ארה"ב וסין יורידו זמנית את המכסים אחת על השנייה

ארה"ב תפחית את המכסים על רוב היבוא הסיני מ-145% ל-30%, וסין תוריד את המכסים על סחורות אמריקאיות מ-125% ל-10%

 

 
שמואל קצביאן, צילום: עזרא לוישמואל קצביאן, צילום: עזרא לוי
 

שמואל קצביאן, אסטרטג שווקים פיננסים בבנק דיסקונט
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
12/05/2025

גם בגזרת המאתגרת יותר, ארה"ב-סין, נראה כי הרצון להגיע להסכמים, ולו זמניים, גובר בסופו של דבר, לפחות בשלב ההצהרות. 

טרמאפ וגם הצד השני - סין/המערב - ישאפו להגיע להסכמים כאלו או אחרים, מצב שיתמוך בנכסי הסיכון לאורך זמן, גם אם היו (ועוד יהיו) תנודות באמצע הדרך, והחדשות הנוכחיות הינן סביב הסכם זמני ולא הבנות סופיות.

קצת לגבי החדשות האחרונות:

ארה"ב וסין יורידו זמנית את המכסים אחת על השנייה, כאשר ארה"ב תפחית את המכסים על רוב היבוא הסיני מ-145% ל-30% וסין תוריד את המכסים על סחורות אמריקאיות מ-125% ל-10%.

מעניין לציין ששיעור ההפחתה (115 נקודות אחוז) דומה - עניין שמלמד אולי על הרצון "למצוא סימטריה" בהתפשרות של כל מדינה אחת כלפי השניה (בעיקר הכבוד הסיני?).

כמו כן, נראה שקווי הפתיחה המאוד גבוהים במכסים שהטיל טרמאפ מול סין גם אפשרו לו להראות מרחב התגמשות גדול יחסית.

ההצהרה המשותפת וההסכם הינו לשלושה חודשים במטרה לנסות ולפתור את המחלוקות (שלא נעלמו...) באמצעות מנגנון להמשך הדיונים על יחסים כלכליים ומסחריים.

ההסכם הוא צעד לקראת הפחתת המתיחות במלחמת המכסים, אך קשה לדעת מה תהיה התוצאה הסופית של תמונת הסחר בין המדינות. יחד עם זאת סביר להניח כי בתקופה הזו הסכמים שתציג ארה"ב מול המערב ימצבו אותה במצב פחות פגיע לאחר סיום ההסכם הזמני מול סין.

נחזור על הערכתנו הוותיקה מאז תחילת מלחמת הסחר כי צפויות הודעות נוספות על הבנות סחר בין ארה"ב למדינות אחרות שיתמכו בעליות בשוקי המניות.

שורה תחתונה - מה תומך בשוק המניות בראיה 8-12 חודשים קדימה?

איננו מעריכים מיתון בהגדרה הקלאסית המקובלת בארה"ב.

רווחיות החברות צפויה לעלות ב-7%-8% השנה (נכון לתחזיות כעת) ובשיעור דו ספרתי בשנים 2026 ו-2027.

כבר כעת החברות במדד ה- S&P 500 מפתיעות לטובה בשורת המכירות והרווח, כשההפתעה המשוקללת ברווח (לעומת קונצנזוס בלומברג) היא החדה ביותר בשנים האחרונות.

ישנם שחקנים /כסף שעדיין יכולים להיכנס לשוק המניות (מוסדיים בארה"ב או קרנות גידור למשל).

תמחור שוק המניות (מדד S&P 500) אומנם איננו זול, אך רחוק מנקודות הקצה היקרות סביב סוף נובמבר 24 ובוודאי שהתמחור סביר בהשוואה למצב בסוף שנות התשעים/סוף שנות האלפיים.

יתר על כן - הן המכפיל החזוי, והן המכפיל בפועל, עומדים כעת ברמות דומות לרמות החציוניות ב-5 השנים האחרונות, חמש שנים שכזכור היו (כלל התקופה במצטבר) מאופיינות בעליות חדות. 

נוסיף לכך את ההערכה כי הפד לא יעלה ריבית (אם כי יש ויכוח בכמה והאם הוא יפחית אותה) ואת הערכתנו כי נושא ה-AI והטכנולוגיה עדיין איתנו וכי טראמפ ינסה גם "לתת גזרים לשוק המניות" על ידי צעדים שונים שינקטו בעתיד. 

בכל נושא כזה אפשר לפרט ולהעמיק יותר - אך המסקנה תהיה אותה מסקנה:

אנחנו ממשיכים להיות חיוביים על נכסי הסיכון (כמו מניות) בראיה של 8-12 חודשים קדימה, אם כי התנודתיות תמשיך ללוות אותנו (לכל כיוון), בהתאם לחדשות סביב נושא המכסים והסחר. 

x