על שוקי המניות בארה"ב עבר רבעון ראשון שכולנו נעדיף לשכוח. מדד הדאו ג'ונס, S&P 500 והנאסד"ק ירדו באחוזים דו ספרתיים. אחד הזרזים העיקריים הייתה תכנית המכסים של הנשיא טראמפ - לא רק ההכרזה עצמה, אלא גם חוסר הוודאות סביב הפרטים ופעולות התגמול האפשריות של המדינות.
המדדים המובילים בארה"ב עם אחוזי ירידות דו ספרתיות. גרף מאת TradingView
מניע חשוב נוסף שהיה ברקע ולפעמים שוכחים אותו הוא הערכות השווי הגבוהות של המניות. שוקי המניות בארה"ב סיפקו תשואות חזקות גם ב-2023 וגם ב-2024, שהושפעו במידה רבה מרווחים חזקים של חברות הטכנולוגיה הגדולות בעולם, שהתחזקו בגלל הפוטנציאל העצום של הבינה המלאכותית לשבש תעשיות שונות.
אבל היום בו הנשיא הכריז על פרטי תכנית המכסים בפועל על מדינות ברחבי העולם סיפקה למשקיעים את הבהירות שחיכו לה. בריטניה ספגה מכסים של 10% והאיחוד האירופי 20%, בעוד שמדינות אסיה קיבלו מכסים גבוהים משמעותית. הם כללו 54% עבור סין (כולל ה-20% שכבר היה לפני כן), 46% לוייטנאם, 36% לתאילנד ו-32% לטייוואן. ממשלות ברחבי העולם צפויות להגיב באמצעים נגדיים משלהן דיי בקרוב. כתוצאה מהנ"ל, שוקי המניות הפכו תנודתיים יותר אך יחד עם זאת, כדאי לשמור על קור רוח ולהסתכל לטווח הארוך במקום לקבל החלטות פזיזות.
אילו מגזרים יפגעו ביותר כתוצאה מהמדיניות החדשה?
אנליסטים מעריכים שמגזרי מוצרי הצריכה, שירותי הבריאות והתעשייה יהיו בין המגזרים שהושפעו בצורה הקשה ביותר. זה עדיין שבה עדיין לא משתקף בתחזיות תזרים המזומנים, וגם לא באומדני השווי ההוגן. בנוסף, צריך לזכור שעדיין לא קיבלנו את התגובה של האיחוד האירופי על המכסים הללו, ולאחר מכן, תגובת הנגד הפוטנציאלית של ממשלת ארה"ב. כל אלה יגבירו את הנזק לעסקים בייצוא וייבוא. השבועות הקרובים יגידו, האם לאירוע המכסים יש פוטנציאל לעצב מחדש את הסחר העולמי, או כפי שרבים העריכו, יש עדיין אפשרות למו"מ, מה שעשוי למתן במעט את ההשלכות.
בינתיים, אנו כבר יכולים לראות שמו"מ פוטנציאלי עם המדינות על סוגיית המכסים מכניס מעט חיוביות לשוק (החוזים העתידיים על מניות ארה"ב קפצו ב-8 באפריל 2025 על רקע שיחות מכס פוטנציאליות עם סין). גם מדד התנודתיות של CBOE ה-VIX ירד מעט, מה שמעיד על ירידה קלה בחרדה.
אך עדיין יש כמובן מתחים גיאופוליטיים. מבחינת הפד, יתכן וצפויה הפחתת ריבית בגלל החשש שהמכסים יציתו מחדש את האינפלציה ויאטו את המומנטום הכלכלי. דוח אינפלציית מחירים לצרכן מתקרב והסוחרים ממתינים לבהירות כלשהי על מגמות האינפלציה ופעולות הפד.
מדד התנודתיות של CBOE ה-VIX ירד מעט
למה לא צריך להיכנס לפאניקה?
ההיסטוריה לימדה אותנו שלמרות שירידות חדות בשוק עשויות להיראות משמעותיות או מטרידות בטווח הקצר, בסופו של דבר הן לא משפיעות בצורה דרמטית על התמונה הגדולה או על המגמה ארוכת הטווח. במילים פשוטות, תנודתיות היא חלק מהעסקה בהשקעה במניות. זה המחיר שמשלמים על העובדה שבטווח הארוך, הכנסת כסף למניות במקום להשאירו במזומן אמורה להביא תגמול גדול יותר. מחקרים מצביעים על כך שמניות אנגליה השיגו תשואות ממוצעות מותאמת אינפלציה של 3.1% בשנה במהלך 20 השנים האחרונות. המניות בארה"ב הצליחו יותר עם עלייה של 6.4% בשנה לעומת התקופה המקבילה. לעומת זאת, המזומן איבד 1.8%.
מעבר לכך, ההיסטוריה מלמדת ששוקי המניות אכן מתאוששים מנפילות חדות. הנתונים מראים כי מבחינה היסטורית, לקח למדד S&P 500 בממוצע 19 חודשים להתאושש מנפילה של 20% או יותר (שמסווג כשוק דובי). לכן כדי להימנע ממכירה היסטרית כשהשווקים נופלים כדאי לשקול להכניס לשוק כסף בהדרגה. למשל, השקעה בתחילת כל חודש, מבטלת את הסיכון להכניס את כל המזומנים שלך לשוק רגע לפני צניחה ולספוג הפסדים כבדים.
למרות שזה לא נשמע מרגש במיוחד ואולי אפילו נשמע נדוש, שמירה על תיק השקעות מאוזן ומגוון היא הדרך הטובה ביותר לצאת טוב מנפילות שוק קצרות טווח. גיוון כרוך בשילוב של סוגי השקעות, בעיקר מניות, אג"ח ונכסים מסחריים. אפשר להשיג גיוון גם באמצעות שילוב של חברות גדולות וקטנות, מגזרים ואזורים שונים, ועל ידי חשיפה לסגנונות השקעה שונים, כמו צמיחה והשקעות ערך. כנראה שכדאי גם לשקול נכסי מקלט בטוח כמו זהב – שמוכיח את עצמו כיציב יחסית בזמנים קשים.
ומה עם מזומן - האם הוא עדיין המלך? התנודתיות בשוק המניות מביאה גם היא הזדמנויות, אז כדאי לשקול לשמור חלק מתיק ההשקעות במזומן. כשיש לנו כסף מוכן להשקעה זה אומר שאנחנו ממוצבים במקוום טוב לפעול במהירות.
אין בכתוב כל המלצה לביצוע פעולה כלשהי, כולל רכישה/קנייה/החזקה של סוגי ניירות הערך המופיעות בכתבה. ככלל, חובה על הקורא לעשות מחקר מעמיק בהתייחס לכל רעיון השקעה שהוא.