. שנית, אנו עדיין רואים סיכוי טוב לראלי במחצית השנייה של 2025, אך התזמון כעת פחות ברור ותלוי בהתפתחויות בתחום הסחר והגיאופוליטיקה. שלישית, אנו שומרים על העדפתנו ארוכת הטווח למניות עם מדיניות חלוקת דיבידנדים ורכישות עצמיות, ורואים בכך "מקום מפלט" רלוונטי לשבועות הקרובים. רביעית, אנו ממשיכים להעדיף שמות מקומיים הפועלים בשוק הפנים הסיני על פני חברות יצואניות.
ריצ'רד טאנג, אנליסט מחקר מניות אסיה, יוליוס בר